Najdi forum

Pozdravljeni,
moje tegobe se začnejo in končajo s službo. Nič več ne vem kam in kaj naj napišem v ponudbi za zaposlitev. Zavrnitve dobivam znova in znova.
Službo sem menjala vsako leto, zahtevali so naj stuhtam program dela, zloženke, plakate, stike, pridobim udeležence. A ko je prišel čas za podaljšanje pogodbe, sem bila prva na seznamu ljudi, ki jih absolutno ne potrebujejo. Očitno sem nesposobna, le kaj drugega naj si mislim. Moja samozavest je na nuli, v službi ne kofetkam, ne hodim na bolniške, delo opravim do roka, imam ideje in jih realiziram do konca, sem potrpežljiva, prisluhnem drugim, svojih frustracij ne izživljam nad drugimi,
a konec je vedno enak.

Kaj pa če se te bojijo? Verjetno si bolj pridna kot marsikdo, takim pa se rita trese za svoje uboge stolčke. Ne obupaj in pogumno naprej!!! Verjamem, da se bo nekaj čudovitega našlo tudi zate. V prošnjah pa ne dolgovezi, ampak jih napiši perprosto razumljivo, podkrepljeno z dejstvi.

Ker imam za sabo že zelo veliko let službe in jih je že medtem veliko prišlo in odšlo, napredovalo, nazadovalo itd. ti lahko povem, da je dobro delo odločno premalo, da dobiš službo ali da napreduješ. Biti moraš tudi pravi značaj in biti sodelavcem in vodilnim simpatičen. Na tem pa lahko vsak od nas precej naredi. Zbodel me je tvoj stavek, da ne kofetkaš! Zakaj pa ne? S tem mislim, da se moraš potruditi, da se sodelavcem malo razkriješ, pokažeš zanimanje zanje – skratka pokaži jim, da jih porajtaš. Ideje in opravljeno delo moraš znati na simpatičen način pokazati šefu. Skratka ne smeš biti nevidna pridna delavka. To ne vodi nikamor. S kolektivom moraš dihati, če ne raje odpri s.p. ali d.o.o.

Draga Anonimna!

Razumem vašo stisko, biti zavrnjen znova in znova je seveda neprijetno in boleče ter lahko res načne našo samozavest. Ne glede na dosedanje zavrnitve pa vztrajajte s prošnjami za službo. Poznam kar nekaj ljudi, ki so dalj časa iskali zaposlitev, pisali prošnje, hodili na razgovore, bili zavrnjeni, a na koncu sta bila ves njihov trud in vztrajnost bogato poplačana, saj so našli službo, ki je res prava zanje.

Vzemite si čas tudi za delo na sebi. Razmislite, kakšno mnenje imate o sebi – pravite da ste nesposobni, saj vam pogodbe o zaposlitvi niso podaljšali. Pa ste prepričani, da je vaša nesposobnost razlog za nepodaljšanje pogodbe? Morda je razlog kje drugje – lahko so se odločili, da poiščejo notranje rezerve pri tistih, ki so redno zaposleni. Zanimiva je tudi misel v enem od odgovorov, ki pravi, da se vas morda bojijo. Skratka, razlogov za nepodaljšanje pogodbe je več – ste prepričani, da veste pravega? Pišete, da delo opravite do roka, da imate ideje, ki jih realizirate do konca, da ste potrpežljivi, prisluhnete drugim … Rekel bi, da vse to govori o vaši sposobnosti in čustveni inteligenci in ne o vaši nesposobnosti!

Zavedajte se tudi, da vaše mnenje o sebi (vaša samopodoba) vpliva – tudi nezavedno – na vaše delovanje, odločitve, počutje … Prav tako mnenje o sebi energijsko izžarevate navzven do drugih ljudi. Ali že ko pišete prošnjo mislite, da vas ne bodo sprejeli, da boste zavrnjeni, da ste nesposobni? To se lahko čuti tudi v prošnji, ki jo pišete – zato niso pomembne samo besede, ki jih napišete, temveč tudi to, da ste prepričani vase, da veste, da ste sposobni, da boste zmogli, da ste samozavestni … Vso to čustveno energijo lahko drugi ljudje občutijo (tudi samo iz prošnje brez osebnega stika z vami, sploh pa na samem razgovoru).

Predlagam, da okrepite v sebi svojo čustveno stabilnost in občutek lastne vrednosti. Vzemite si čas za redno sproščanje ali meditacijo, saj prav meditacija pomaga pri stiku s pravim jazom, ki je izvor občutka lastne vrednosti in samospoštovanja. Izboljšajte tudi svojo samopodobo in ne dovolite, da vam prepričanje o tem, da ste nesposobni in da niste dovolj dobri, greni življenje! Skušajte vzpostaviti distanco do tega prepričanja: obstajate vi in obstaja vaše prepričanje o tem, kakšni ste. Zato lahko svoje mnenje o sebi vedno spremenite! Delajte na tem, da bosta vaš občutek lastne vrednosti in samozavest čim manj odvisna od tega, kako vas sprejemajo drugi ljudje, ali vas zavrnejo, ali se strinjajo z vami … Vem, da je to kar zahtevno, vendar je hkrati tudi osvobajajoče!

Lahko si pomagate tudi z afirmacijami, ki so kot močne misli podpore, s katerimi gradite kanale za energijo samospoštovanja, na primer: V meni je izvor notranje moči in poguma. Sem vztrajna in potrpežljiva. Zaupam življenju in dogodkom, ki jih prinaša. V meni je središče notranjega ravnovesja, ki ga ne sprejemanje in ne zavrnitev ne moreta premakniti. Afirmacije lahko v sebi večkrat dnevno ponavljate, bodite pri tem zares zbrani in pozorni na pomen besed – lažje bo šlo, če takrat oči zaprete in se res osredotočite na afirmacijo. Tudi vizualizacija vam je lahko v pomoč. V svoji domišljiji si predstavljajte, kako greste na razgovor za zaposlitev in kako ste pri tem samozavestni, sproščeni, odprti … Potem bo tudi v resničnosti ažje šlo.

Veliko vztrajnosti in potrpežljivosti vam želim!

Boštjan Trtnik Šola čustvene inteligence http://www.cdk.si/sci

Pozdravljeni,

iskrena hvala za vse odgovore,
trudila se jih bom upoštevati, v prav vsakemu se skriva zrno resnice.

New Report

Close