Najdi forum

Spostovani, ugotavljam, da se s partnerjem v kolikor mi kaj ni vsec ne znam skregat v strahu, da ga bom izgubila. rada bi se nekako postavila zase. prosim za nasvete.

lp

Spoštovana Ellica.
V vašem kratkem vprašanju je že nakazano bistvo vaše težave. Strah pred izgubo partnerja. In zaradi strahu raje ne izrazite svojega nestrinjanja. Če pa pogledamo tovrstni strah malo globlje, bomo našli največkrat prenizko samozavest ali preskromne občutke lastne vrednosti, kar je tudi pri vas lahko osnovni vzrok za težavo. Strah je le posledica.
S takšnim ravnanjem ste omejili svoj prostor izražanja sebe in svojih potreb in verjamem, da se ob tem ne počutite dobro.
Dokler vas bo strah obvladoval, ne vidim možnosti za spremebo. Šele ko boste izgradili trdnejši stik s seboj in si pridobili notranje samospoštovanje, bo strah spustil svoj primež in boste svoje misli bolj svobodno izražali, neodvisno od partnerjevega odziva.
Zrelo partnerstvo prenese razlike v mnenjih in pogledih in najde rešitev v konsenzu, prilgajanju, zaupanju in dopusti tudi različnost.
Moram vas kar malo razočarati, saj hitrih receptov za to problematiko ni. Pomebno je, da svoj problem jasno vidite in predlagam, da poiščete načine za utrjevanje stika s seboj, (kot so sprostitev, ali avtogeni trening, meditacija) seveda le, če so vam tovrstne dejavnosti blizu.
Predlagam vam tudi, da poskusite v naslednjem pogovoru s partnerjem, ko boste ponovno zaznali strah, iskreno povedati kaj občutite (strah, negotovost,…). ne govorite o tem, s čimer se ne strinjate, temveč o vaših občutkih. Govorite o sebi in svojem doživljanju in ne o njem in njegovih reakcijah. Bodite iskreni in nenapadalni. Partnerjev odziv bo za vas tudi pomembna informacija. Ali ve za vaš strah, in morda z njim zavestno ali nezavedno manipulira? Morda pa bo zanj ta informacija nova in bo presenečen? Vsekakor velja poskusiti. Z odprtimi in iskrenimi pogovori si v odnosih nalivamo čistega vina in verjetno si to želite. Oglasite se, kako vam gre.

Renata Bokan
Šola čustvene inteligence
http://www.cdk.si/sci

Najprej hvala za odgovor. Kot prvo naj povem, da sva se s partnerjem res razsla, ker me ni imel rad in tudi ni imel resnih namenov z mano. Kolikor sem lahko razbrala iz najinega zadnjega pogovora (ko sva bila ze narazen) je namerno delal slabe stvari, ker je zelel, da ga jaz nebi imela rada in tudi on ne mene. Boji se imeti rad, ker je bil v preteklosti zelo prizadet in ne pusti nikomur blizu, zato se zensk tudi hitro navelica. Ni si zelel, da lepo delam z njim, ker je imel slabo vest, da ni dovolj dober zame. Jaz sem sedaj vredu, ceprav mi je zal, da so stvari take kot so, saj sem si res zelela, da bi nama uspelo. Ce ga se imam rada, ne vem. Priznam, samozavesti mi res vcasih manjka in se bom trudila za sebe, ceprav sem bila tudi jaz prizadeta. Trenutno si zelim zaceliti duso, naprej pa trenutno se ne najdem poti.

Lep pozdrav!

New Report

Close