Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija prosim za mnenje

prosim za mnenje

V septembru je šel naš takrat triletnik prvič v vrtec. Do takrat nismo imeli večjih težav z zdravjem, razen nekaj viroz.

V decembru pa je precej zbolel. Najprej je dobil malo vneta ušesa. Dobil je antibiotik Ceclor. Za ušesa je pomagal, vendar je vročina še vedno naraščala in to tako, da je voltaren pomagal samo 4 ure, nato pa je vročina z mrzlico v 5 minutah narasla na 40. Šli smo zopet na pregled. Krvni testi niso bili tako slabi. Trdili so da je viroza. Vendar težave so se še stopnjevale. Dihanje skozi nos je bilo grozno, smrčanje, bolečine v mišicah, grlu. Dobili smo napotnico za bolnico. Tam so ugotovili, da je ceclor skrival pravo krvno sliko. Dobil je “lendacin” v žilo. Diagnoza-retronazalna angina, vnetje vseh zgornjih dihal. Ceclor ni bil ustrezen antibiotik za tako hudo vnetje.
Po tej bolezni ni šel več v vrtec. Šli smo na pregled k trem specialistom ORL in vsi so dali mnenje, da žrelnica ni hudo povečana in da ni treba odstraniti. Svetovali so spiranje in dobili smo terapijo flixonase.

Otroka smo imeli doma do marca, da se okrepi. Z izcedkom iz nosa ni bilo večjih težav. Po spiranju nosu, je prišla ven edino včasih kakšna prozorna sluz. Dihal je normalno čez nos, tudi ponoči. Smrčanje ni bilo prisotno.

V marcu ga damo nazaj v vrtec. Po 4 dneh vrtca se začne zelena sluz z nosu. Kljub čiščenju in flixonase, se je nos zamašil, spiranje ni bilo več mogoče. Mali je začel dihat čez usta, smrčal, drugi dan vročina in dobili smo antibiotik amoksiklav. Že druga doza je prijela. nos se je začel lepo čistit. Ven je prišlo ogromno zelene sluzi. in po dveh dneh je začel dihati normalno na nos, prav tako ponoči in bilo več prisotno smrčanje. Amoksiklav smo jemali 10 dni. Malega smo zopet imeli malo doma. In sredi aprila ga damo zopet v vrtec.

Vmes med antibiotiki ni bilo izcedka iz nosu. razen pri jutranjem in večernem čiščenju nosu, kakšna prozorna sluz.

In tako po 5 dneh vrtca se je zopet začela sluz rumeneti. Takoj sem začela dajati flixonase, sinupret…Ostal je doma, da smo mu lahko nos čistili tudi 10 krat na dan. 5 dni je šlo. Šesti dan pa se je nos zabasal. Ni se dalo več čistiti.
Šli smo zdravniku. Vzeli so mu kri. Nič posebnega. Odšli smo domov brez terapije. še isti dan dobi vročino, 39. Bolečine v grlu in ušesih.
Drugi dan dobimo zopet amoksiklav. po drugi dozi, vročina pade in nos se začne lepo čisititi.
Zdaj smo doma in razmišljamo, kaj bi to bilo?

Tudi pediatrinja ne ve več.
Pravijo, da bi pri težavah z žrelnico tudi vmes med boleznimi imel težave. Da bi dihal skozi usta, ponoči smrčal, ampak tega nima.

Kaj je vaše mnenje? Kaj naj naredimo? Ali delamo kaj narobe?

Hvala vam

Karmen

Spoštovani!

Zelo lepo skrbite za zdravje vašega malčka. Ker vaš otrok v obdobju ko je zdrav, nima težav z dihanjem skozi nos, se še ne bi odločili za odstranitev žrelnice.
V vrtcu nosijo otroci veliko različnih bakterij in virusov, katere si nevede med sabo izmenjujejo. Priporočam vam uporabo vitaminskih preparatov za dvig otrokove odpornosti. Osebni zdravnik lahko vzame bris žrela na patogene bakterije.

Lepo pozdravljeni, B.O.

Ali mislite, da bi morali pomisliti tudi na alergijo?

Hvala vam za odgovor.

Karmen

Alergično spremenjena sluznica je bolj dovzetna za vnetja. Na alergijo lahko pomislite, če ima otrok pogosto izcedek iz nosu, se menca po očkah ali so le-te bolj nadražene, če je že imel do sedaj kožne izpuščaje ali alergijo na določeno hrano.
S pediatrom lahko dodate še sirup proti alergiji (npr. Claritine) za nekaj časa, ter opažate morebitno izboljšanje.

Lepo pozdravljeni, B.O.

New Report

Close