Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Izpiranje nosu pri otroku

Izpiranje nosu pri otroku

Dober dan!

Pri hčerki se ponavljajo vnetja srednjega ušesa, od vstopa v vrtec (sept 05) do sedaj 8x, bila je tudi že dvakrat hospitalizirana (1. bakteriemija, 2. etmoiditis) zaradi antibiotikov i.v. Poleg tega še obilo drugih – lažjih okužb: viroze, driske, konjuktivitisi).

Nekoliko sem zmedena, zaradi različnih doktrin, ki jih favorizirajo različni zdravniki.

Pri ORL specialistki na Metelkovi svetujejo obilno izpiranje nosu v zdravem stanju 2x dnevno redno vsak dan, 3-4x če je malo smrklja in 5-7x oz na 2h, če je izcedka veliko in je gnojen, torej rumen, zelen, gost. Pri enkratnem izpiranju naj bi porabila >2 dcl fiziološke, potrebni so caa trije ljudje, da otroka drzijo in ni vse zmočeno, sedeč položaj, da ne aspirira itd. Ni treba poudarjat, da je bila zadeva spočetka precej travmatična za malo in za vse nas ostale udeležene, smo se pa že vsi malo navadili. Po enem tednu takega izpiranja je prišlo do etmoiditisa levo, baje, da zaradi še premalo izpiranja.

Na ORL kliniki (etmoiditis) pa so predpisali samo kapljice fiziološke 6x na dan, + Operil in Dexa po 4x. In vsak dan 2x naredili displacement. O obilnem izpiranju nosu ne duha ne sluha. Mala steklenička s fiziološko (ene 20 ml) za kapljat noter. So pa rekli, da mi pri fiziološki ni treba glih kapljic štet. Ko sem vprašala glede zgoraj opisanega načina izpiranja nosu zdravnik ni hotel nič komentirat, me je pa pogledal kot, da sem malo zmešana in bluzim 100/h. Potem sem preverila tudi pri drugih zdravnikih (tekom hospitalizacije) in tudi nič izvedela, samo, da naj pač dajam kapljice 6x dnevno in da naj jih ne štejem, da je pač lahko tut malo več kapljic.

Zanima me:
-če je obilno izpiranje nosu res učinkovito kot preventiva vnetij sr ušesa,
-če ima postopek kakšne stranske učinke (se sluznica s časom poskoduje?)
-je bil etmoiditis morda izzvan s izpiranjem oz s premalo izpiranja, s prepihom (odprto okno v avtu)
-ali je displacement kaka posebna aspiracija, ali je to čisto običajna aspiracija nosu

Predvsem pa me zanima kakšno je vaše mnenje katerih navodil naj se držim (izpiranje ali kapljice). Imate tudi sicer kak nasvet glede ponavljajočih se vnetij?

Najlepša hvala za odgovor.
Siwu

Pozdravljeni….

Z vašo težavo oz.težavo vašega otroka se obremenjujete že kar nekaj časa.Ne bi bilo korektno komentirati dosedanja navodila,vsekakor pa sam menim da je izpiranje nosu z fiziološko raztopino najboljša rešitev,kapljic ne merite v “dcl”,temveč jih ob vsaki uporabi nanesite le nekaj(3-5 gtt).
-Postopek ne pušča nobenih posledic na otrokovi nosni sluznici
-Etmoiditis nikakor ni posledica preveč izpiranja nosu,lahko pa se izognete odprtemu oknu v avtomobilu med vožnjo
-displacement je aspiracija nosu na točno določenem mestu,s tem želimo odstraniti izcedek iz sitkinih cevic-etmoida in čeljustne votline-maxilarnega sinusa.

Lp Dr.I.B.

New Report

Close