Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija kristina ahoj

kristina ahoj

Vesela sem,da sva se srečali in moram reči,da sem vesela,ker si tak sonček.
Pošiljam ti novičko iz časopisa Delo,kjer je omenjen izdelek,ki je prišel v juliju tudi k nam v Evropo in je dosegljiv ljudem,ki imajo težave s srce in ožiljem.Tak antioksidant kot je le-ta bo lahko rešil in pomagal marsikomu.Če te bo tebe ali pa kogarkoli zanimalo kaj več o tem se lahko oglasi na moj mail in bova z Dušanom z veseljem kaj odgovorila.
Kako se bomo še kaj videli?Zadnjič je bilo prav prijetno,a lahko bi se kako organizirali in imeli kakšno manjše srečanje v Iškem Vintgarju,kaj praviš???
Pa vaš občni zbor,je uspel????
Želim ti lep večer in še lepši jutri,Andreja

Poizkusila sem pripeti a ne gre,poišči v Delu 27.10.2005 v Poletu z naslovom Stimulatorji NO.

sem kar jem

V zadnjem času se v mnogih, predvsem tujih športnih revijah pojavljajo oglasi za nov »čudežni« dodatek k prehrani z imenom NO. Kratica izhaja iz angleške besede nitric oxide in pomeni dušikov oksid. Ob rednem jemanju nam z njegovo pomočjo obljubljajo povečan mišični tonus, hitrejšo obnovo po vadbi, boljšo dobavo kisika, večjo mišično maso ipd. Čudovite obljube, ki smo jih že mnogokrat slišali in so bile brez prave podlage. Tokrat pa so upravičene.
NO ima kot dodatek k športni prehrani izjemen potencial, da po učinkih dohiti ali celo prehiti doslej nepremagljivi kreatin. Njegova velika prednost je v tem, da poleg pozitivnih učinkov za izboljšanje športnih rezultatov izjemno učinkuje tudi na izboljšanje zdravja srca in ožilja.
Pravzaprav sta si zgodbi kreatina in NO zelo podobni. Oba dodatka je znanost odkrila in potrdila njuno uporabnost mnogo pred njunim pohodom na širši trg. Prav tako kot zdaj NO je trg tudi kreatin sprejel z veliko dvomi. In prav tako pri obeh znanost po letih uporabe še vedno odkriva nove pozitivne učinke.
NO – zgodba o uspehu
Izjemen pomen dušikovega oksida za naše zdravje so odkrili in raziskali dr. Louis J. Ignarro, dr. Robert F. Furchgott in dr. Ferid Murad, ki so za svoje raziskave leta 1998 prejeli Nobelovo nagrado na področju fiziologije in medicine z naslovom »Dušikov oksid kot signalna molekula v kardiovaskularnem sistemu«.
NO pravzaprav sploh ne moremo zaužiti, saj ni dodatek k prehrani, temveč plin, ki ga izločajo notranje obloge krvnih žil (endotelij). Med drugim povzroča povečanje volumna krvi, kar posledično omogoča večji pretok krvi. Posledica večjega pretoka krvi je tudi znižanje krvnega pritiska, kar je še posebej pomembno za ljudi s povišanim pritiskom. Poleg tega NO izboljša prenos hranljivih snovi in kisika do celic, kar izboljšuje delo drugih organov v našem telesu, še posebej pa izboljšuje delo mišic. Zaradi navzočnosti NO se v mišicah med vadbo poveča pretok krvi in s tem izboljša oskrba s kisikom in hranilnimi snovmi, hkrati pa se učinkoviteje izloča škodljiv stranski produkt vadbe, mlečna kislina. Zato je bolečin in mišičnih vnetij mnogo manj ali jih sploh ni več.
Kako delujejo dodatki NO?
Telo oziroma natančneje endotelij (notranje obloge krvnih žil) proizvaja NO iz aminokisline arginin. Ob nastanku NO se reproducira aminokislina citrulin, ki se v celicah pretvarja v arginin. Tako se sklene krog, ki omogoča stalno in neprekinjeno proizvodnjo NO. Ker je nestabilen plin, ostane v telesu le zelo kratek čas. Vendar se z dodatki v prehrani, ki izboljšujejo izločanje NO, dlje časa lahko zagotovi njegova navzočnost v krvi.
Glavni vzrok kratke navzočnosti NO je oksidacija, ki je eden glavnih krivcev za navzočnost nevarnih prostih radikalov v krvi. Pravzaprav je to normalen proces, saj je boj proti prostim radikalom ena od funkcij NO. Hkrati pa prosti radikali poskrbijo, da NO ni v krvi predolgo časa. Zaradi današnjega nezdravega življenja (preveč nasičenih maščob v prehrani, strupi, kemikalije, telesna neaktivnost ipd.) je v našem telesu preveč prostih radikalov, proti katerim se NO ne more več učinkovito bojevati. Povečana navzočnost prostih radikalov zagotovo poškoduje izjemno občutljivi endotelij. Tako poškodovan endotelij je sposoben proizvajati vse manj NO, kar posledično vodi do še večje navzočnosti prostih radikalov, zaradi česar so mogoče vse večje poškodbe tudi drugih tkiv. Tako nastane zaprt krog, ki pripelje do resnih zdravstvenih težav, kot sta nastanek kroničnih degenerativnih bolezni in pospešeno staranje.
Optimalna raven izločenega NO je torej izjemnega pomena za naše zdravje. Raziskave, ki jih je opravil dr. Louis J. Ignarro, so pokazale, da je za optimalno izločanje NO nujno jemati dodatke, ki vsebujejo aminokislini arginin in citrulin ter antioksidante v obliki vitaminov C in E, ki pomagata odpravljati nevarnost oksidativnega stresa in tako varujeta endotelij pred poškodbami. Na trgu je nekaj različnih dodatkov, ki spodbujajo proizvodnjo NO, še posebej bi omenil izdelek, ki ga je na podlagi dolgoletnih raziskav razvil in patentiral prav Louis J. Ignarro.
Pozitivni učinki NO za športnike in rekreativce
Čeprav so prvotne raziskave NO potekale zgolj v zvezi z zdravjem srčno-žilnega sistema, ga na podlagi najnovejših ugotovitev Ignarro priporoča tudi športnikom in rekreativcem, ki želijo poleg zdravja močno izboljšati svoje telesne zmogljivosti. Srčno-žilni sistem športnikov in rekreativcev je zaradi telesnih naporov močno obremenjen, kar lahko brez primerne podpore v prehrani deluje kot dvorezen meč.
Pri vzdržljivostnih športnikih NO močno povečuje aerobno zmogljivost, kar izboljša vzdržljivost, hkrati pa močno pospeši obnovo po naporih. Pri športnikih anaerobnih disciplin (discipline moči) daje NO mišicam energijo, omogoča izjemno regeneracijo, celično volumizacijo in izboljšuje sintezo beljakovin v mišice ter s tem pospešuje mišično rast in povečanje moči in to mnogo učinkoviteje od katerega koli proizvoda na trgu. NO vpliva tudi na porabo telesnih maščob, saj poleg mišične mase in moči v mišičnih celicah poveča tudi porabo maščob v energijske namene. Poskusi so pokazali, da so posamezniki, ki so jemali dodatke NO, celo brez aerobne vadbe in nizkokalorične diete v 30 dneh izgubili dva do štiri odstotke maščobe.
Podrobnejša analiza pozitivnih učinkov NO
Celična volumizacija: ena od najprej opaznih prednosti, ki nam jih daje NO, je močno povečana in dolgotrajna mišična »napumpanost« pri vadbi z utežmi. Dolgo časa so mislili, da je to le stranski učinek vadbe, ki kmalu po vadbi izgine. Številne znanstvene raziskave v zadnjem času pa so pokazale, da mišična »napumpanost« res pospešuje mišično rast. Znanstveniki so jo zato strokovno poimenovali kar celična volumizacija.
Povečan pretok krvi v mišice (in iz njih) nam omogoča, da lahko pri vadbi v fitnesu naredimo več ponovitev kot običajno, še posebej v poznejših nizih. Več dobavljenega kisika namreč zagotovi hitrejšo obnovo kreatinfosfata med nizi (tako imenovana superkompenzacija kreatina, ko se raven kreatin fosfata v določenem času po seriji obnovi in celo bolj dvigne kot pred serijo). Poleg tega povečan pretok krvi izboljša izločanje mlečne kisline (stranskega produkta vadbe, ki močno zmanjša mišično moč).
Zaradi povečane dobave hranilnih snovi, kisika in anabolnih hormonov postane obnova po napornih treningih krajša in učinkovitejša. Iz istega razloga se izboljšajo tudi naše aerobne sposobnosti. Tako lahko zaradi povišane ravni NO tečemo hitreje in dlje kot običajno.
Poleg učinkov, ki so posledica povečanja pretoka krvi, NO močno vpliva na mišice tudi na celični ravni. V mišičnih celicah očitno deluje kot eden glavnih signalizatorjev, kar pomeni, da reagira z ostalimi molekulami in sporoča mišicam, kako naj se razvijajo. Na žalost je to področje še precej neraziskano. Vendar je bilo ugotovljeno, da NO izboljšuje sintezo beljakovin v mišicah. Torej ni več dvoma: NO naredi mišice močnejše in večje in to ne gleda na povečano mišično »napumpanost« oziroma celično volumizacijo.
NO vpliva tudi na porabo telesnih maščob. Spomnimo se enega glavnih zakonov vadbe v fitnesu, ki pravi, da ni mogoče hkrati pridobivati mišične mase in zgubljati maščobe. NO pa postavlja na glavo ravno ta naravni zakon, saj ob povečevanju mišične mase in moči v mišičnih celicah poveča tudi porabo maščob v energijske namene. Poskusi so pokazali, da so posamezniki, ki so jemali dodatke NO, celo brez aerobne vadbe in nizkokalorične diete v 30 dneh izgubili dva do štiri odstotka maščob.
Dodatki NO imajo tudi nekatere pozitivne učinke, ki se ne nanašajo samo na napredek v športu. Zaradi povečanega pretoka krvi se pri moških močno okrepi tudi erekcija (podobno kakor pri uživanju viagre).
Povzetek
NO poleg tega da izboljšuje zdravje srčno-žilnega sistema, povečuje tudi mišično moč in maso, izboljšuje vzdržljivost, kuri maščobe in povečuje spolno zmogljivost. Če že vprašate: dodatki NO imajo vse možnosti, da postanejo »najdodatek« v prihodnjem desetletju. l

Kje pa se dobi ta NO ???

No, evo, pa je Rabraminca (ta del imena mi je ful všeč! 🙂 zadevo objavil tu gori. 🙂

tudi mene zanima, kaj več.

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Hoj,

glede srečanja v Iškem v. – no problem! Predlagam, da organiziraš zadevo. Saj veš, vedno mora biti nekdo pobudnik. Potem pa objavimo na forumu in se dobimo.

Čau!

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Pozdravljeni vsi!

Kar nekaj časa že spremljam te debate o teh dodatkih k prehrani. Mislim, da društvo ni pravo mesto za reklamo teh izdelkov, saj s tem izgubi svoj namen, ki upam je globlji od same prodaje in reklame le teh.

Prepričan sem, da se bi bilo potrebno ukvarjati z drugimi temami in problemi, tisti ki pa prodajate prehrambene dodatke pa bi bilo priporočljivo, če si poiščete drugo, primernejše mesto za prodajo in s tem zaslužek. Žal tako je. Verjamem in upam, da to ni samo moje mnenje, če pa je, se bom v bodoče vzdržal podobnih komentarjev.

Pa brez zamere.

Lp Gregor

Gregor, se strinjam s tvojimi ugotovitvami in smo do njih prišli tudi na občnem zboru, ko smo se pogovarjali o prezentacijah. Namreč na društveni nalsov prihajajo mejli, v katerih bi veliko ljudi želelo pomagati s takšnimi zadevami. Ker to ni namen društva (organizacija prodaje takšnih artiklov članom društva), smo se odločili, da tega ne bo. Tako, da za enkrat v društvu ne bomo omogočali predavanj o določenih prehranskih dodatkih. Le na splošno bodo predavanja in še to bodo predavali strokovnjaki s svojega področja. Nalednjič (v novembru – obvestili bomo vse člane drutšva) bo predavanje na temo, kako PO ZDRAVLJENJU limfoma. Predavali bosta 2 zdravnici in naša članica bo povedala svoje izkušnje.

Ima pa Andreja možnost, da na forumu poišče ljudi, ki jih ta oblika dodatkov zanima in se z njimi nato dobi napr. v Iškem vintgarju.

Gregor, najin dogovor glede organizacije izleta pa velja, nede? Se slišiva po 5.11.

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Draga Tina, vem, da sem na zadnjem občnem zboru na koncu postavila to vprašanje in nisem prav slišala vaše debate, ker sta še dve gospe želeli govoriti z mano pred odhodom.Zato ne vem, da smo se dokončno sploh kaj dogovorili o prezentacijah in mislim da bi bilo to temo potrebno še enkrat doreči.Milka je namreč rekla da je imela splanirano že za ta občni zbor pripeljati gospoda, ki proizvaja BROKOLIN.Ta tema prehranskih dodatkov se meni zdi občutljiva zato, ker pri nas ni strokovnjakov oz inštitutov ki bi se s tem ukvarjali in pacient se lahko po koncu zdravljenja obrne samo na ljudi ,ki so sami to skoz dali in dobili te dodatke pač tam kjer se jih pri nas dobi in jih moramo tudi stalno sami plačevati, kot tudi sama veš.Prosim preberi še odgovor Gregorju in načnimo to zahtevno temo integrativnega in podpornega zdravljenja.Upam, da boš prav razumela, zame je ta tema še posebej pomembna, ker moje bolezni dokončno ni pozdravila niti kemoterapija niti biološka zdravila, tako da se moram še sedaj ukvarjati z dodatki in ostalim….Lep pozdrav Taja

Dragi Gregor, veš tu gre za večji problem kot je prodaja dodatkov, kot jo ti vidiš. Gre za problem, da pri nas bolnik ni deležen primernega svetovanja glede podpornega in integrativnega zdravljenja in je zelo prepuščen samemu sebi, pri nas ni inštitutov in specialistov, ki bi o tem svetovali, kot je možno v tujini.Jaz se globoko zahvaljujem ljudem, ki se s tem ukvarjajo, ker mi je to rešilo življenje.Res, da sem razvila cel sistem integrativnega zdravljenja in so prehranski dodatki samo del tega in ker je vse to rešilo meni življenje, želim to ponuditi tudi drugim, seveda tistim, ki si to želijo.
Moj sistem sem predstavila tudi moji onkologinji, ki me spremlja.Da pa sem ta sistem sestavila, sem morala čisto sama na pol mrtva skozi kalvarijo iskanja in primerjanja različnih sistemov, terapij,prehrane, dodatkov,zdravil in vsak tega ne zmore{pri meni kemoterapija in biološka zdravila niso popolnoma zatrla bolezni, zato nisem imela druge izbire}.Dolgo sem premišljevala ali sploh in kako naj te infornacije posredujem tudi drugim, ker si pri nas moraš vse to plačati čisto sam.Tudi jaz si moram vse to plačati čisto sama, neglede na to , da mi to rešuje življenje, neglede na to, da bi bila upravičena še do kakšne kemoterapije in sem našla manj agresiven način, moram vsak mesec zaradi zelo nizkih dohodkov narediti nabiralno akcijo.Mislim, da so vse to teme, ki bi jih morali obravnavati in zakaj še ni zakona o komplementarni medicini.15 let nazaj sem si iz Anglije, kjer sem študirala nosila homeopatska zdravila{tam se z njimi zdravi cela kraljeva družina}, pri nas pa še sedaj nič.Mislim, da je ta forum pravo mesto in tudi društvo za primerjanje naših izkušenj o različnih terapijah, dodatkih, zdravilih, ker veliko drugih mest ni in se vsaj tako lahko obveščamo o tem kaj je komu koristilo in kaj ne.Brez zamere, spet se je začel nov mesec in moja nočna mora-razmišljanje, kalkuliranje, pogajanja kaj in koliko od tega kar potrebujem za moje zdravljenje si bom tokrat lahko privoščila in kaj ne.Vsaj včasih, bi si želela malo odmora od tega in da bi se samo veselila življenja, no pa se veselim vsaj tega, da imam, ta forum, kjer se lahko razgovorim- opsa- raztipkam.Hvala za prebiranje, predloge in kdor želi nadaljevanje debate, tebi Gregor pa hvala za to temo.Lep pozdrav Taja

Taja, prav za to gre, izmenjavali bomo izkušnje. Organizacija predavanj pa je občutljiva tema, saj ni vse tako ok, kot si to predstavljajo predavatelji, oz. prodajalci teh dodatkov in psihoterapevtskih uslug. Na društvaeni mejl prihajajo razno razne ponudbe glede “zdravljenja” naših težav in če bi vsem dovolili, da bi predavali in ponujali svoje usluge, bi lahko delali samo to. Kdo pa bo presojal ali so zadeve res ok? Zdi se mi smiselno, da se omogoči tebi predstavitev tvojega sistema ozdravitve, saj si to dala skozi in želiš svojo pozitivno izkušnjo deliti z nami.

Dogovorili smo se in verjetno nisi slišala. Za moj okus ne bi organizirala predavanja niti o Brokolinu. In ga tudi ni bilo in kot vem, ga tudi ne bo.

Taja, sicer pa predlagam, da se obrneš na Blaža, saj mislim, da ljudi ne zanima, zakaj v društvu ne bo predstavitev. Je pa zato forum, kjer lahko vsak prodajalec dodatkov pove, kaj prdaja in se bodo ljudje odločili. Primer je Andreja, ki se trudi, da bi ljudem pokazala svoje artikle in bo organizirala celo srečanje in izlet in ga objavila tule gori. In če bodo interesenti, bodo žurali, prodajali, kupovali…

Upam, da boš razumela, kaj ti želim povedati.

Čau!

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Pozdravljeni!

Moje mnenje okrog teh stvari je sledeče:vsak, ki ima kakršnokoli izkušnjo, pozitivno ali negativno, je super, če jo deli z drugimi. Informacija je tu, vsak sam pa naj presodi ali ga zanima ali ne. Odločitevje individualna. Menim pa,da je ravno množica informacij in iskrenih izkušenj tisto največ, kar lahko vsak odnese iz foruma. Stvar je povedana, ali kot bi rekli temu, vržeš kost, potem pa se vsak odloči ali jo bo glodal ali ne. Jaz bi rekla, hvala, da je na voljo množica stvari, ki ti lahko morda pomagajo. Huje je, če nimaš v roke vzeti ničesar. To, da pa je marsikje prisoten tudi komercialni namen, pa je tako ali tako jasno in zlasti nekateri to dobro veste. Torej ne mečimo si peska v oči. Povejmo vse, kar vemo in čutimo, morda bomo s tem koristili, sicer pa itak lahko vsak temo preskoči. Iz osebnih izkušenj vem, da če bi prej imela vse te informacije, ki jih imam sedaj(kar se tiče zdravljenja ali pa diagnostičnih postopkov), moj sin ne bi postal invalid. Podobno pa je tudi z dodatki v prehrani ali pa s kakršnimikoli drugimi oblikami pomoči. Vsak je za zdravje pripravljen poskusiti in storiti marsikaj.
Vsem želim veliko uspeha in moči pri spopadanju s težavami.
Anita

Seveda se bom obrnila na Blaža.Veselo pričakujem zapisnik občnega zbora, da vidim kaj smo se zmenili.Kaj ljudi zanima,bodo pa že sami povedali.Ti mejli in ponudbe bi pa tudi sama rada vidla, kje si jih pa ti.Bi bilo pa fino, da bi v prihodnje razmišljali o skupini znotraj društva o integrativnem podpornem zdravljenju, jaz že razmišljam in mogoče bi tudi koga s foruma to zanimalo.Katero zdravljenje, terapije, dodatki so v redu , to se mora pa itak vsak sam naučiti presoditi, na žalost je pri nas pač tako, ko pa pride do nove zakonodaje o komplementarnem zdravljenju, se bodo pa tudi pri nas zadeve začele spreminjati.Lep pozdrav Taja

Predlagaj in bomo prediskutirali.

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Pozdravljeni,oglašam se,ker mi je všeč kako razmišljate.Res je,da je veliko načinov in dodatkov in firm,ki se ukvarja z dodatno prehrano,a nekaj je res:izkušnje in pregled kakšne so te zadeve,bodo lahko prinesle tisto,kaj bo koga zanimalo.Kljub temu,da nisem imela izkušnje s kakršnim koli rakom,pa menim,da sem nekaj težav že izkoreninila,ali pa vsaj zelo omilila in zato bom vesela,če mi bo kdo prisluhnil. Z Dušanom bova to zelo kmalu objavila .Lep večer,

sem kar jem

New Report

Close