Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Kako “negovati” žrelnico?

Kako “negovati” žrelnico?

Spoštovani!

Sin je star dobri dve leti in je bil do februarja v domačem varstvu in praktično zdrav (le en težji respiratorni infekt pred pol leta). Ko je šel februarja v vrtec, je v nekaj tednih trikrat kar hudo zbolel (dve virozi in enkrat huda driska z bruhanjem). Po tem je bil nekaj tednov zdrav. Nato sredi aprila prehlad s kašljanjem ponoči (nekako v epizodah – celo uro skupaj stalno kašljanje, potem pa več ur mir). Brez vročine, nos zamašen. Nekako takrat sem opazila, da diha pogosto skozi usta, česar prej ni počel, pripisala sem zamašenemu nosu. Prehlad in izcedek iz nosu je počasi ponehal, dihanje skozi usta pa je ostalo, pojavilo se je smrčanje ponoči. Mislili smo, da se bo stanje na morju izboljšalo, pa je bilo še slabše. Trenutno ima tudi angino in dobiva Ospen, ki je takoj pomagal. Glede dihanja skozi usta je pediatrinja menila, da gre lahko za povečano žrelnico. Moja vprašanja so sledeča:
– verjetno tudi vi menite, da je vzrok dihanja skozi usta in smrčanja verjetno povečana žrelnica?
– glede na to, kar sem prebrala o žrelnici, ali je lahko vzrok povečanja hitra “preobremenitev” imunskega sistema, ki jo je imel?
– kolikšna je verjetnost (po vaši oceni), da je povečanje žrelnice alergijskega izvora, sploh glede na letni čas?
– GLAVNO vprašanje: kaj (če sploh kaj) lahko storimo, da se stanje izboljša oziroma da stvar “zagrabimo za roge”, še preden se razbohoti in se po možnosti izognemo večjim zapletom? Tu mislim na postopke, kot so spiranje nosu, ali inhaliranje (kaj, kako pogosto)? Ali to sploh kaj pomaga? Ali pa še kaj tretjega?

Najlepša hvala za odgovor!

Spoštovani!

Kot ste omenili že v vašem pismu, sta najpogostejša vzroka povečane žrelnice povečan imunski sistem (alergija) in vnetje žrelnice. Vaša osebna zdravnica vam je predpisalal antibiotik, ki ga porabite do konca.
v tem letnem času je sicer zelo veliko alergenov v zraku, tako da bi lahko bil tudi vzrok. Čez leta boste lahko otroka tudi testirali.
Do takrat pa priporočam negovanje nosne sluznice 4x dnevno po 2 vpiha v nos (ali 2-3 kapljice) s fiziološko zaztopino ali inhalacije. Trenutno bi lahko dodali tudi Operil nekaj dni.

Lepo pozdravljeni, B.O.

New Report

Close