Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Voda v ušesih

Voda v ušesih

Pozdravljeni!

Zdravniki nam priporočajo, da sinu redno čistimo nos s fiziološko raztopino (zdravemu 2x dnevno, bolanemu seveda veliko večkrat). Na pregledu ORL so sicer ugotovili, da ima nekaj vode v ušesih in zato slabše sliši. Naš cilj je, da mu spravimo vodo iz ušes.
Meni pa se pri uporabi fiziološke raztopine poraja eno vprašanje in sicer: ali ne zahaja tudi ta voda – fiziološka razrtopina – v ušesa in se tam zadržuje in s tem kvari sluh otroku? Hočem reči, da vendarle tudi fiziološka raztopina ni tako nedolžna. Se motim?
Da ne bo pomote, sinu dajemo fiziološko raztopino, ker le tako preprečujemo vnetja ušes, vendar ravno zaradi te dileme s fiziološko raztopino ne želim pretiravati.

LP, Taši

Spoštovani!

S fiziološko raztopino pomagamo nosni sluznici odplaknit umazanijo in delce, ki se nabirajo na njej med dihanjem. Funkcija nosne sluznice je med drugim tudi očiščenje vdihanega zraka.
Vzrok nastanka tekočine – vode v srednjem ušesu je čisto drugačna in ta fiziološka raztopina ne steče v srednje uho in ni vzrok.

priporočam vam še naprej negovanje nosne sluznice s fiziološko raztopino ter prepihovanje ušes (po potrebi s pomočjo Otovent balončka).

Lepo pozdravljeni, B.O.

Joj, kaj pa to pomeni prepihovanje ušes? Nam so na ORL rekli le to, naj mu čistimo nos s fiziološko in naj grize jabolka, korenje ipd. O prepihovanju ušes pa nič ne vem.
Še enkrat hvala.
Taši

Spoštovani!

Če je vaš otrok že tako velik, da ve izenačevati pritisk v ušesih, ko se peljete iz hriba, je to podobna tehnika. Prime se za nos in pihne proti zaprtim ustom. Ko to naredi, ima občutek da mu nekaj poči v ušesih.
Če pa je otrok še majhen, lahko v specializiranih trgovinah z medicinsko opremo kupite balonček Otovent, ki ga otrok poskuša napihniti s pihanjem skozi eno nosnico, druga pa je hkrati zaprta.

Lepo pozdravljeni, B.O.

Prva varianta odpade, ker je še majhen. Bomo sicer poiskusili z balončkom, vendar zna pihniti kot en vrabček – tako da tudi to najbrž ne bo imelo kakšnega velikega učinka, ampak bomo vseeno poizkusili. Najlepša hvala za vse te informacije. Lep dan.
Taši

4+8= 12

Spoštovani! Res je 4+8=12

New Report

Close