Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Odstranitev mandljev in žrelnice

Odstranitev mandljev in žrelnice

Pozdravljeni!

Triletni sinček je novembra naročen na operacijo madljev in žrelnice. Stanje (prepisano z izvida): V epifarinksu je velika žrelnica, tonzili pa sta ogromni, se skoraj stikata, silita izven lokov ter tudi proti epifarinksu. Med pregledom (seveda tudi siver) ima ves čas odprta usta, če usta zapre, mora loviti sapo. Glas je nosljajoč.
Diagnoza: Tonsill. hypertroph., Veget. adenoid.

Problem je tudi v tem, da je pretin ukrivljen v desno. Sinček ima že cca. eno leto težave z dihanjem skozi nos, stanje se je zelo poslabšalo po prvi angini, ki jo je prebolel pred pol leta.

Ali naj bi se dihanje skozi nos po operaciji izboljšalo kljub pretinu, ki je ukrivljen v desno ali bo potrebna še operacija pretina. Ali se tako majhne otroke sploh operira? Zanimivo pa je, da ves čas, odkar je nosek zamašen, prihaja sluz samo iz leve in ne iz desne nosnice. Ali ne bi bilo logično obratno, ker je pretin ukrivljen v desno?
Zanima me še kako dolgo po operaciji otrok ostane v bolnišnici in ali sem lahko ves čas z njim, glede na to, da ima šele tri leta? Pred kratkim je že bil na infekcijski zaradi hude rota viroze in ne bi želela, da je sam, čeprav samo ponoči.

Ob tej priložnosti bi še pohvalila prof. dr. Ireno Boltežar Hočevar, ki je obravnavala mojega sinčka. Hvala za trud, skrb in prijaznost, ki je po bolnišnicah nismo ravno vajeni. Zaradi takšnega (človeškega) odnosa se skrb spremeni v zaupanje, da bo vse v redu, pa češrav gre le za rutinsko operacijo.

Hvala in lp,
hvaležna mama živahnega pacienta 🙂

Pozdra…

Glede na opisano zgodbo tudi jaz priporočam omenjeno operacijo (odstranitev žrelnice in mandljev).V tej starosti operacijo nosnega pretina ne delamo,ker bi s tem poškodovali normalen razvoj nosu.Ponavadi se v bolnici ostane dva dni,kjer starš lahko ostane pri otroku,potrebno pa se je ob sprejemu natančno dogovoriti,glede na trenutno situacijo.

Lp Dr.I.B.

Pozdravljeni!

Lepo se vam zahvaljujem za odgovor. Vmes je bil sinček že operiran, ravnokar še okreva. CMCRF je pokazal hujše motnje (trikrat v noči je namreč nehal dihat za 10-15 sek.), tako je bil sprejet kar hitro, a brez poznanstev na žalost ni šlo. Le tako je prišel na vrsto, saj ga nihče ni hotel operirati ne glede na postavljeno diagnozo. No, o tem sedaj ne bi. Presrečni smo, da je to za nami, dihanje ponoči je že po nekaj dneh boljše. Kar pomeni, da diha skozi nos.
Z vsem smo bili zelo zadovoljni. Sestre so 1A. Prijazne, ustrežljive in potrpežljive :). Vzgojiteljica, ga. Mojca je krasna. Zaradi nje je bivanje otrokom v bolnišnici mnogo manj stresno, prav tako tudi nam, staršem. Zdravnike (pa brez zamere) pa bi lahko še malo poučili o delu z otroki.

Hvala in lp

Spoštovani.
Hčerka je stara 8 let in ima zelo velike mandeljne.Težave ima pri požiranju tudi če ni prehlajena, sedaj ko je nahodna pa je to še bolj opazno. Že mala tabletka ji povzroča velike težave in je sploh ne more požreti. Poleg tega vedno diha skozi usta, smrči in kadar ji rečem, da naj diha skozi nos se mi zdi, da sploh ne dobi dovolj zraka, takoj spet odpre usta in diha skoznje.Angin nima pogostih, zato osebni zdravnik ne predlaga pregleda pri specialistu ORL, čeprav so mi v dežurni ambulanti že priporočili, da se z osebnim zdravnikom pogovorim o tej možnosti. Povem naj, da so moji mami mandeljne odstranili pri 30 letih, odstranili so jih tudi možu in pa sinu.Hčerka ima dermatološke težave, alergična je na hišni prah in pršico, jemlje tabletke Letizen.

Zanima me, kaj predlagate vi. Ali naj osebnega zdravnika spet prosim za pregled pri specialistu. Sem iz Savinjske doline in me zanima, če je tu kje zasebna ORL ambulanta.

V upanju na čimprejšnji odgovor vas lepo pozdravljam.

Spoštovani,

imam 27 let in že nekaj let težave s ponavljajočimi vnetimi in gnojnimi mandlji, katere osebna zdravnica zdravi z antibiotiki, meni pa je požiranja kamnov, saj so mandlji večino leta (razen na morju, na dopustu) pikasti, bolijo ter povzročajo oteženo požiranje. Zanima me, kakšne so lahko pri mojih letih posledice odstranitve mandljev, ki so menda edina zaščita pljuč pred zunanjimi vplivi, ter koliko vnetij in angin naj bi prenesla, da bi to zaščito ohranila.

Najlepša hvala za vaš odgovor in lep pozdrav,

Hana

lep pozdrav.dodajam nekaj izkušenj o opraciji žrelnice in mandljev..otrok star 5,6 let.
danes četrti dan po opraciji se otrok počuti dobro.bolečine ob požiranju.uporabljamo svečke voltaren in calpol.drugače pa stanje zelo izboljšano.že prvo noč po opraciji ni več smrčal in spal zelo mirno.opažamo boljši apetit in zelo boljši sluh(pred operacijo sploh ni bilo opazno da otrok slabše sliši) ker smo tudi mi pred opracijo bili skeptični želim sve skeptične starše pomiriti in povedati da je učinek odličen.v bolnišnici je bilo u redu.sestre nekatere prijazne nekatere malo manj(odvisno od karakterja) zdravniki na vizitah preveč uradni in prehitro opravijo vizito(ni dosti časa za kakšno dodatno vprašanje)dobro razložijo tudi dobro poučene sestre.posebna pohvala vzgojiteljici mojci ter klovnom zdravnikom rdeči noski(zelo se potrudijo in so zelo zabavni) skratka zadovoljni in odštevamo čas ko bomo lahko jedli normalno hrano ker našem sinku kašice ne teknejo najbolje 🙂

Hvala za pohvale, bom posredoval imenovanim.
Smrčanje ni nedolžna ‘zadeva’, tudi pri odraslih ne.
Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close