Najdi forum

Spoštovani !

S partnerjem sva skupaj šest let in imava triletno hčerkico. Pred mesecem dni sem na partnerjem telefonu odkrila sms-e, ki jih pošilja sodelavki (kaj vse bi z njo počenjal in kolikokrat, kako jo pogreša itd…). Doživela sem pravi šok glede na to, da sem mu popolnoma zaupala, verjela in bila prepričana, da se ne bi nikdar spuščal tako nizko in da mu družina pomeni največ.
V treh tednih sem shujšala 6 kg, saj praktično nisem skoraj nič spala niti jedla. Po razburljivih debatah sva prišla do zaključka, da ostaneva skupaj, s čimer se je začelo zame najbolj mučno obdobje življenja, kakor tudi za njega, saj je s svojim dejanjem povzročil, da ga zaslišujem za vsak korak, postavljam vprašanja, ki jih nisem nikdar prej (s kom, kje, kdaj, zakaj itd…). Vem, da je hudo, samo enostavno, ne zaupam več, ne verjamem, skratka zaboli v prsih takoj, ko se odpelja iz dvorišča.
Vem, da je rana še sveža, vendar se bojim, da se ne bo nikoli zacelila. Kako živeti naprej ?
Vesela bom vsake vzpodbudne besede oziroma podobne izkušnje !

Tvoj partner je na potezi – on mora storiti vse, da se boš spet počutila varno. Ti je iskreno, pošteno razložil, zakaj je do tega prišlo, kje so bili razlogi, itd.? Ti je povedal, da je to bila strašna napaka, ki jo globoko obžaluje? Ti vsak dan znova, vsak trenutek pove in pokaže, da si zanj edina, najlepša, najbolj poželenja vredna? Ćutiš in veš, da te ljubi?

Praviš, da mu ne zaupaš več. Kaj je storil, da bi mu spet zaupala?
Besede so premalo, z dejanji te lahko prepriča – z objemi, poljubi, pozornostjo, naklonjenostjo, odkritostjo in predvsem z močjo ljubezni do tebe- tako, da jo boš čutila in boš varna in te ne bo več strah.

She ti je odgovorila najbolje-se pridružujem njenim besedam. Partner je na potezi-on te mora prepričati z besedami in dejanji!!! Te pa popolnoma razumem!

Mogoče te moj odgovor ne bo ravno razveselil: pojdi proč od njega. Če je to naredil enkrat bo naredil tudi drugič, tretjič, le da bo bolj zahrbtno in skrito. Če nekdo ne pozna vrednote zvestoba je ne pozna. Vrednot pa ne boš spremenila! Ne veš, kolikokrat sem mu jaz odpustila in kolikokrat je to ponovno naredil. Na koncu sem ga pa vseeno pustila. Zapomni se: malo je primerov, ko varajo samo enkrat! Tako je bilo pri meni in v večini primerov, ki jih poznam.

Te razumem in vem,da je za začetek najtežje vzpostaviti zaupanje.
Ali boš prerasla tisto,da ga ne boš za vsak korak zasliševala kje in s kom je bil (veliko se s tem utrujaš,kalne?),ali pa bo to tvoja grda navada,ki bo zelo ovirala vajino zvezo v prihodnosti.

Če ti bo ostal zvest in pošten,boš to hitro začutila.Ženske smo zelo senzibilna bitja,sploh po kakšnem nepredvidljivem izletu partnerja,ker se takrat prebudijo čuti,ki jih prej stimo spati.In še to zato,da sebe prepričujemo,da ni tako,ampak tako,kot si mi želimo.Ko pa pride dan resnice,pa res boli,kot da bi ti nekdo zaril nož naravnost v srce.
Srčne rane bolijo,se zacelijo,a brazgotine ostanejo.Pri nekaterih večje,pri drugih manjše.Saj smo si različni in vsak drugače sprejema svet in življenje.

Naredil je veliki kiks in če se ti kiksi začnejo ponavljati (z isto osebo,ali pridejo v repertoar druge-ni pomembno),potem veš koliko je ura.
Če pa si pripravljena z njim nadaljhevati pot,razčistita in mu ne vedno ob vsaki situaciji nabijati na nos nekaj kar je storil.
Prav pa je,da poveš,kje so tvoje meje razumevanja in do kam se lahko gre in katera meja je že preveč.Če bo spoštoval vajine odločitve,so še možnosti,da okrepita vajino zvezo.
V končni fazi,si ga vzela nazaj in že danes moraš vedeti,da začetek ne bo glih lahki.

Draga Mija,

razumem vašo bolečino in prizadetost po vsem, kar se vam je zgodilo. Pravite, da ste slabo spali in skoraj nič niste jedli – verjetno je stanje sedaj že boljše, a vendarle ne pozabite si vzeti časa zase, za tisto, kar vas sprosti in vam veliko pomeni.

Partner je izrabil vaše zaupanje, a skupaj sta se odločila, da si dasta še eno priložnost. Jasno je, da vas boli in mu ne zaupate. Povejte mu to in povejte mu tudi, kako se počutite in ga prosite, naj vam pomaga ponovno zgraditi zaupanje vanj in v vajin odnos (naj bo v prihodnje pozoren do vas in vaših potreb, želja, naj vam sam od sebe pove, kam gre, s kom je bil in kdaj se vrne, naj vam še večkrat pove, da mu je žal za to, kar je naredil in vam obljubi, da se to ne bo ponovilo …). Vi mu povejte, kaj potrebujete in kaj si želite, da si boste postopoma zacelili rano in povrnili zaupanje vanj.

Poizkusite ga tudi čim manj nadlegovati z vprašanji, ki jih naštevate (kje si bil, s kom …), saj bo to doživljal kot neprestano pritiskanje in vsiljivost in v resnici ne bo pripomoglo k temu, da bosta ohranila vajin odnos. Prej nasprotno, to ga bo odbilo. Jasno pa mu mora biti, da je bil on tisti, ki je naredil korak stran iz odnosa in on mora narediti zopet korak nazaj. Vi pa delajte predvsem na svoji čustveni stabilnosti, notranji moči in miru, npr. redno se sproščajte, pojdite v naravo, posvetite se sebi in otroku. Jasno mu tudi povejte, da če vas bo še enkrat prevaral, tega ne boste tolerirali in se bosta razšla – naj ve že sedaj, da resno mislite!

Sicer pa je podobno situacijo opisala že Stoppel (naslov teme: prevarana-kako naprej?). Izčrpno ji je odgovoril kolega Brane Krapež, zato vam predlagam, da preberete to temo, zadnji odgovor je bil objavljen 11. 4. 2006 in pri tem datumu temo tudi najdete.

Oglasite se še kaj!

Boštjan Trtnik Šola čustvene inteligence http://www.cdk.si/sci

New Report

Close