Najdi forum

prijateljstvo na delovnem mestu

situacija je sledeča: na delovnem mestu sem spoznala prijateljico s katero sva se celo leto družili tudi izven delovnega časa. imeli sva res dober odnos dokler pred nekaj časa začnem opšažati, da gre vse kar ji zaupam “naprej”. Poleg tega me je pustila na cedilu, ko sva se hoteli s šefom pogovoriti o višini plače – tako da sem morala potem vse sama, čeprav sva se prej dogovorili drugače.
Po tem sem se začela zapirati in selektirati vse kar povem, ker vem da gredo naprej še stvari kot so kaj jem za večerjo…
Poleg tega sem začela delati še po službi in ona kar ne more prekriti zavisti. Sedaj je začela z nekimi čudnimi tekmovalnimi fintami in ozračje v pisarni res ni prijetno. Vse hoče ona narediti ko pride šef, ona vse ve, ne pusti da bi ji kdo pomagal…po drugi stani je pa obremenjena!

ne vem kaj naj naredim saj se mi zdi to skrajno otročje, da bi sedaj tekmovali za priljubljenost v službi, in naj mi kdo pove zakaj v ženski družbi VEDNO slej kot prej pride do tega.

Situacija naj bo sledeča:ničesar več ji ne povej!Manj ko bo vedela za tvoje dogodke,manj bo tekmovala.Ne bo imela s kom ali s čim.Ne bodi preveč uslužna do nje,delaj kar imaš za narediti,ona pa se naj šefom pod noge meče.Enkrat se bo ugnala ali pa naveličala,če pa ne,se pa še meni smili,ker se tako ponižuje in v nič deva.
Pa še to;to,nikoli ni bila in nikoli ne more biti tvoja prijateljica!One so drugačne!

Draga Pikapoka!

Poizkusite razmejiti odgovornost v vašem odnosu s sodelavko: kaj je vaša in kaj njena odgovornost, kaj vi in kaj ona vnaša v vajin odnos. In ne obremenjujte se z njeno odgovornostjo (to so njene besede in dejanja, njena čustva in misli). Raje si privoščite redno globinsko sprostitev, ki vam bo pomagala, da boste bolj umirjeni in čustveno stabilni ter manj odvisni od njenih reakcij in odzivov. Kadar pa je potrebno, ji v komunikaciji postavite ustrezno mejo.

Ste ji v času zaupnih pogovorov povedali, da ne želite, da to, kar ji poveste, gre naprej? Ali pa se vam je to zdelo samoumevno? Očitno se njej ni zdelo tako. Pravite tudi, da vas je pustila na cedilu glede pogovora s šefom. Ste se o vsem tem kdaj poizkusili pogovoriti z njo? Ste ji povedali, kakšno je vaše videnje situacije in vaši občutki ob tem?

Če se vam pogovor z njo sedaj ne zdi več smiselen ali si ga ne želite, jo pustite čim bolj pri miru. Bodite pozorni na to, kaj ji poveste, opravljajte svoje delo in se ne obremenjujte z njo. Ni se vam potrebno igrati njene “igre” ali se odzivati na njene provokacije. Verjamem, da takšno vzdušje v pisarni ni ravno prijetno, a sprejmite tudi to. Morda bo v prihodnje, ko se trenutno čustveno stanje malo “ohladi”, priložnost za odkrit pogovor in “razčiščevanje” v odnosu.

Srečno!

Boštjan Trtnik Šola čustvene inteligence http://www.cdk.si/sci

New Report

Close