Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija gljivice v sluhovodih

gljivice v sluhovodih

Ker imam težave v sluhovodih, me je osebni zdravnik napotil na ORL ambulanto, pa ni bilo kakšnega uspeha. Upam, da mi boste znali vi svetovati.

Torej: Zaradi srbenja v ušesih pred 4 leti mi je najprej osebni zdravnik (OZ) predpisal kapljice Canesten. Po uporabi se je srbenje sicer pomirilo, po končani kuri, pa se je čez nekaj dni ponovilo. Vrnila sem se k OZ, ki me je napotil na ORL.
Tam so mi razložili, da je Canesten primeren le za kvasovke, za ostale gljivice pa ne (bobniča sta bila siva). In so mi dali v ušesa neko mazilo (ne vem katero) za 3 dni. Zadeva se je spet pomirila. Čez nekaj tednov pa spet. In sem se vrnila na ORL.
Takrat so mi dali v ušesa kremo Lotriderm (na vati) in naročili menjavo vložkov vsak dan 3 dni zaporedoma pri OZ. Ker v ambulanti mojega OZ te kreme niso imeli, sem kremo z belim receptom kupila sama in si vložke menjala sama. Pononovilo pa se je isto. Čez nekaj tednov se srbenje znova pojavi. Intenzivnost se stopnjuje. Potem me začne v sluhovodih boleti in pečt. Če si sluhovodov takrat ne namažem z Lotridermom, pri čiščenju s palčko za ušesa, na palčki opazim rdeč madež, kot kri. Po nekajdnevni uporabi Lotriderma se zadeva popolnoma umiri. Čez nekaj dni sledi luščenje sluhovoda, potem pa čez teden ali dva vse od začetka. OZ pa mi še kar naprej piše bele recepte za Lotriderm.

Ali obstaja še kakšna krema, ki bi bila lahko bolj učinkovita? Ali je lahko tako dolga (4 leta) prisotnost gljivic v sluhovodih nevarna? Ne vem, če ta podatek kaj koristi, ampak težave so se začele po potovanju po Braziliji. Ni nujno, da sem zadevo staknila tam. Samo razmišljam. Mogoče pa obstajajo tam gljivice, ki so drugačne od Evropskih 🙂 Ne vem, iščem varianto, kako bi si zadevo razložila in se težave rešila.

Lep pozdrav in hvala za odgovor!

Spoštovani!

Glede na kroničnost vaših težav bi bilo primeren ponovni pregled v ORL ambulanti. Ni normalno, da bi neko glivično vnetje trajalo tako dolgo. V kolikor je še prisotni vnetje, bi bilo potrebno vzeti bris iz sluhovoda.
Lotriderm krema vsebuje tudi kortikosteroide, ki pri dolgotrajni uporabi povzročajo stanjšanje kože. To bi lahko bil vzrok vašim težavam – tanka koža sluhovoda, brez lojnic. Zato koža srbi in pride do manjših razpok, vi pa to vidite kot sledove krvi na palčki.

Potrebno bi bilo pogledati sluhovod in na osnovi kliničnega pregleda svetovati nadaljnjo terapijo.

Lepo pozdravljeni, B.O.

New Report

Close