Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija otolaringolog

otolaringolog

Pozdravljeni!
Naš dveletni sin ima že dalj časa (5 mesecev) pogosta vnetja ušes. Zanima me ali mi lahko priporočate katerega strokovnjaka na področju Maribora ali Koroške.
Radi bi ga namreč obiskali, kajti sedaj po 10 dnevnem jemanju Cedaksa pijemo Zynat sirup(14 dni).
Skrbi nas ker je fantek že tako dolgo na antibiotikih. kaj nam bi priporočali vi? Kako bo tako dolgo jemanje antibiotikov vplivalo nanj?

Hvala za odgovor in lep dan.

Spoštovani!

Na pogosta vnetja v otroški dobi najpogosteje vpliva povečana žrelnica. Priporočam vam pregled v ORL ambulanti.
Na Koroškem delujejo tri ORL ambulante (v torek, sredo in četrtek), vsak dan v drugem kraju. V ambulantah delajo specialisti iz ORL oddelka bolnišnice Maribor.
Z napotnico pa se lahko naročite tudi na pregled v ORL ambulanti v Mariboru. Otroke najpogosteje preglejuje ORL specialist dr. Žiger, ki dela v zdravstvenem domu Maribor.

Lepo pozdravljeni, B.O.

Pozdravljeni!

Stara sem 20 let. Sem alergična na mačke(nisem sicer še delala testou na alergijo),najprej sem začela močno kihati in smrktai, sedaj pa se mi v grlu nabira sluz (velikokrat tudi po zaužitju hrane), ki jo morem skrhati. To se mi dogaja že 3 mesece, zelo je moteče. Opažam pa tudi da se u sluzi pojavlja črna snou (kadila sem manj kot 3 leta ampak sem bila zelo neredna kadilka).Bila sem že pri zdravniku a mi je ta predpisal tablete in razpršila za nos. Tega res nerada uporabljam tako, da nisem uporabila usega. Raje se izogibam mačkam. Zanima me kaj naj storim da mi ta sluz nekako izgine?

Spoštovani!

Če je sluz zaradi alergije (mačke ali kaj drugega), potem se morate izogibati temu. Če je sluz zaradi drugih draži (suh zrak, kemikalije, želodčna kislina …) potem se morate izogibati temu. In to se bo eventuelno šele po nekem času izboljšalo, ne takoj.

LP IB.

Pozdravljeni!

Zahvaljujem se vam za odgovor! Zanima me pa še nekaj ali se da s kakšnim živilom ali ščim drugim to sluz razrečiti? In ali se moja pjluča čistijo, ker v sluzi včasih opazim črne sledi (ker sem bila neredna kadilka).sedaj že okoli 5 mesecev ne kadim.

Lep pozdrav

Spoštovana!

Če že 5 mesecev ne kadite, ne bi smelo biti več “črnega” v vaših dihalih. Drugače se sluz lahko redči na primer, ko jeste čebule (eno celo glavo), ali po vlažnih inhalacijah…

LP. IB.

Tudi pri nas imamo podobno težavo z gnojnimi vnetji ušes že več kot 5 mesecev pri 9 mesečnem sinčku.Pogledal ga ni še nihče tako kot bi moral, vsi samo vnetja zdravijo.Sedaj pa vas tudi jaz naprošam , če ima kdo kakšno priporočilo za dobrega zasebnega specialista otolaringologa.

Upam, da se bo kdo oglasil.

LP.

Pozdravljeni.

Stara sem 20 let in sem iz Maribora in imam pod jezikom predolgo kožico. Rada bi si jo dala odstranit. Imam napotnico in sem bila v zdravstvenem domu adolfa drolca vendar je tisti zdravnik bil zelo neprijazen in sem se še pred pregledom skregala in odšla, zato bi rada šla nekam drugam na pregled. Mi lahko poveste kje v Mariboru še je kak ORL zdravnik da mi pregleda kožico pod jezkom? Ali bi bilo bolje da se oglasim kar v kliničnem centru?
Hvala za vaš odgovor.

Lp Teja

POzdravljena Tejaa!

Predolge kožice pod jezikom ne poznam….navadno se ukvarjamo s prekratko podjezično vezjo, ki ovira gibanje jezika in moti izgovorjavo določenih glasov….ali mislite to??
V Mariboru je kar nekaj specialistov za ušesa, nos i grlo, izberite nekoga drugega, mislim pa , da se nihče ne krega rad…
Načelno vaš problem ni bolezen in morda bi bilo dobro, da razmislite zakaj si želite ‘kožico’ odstraniti.

Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

ja prav to sem misla 🙂 ampak jaz nimam prekratke ampak dolgo skoraj do konca jezika … zatika se mi med zobe in me moti … drugače pa govorim normalno nimam dobenih težav.

No ja, mislim , da je jasno zakaj gre. Pri nas to včasih kar v ambulanti prerežemo….seveda , če menimo, da je potrebno. Oglasite se.
Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Spoštovani,

moja mati, stara 50 let, ima težave s ščitnico. V ščitnici so vozlički, ki bi lahko bili rakasti, vendar izvidi tega ne potrdijo zagotovo. Leva stran se tudi nevarno povečuje. Na onkologiji v Ljubljani so ji priporočili operacijo, kjer bi odstranili celo ščitnico in nato diagnosticirali ali vozlički vsebujejo raka ali ne. Vzorce tkiv so že vzeli v bolnišnici Celje, vendar raka niso zagotovo potrdili. Zanima me, kje bi lahko zaprosili še za drugo mnenje, da vidimo ali se lahko izognemo operaciji.

Lep pozdrav

Za drugo mnenje se lahko obrnete k katerem koli specialistu za obolenja ščitnice. Marda za začetek v UKC… Na ORL kliniki se z diagnostiko ščitničnih obolenj ne ukvarjamo.
Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Pozdravljeni!
Mene pa zanima glede naslednjih izvidov in stanja ki ga imam. Za odgovor se Vam že vnaprej zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam.
Prosim, če mi lahko odgovorite na moj email: [email protected]

Izvid iz leta: 8.05.2006
Kardiološka internistična ordinacija mag.Franjo Gulič, dr.med
EKG: brez motenj repolarizacije.
MNENJE: Klinični kardinalni status, EKG in ehokardiogram so v mejah normale. Subjektivne težave so vegetativne narave, bolečine v toraksu morda osteomuskularne. Priporočam reden telesni trening.
Diagnoza: Srčna nevroza.

Izvid iz leta:25.10.2005
Glavna diagnoza: Glavobol
Dodatna diagnoza: vazomotorni rinitis, vnetje eustachijeve tube
Zdravila: Nasonex, rtg obnosnih votlin

Izvid iz leta: 7.11.2005
Specialist za ušesa, nos in grlo: Otolaringolog
Glavna diagnoza: GLAVOBOL
Dodatna diagnoza: vazomotorni rinitis, vnetje eustachijeve tube
Zdravila: Dodam TH AERIUS.

Izvid iz leta: 23.2.2006
Pulmologija- Služba pneumoftiziološkega dispanzerja
ANAMNEZA: Prihaja na metaholinski test.
Metaholisnki test: je negativen.

Izvid iz leta:
6.5.2010
PTD-PULMOLOGIJA
Anamneza: Napotena na ponovno testiranje na priporočilo spec. ORL, kjer je bila pregledana zaradi tega ker ne more dihati skozi nos. Ponovno ima občutek dušenja, zaradi česa je pri izbranem zdravniku dobila že Ventolin pršilo. Sicer je bila alergološko testirana že leta 2006, takrat so bili vsi testi negativni. Opravljen je bil tudi metaholinski test, ki je bil prav tako negativen.
Pljuča: normalno dihanje
SRCE: AKCIJA RITMIČNA
PRICK TESTI Z INHALATOTNIMI ALERGENI: PRŠICA++
MNENJE: Pri današnjem testiranju ugotovimo pozitivno kožno reakcijo za hišno pršico. Zaradi dušenja jo naročimo še na nespecifično bronhoproaktivno testiranje z metaholinom

Izvid iz leta:
20.05.2010
Ptd-pulmologija
Danes je opravila vitalogram in metaholinski test
Spirometrija: – normalni ventilatorni parametriu
METAHOLINSKI TEST: NEGATIVEN
MNENJE: Negativen metaholinski test z veliko verjetnostjo izključuje možnost astme. Vso terapijo že ima. Potrebna je kontrola z izvidom pri specialistu ORL.
Ugotovljene diagnoze: Opazovanje zaradi suma na neopredeljeno bolezen ali stanje

Izvid iz leta:
7.1.2011
Ambulanta: Ušesna- SPLOŠNA BOLNIŠNICA MURSKA SOBOTA
Anamneza: Težko dihanje skozi nos. Opravila je alergološko testiranje kjer alergije niso odkrili.
Diagnoza: Epifarinks prost. Stanje po tonzilektomiji, Larinks v vredu
Diagnoza:Hypertrophia cni.bil
Dev.septi nasi
Mnenje: Pri pacientki je indicirana koblacijska mukotomija v potencirani lokalni anesteziji obojestransko.
Pacientki predstavim operativno tehniko. Do sprejema naj pacientka uporablja Nasonex in fizološko raztopino.
Na sprejem za op. Poseg je naročena: 3.9.2009

Izvid iz leta: 16.9.2009
Kontrola. Pacientka je bila hospitalizirana na ORL oddelku od 3.9-5.9.2009 zaradi luksacije in mukotomije spodnje školjke obojestransko.
Mnnje: Dobi rp. Za Garamicin mazilo za nos, priporočam večkrat dnevno negovanje nosu s fiziološko raztopino.

Izvid iz leta: 15.10.2009
Kontola. Pacientka še vedno navaja občutek zamašenosti nosu prevsem ponoči.
Status: Endonazalno obojestranska sluznica rožnbata, vlažna, rani zaceljeni.
Mnenje: Dovi rp. Za Nasonex 2×2 vpiha v nos, proporočam negovanje nosu s fiziološko raztopino, Garamicin mazilo še 1 teden. Kontola po potrebi.

Izvid iz leta: 7.9.2009
Diagnoze: HIPERTROFIJA NOSNIH ŠKOLJK
Pacienta smo sprejeli na oddelek Orl ODDELEK ZARADI PREDVIDENE LUKSACIJE IN MUKOTOMIJE sp. Školjke obojestransko.
Operativni poseg v lokalni anesteziji smo naredili naslednji dan. Ppoperativni potek je bil brez posebnosti.
Drugi pooperativni dan naredimo detamponado obojestransko. Nosni pretin je v fiziološki ravnini, nosna sluznica pordela, nos prehoden. V obeh prostorih nekaj sekreta in krvi.
Pacien je odpuščen v domačo oskrbo z navodili in RP. ZA Nalgesin 550mg tbl.m Maxitrol gtt, FR.
Kontrolni pregled dne: 16.9. ob 11. uri z novo napotnico. AKUTNO ZDRAVLJENJE JE TRAJALO 2 DNI.

Izvid iz leta: 18.05.2011
Anamneza: Gospa Škrabl prihaja na pregled zaradi občutka težkega dihanja skozi nos.
Pri pacientki smo opravili poseg luksacijo in mukotomijo spodnje nosne školjke pbojestransko (3.9.2009). Kasneje so ji pri diagnostiki težav odkrili alergijo na pršico. Trenutno uporablj naslednja zdravila: Rinolan, Ventolin po potrebi, Sterimar pršilo v nos, Persen, Rupurut.
Status: Endonazalna blaga deviacija pretina v levo, ki je funkciolano nepomembna. Sluznica v nosu je rožnata, vlažna, minimalno zadebeljena v predelu desne spodnje nosne školjke.
Diagnoza: Rhinitis chr. Alergica
Mnenje: K vpeljani terapiji priporočam redno uporabo Avamys pršila v nos, bistveno je negovanje nosu s fiziološko raztopino (Sterimar).
Ker gre za alergijo kot kronično bolezen, bo potrebna tudi stalna uporaba Avamys 2x1vpih v nos. Kontrola po potrebi.

Izvidi iz leta: 16.3.2010
Anamneza: Meseca septembra je bila operirana na ušesnem oddelku v Murski Soboti. Bila je napravljena luksacija nosnih školjk z mukotomijo nosnih školjk obojestransko. Pove, da kljub temu težko diha na levo stran nosa.
Trenutni status pacienta: bobniča sta siva, septum v spodnjem delu rahlo zvit v levo v obliki kriste, sluznica nosa rožnata, dihalna pot je prosta, leva rahlo zožena. Usta: status po tonzilektomiji je primeren, epifarinxs in larynx BP. Pošljem jo na rentgen obnosnih votlin. Kontrola s sliko.

Izvid iz leta: 25.3.2010
Anamneza: Bila je operirana septembra lani. Bila je narejena mukotomija in spetoplastika. Pove, da še vedno težje diha skozi nos.
Trenutni status pacienta: Bobniča sta siva z odsevom. Nosni pretin je dokaj raven, sluznica nosa rožnata, delno prekrita z vlečljivim sekretom. Epifarynx in larynx bp. Avamys, fiziološka v nos, inhalacije vlažne, navodila.
Ad: Rtg obnosnih votlin

Izvid iz leta: 16.4.2010
Anamneza: RTG (rentgen) obnosnih votlin: Obnosne votline so RTG normalno prosojne. Ima občutek da ji je nos poln še vedno eno leto po mukotomiji.
Trenutni status pacienta:
Nos: septum je raven, sluznica obeh nosnih školjk je rožnata, ne dosega septuma, nekaj vlečljivega sekreta v nosu. Epifarynx je prost.
Th: Fiziološka naprej, vlažne inhalacije, Nasonex.
Svetoval bi še alergološko testiranje.
Ugotovljenje diagnoze: Dihanje skozi usta

Izvid iz leta: 28.5.2010
Anamneza: Pove, da še vedno težko diha skozi nos.
Trenutni status pacienta: Nosni pretin je za spoznanje zvit v levo, sluznica nosa rožnata, zmerno edematozna. Bolnici Nasonex in Avamys nista veliko pomagala, odločim se za fiziološko in vlažne inhalacije ter Flixonase. Kontrola v primeru perzistiranja težav.
Ugotovljene diagnoze: kronični rinitis, deviacija nosnega pretina

Izvid iz leta: 26.10.2010
Anamneza: Ugotovljena je alergija na pršico. Pove, da težko diha skozi nos, samo na levo nosnico.
Trenutni status pacienta: Oba bobniča sta rahlo uleknjena. Septum je nekoliko zvit v levo, sluznica nosa rožnata, v nosu vlečljiv sekret.
Usta: status je primeren, stanje po tonzilektomiji tudi. Epifarynx je prost, hypopharynx in larynx bp.
Timpanogram: obojestransko A krivulja. Compliance desno 0.81, levo0.90. Stapes refleks na desni strani ni izziven, na levi strani je izziven v celem frekv. Področju pri 100 Db in pri 2 in 4 kHz na 80 Db.
Th: Nasonex že ima, izpiranje s fiziološko raztopino. Kontrola čez eno leto v primeru težav pa prej.
Ugotovljenje diagnoze:Druge vrste alergijski rinitis, deviacija nosnega pretina
Izvid iz leta: 15.12.2010
Anamneza:
Septembra 2009 je bila hospitalizirana na ušesnem oddelku v Murski Soboti zaradi luksacije spodnjih nosnih školjk in koblacijske mukotomije obojestransko. Še vedno težko diha skozi nos. Na pljučnem dispanzerju v Mariboru so jo testirali in ugotovili, da je preobčutljiva na pršico. Kljub Nasonexu in Rinolanu še vedno težko diha skozi nos.
Trenutni status pacienta: Sluznica nosa rožnata, v nosu precej vlečljivega sekreta, septum je rahlo zvit, Epifarynx prost. Bolnici že k obstoječem Nasonexu predpišem še Claritin, vlažne inhalacije. Kontrola v primeru težav.
Ugotovljena diagnoza:
Druge vrste alergijski rinitis
___________________________________________________________________________

Stanje ki ga imam zdaj:
Zamašen nos- čez cel dan se mi maši nos, leva nosnica se zamaši čisto kot pri prehladu zato ne morem dihati na nos, tud boli me pri levi nosnici dotikrat blizu levega očesa. Tud čez dan imam občutek kot da me duši v desnem delu pluč. Ponoči diham na usta že nekaj let, ker ne morem dihati na nos in me duši drugače. Po operaciji ni nič boljše, samo opazna bolečina v levem predelu nosu, ki je pred operacijo ni bilo. Imam alergijo ki so jo ugotovili maja 2010 na alergološkem testiranju, astme niso ugotovili. Ker se mi maši nos sem brez volje dostikrat in to mi vpliva na živce in me ovira pri delu…Zdravil sprejev in tablet za alergijo ne uporabljam ker niso nič kaj pomagali in so vplivali na počutje.
Trenutno uporabljam le ta zdravila: PERSEN, STERIMAR PRŠILO ZA NOS(MORSKA SOL), LEKADOL PRI BOLEČINAH IN RUPURUT ZA KISLINO.

Spoštovani,

pred 2 leti sem doživel nezgodo in sicer zlom nosu. Od tedaj dalje se mi je pojavilo šumenje v ušesih oziroma tinitus. Pred tem nisem imel nobenih težav s sluhom in tudi sedaj normalno slišim. Bil sem tudi na pregledu na ORL in ker sem star 60 let, so me odpravili s razlago, da je to starostnega izvora. Nimam nobenih težav z zdravjem in ne jemljem nobenih zdravil. Prosim za vaše mnenje, ali se je lahko zaradi zloma nosu pojavil tudi tinitus, ker je bilo to sočasno, vendar na začetku nisem takoj zaznal spremembe.
Če je možno, vas prosim, da mi odgovor pošljete na mail “[email protected]”, če pa ne, pa prosim za odgovor v tej rubriki.

Vnaprej hvala za odgovor in spoštljivi pozdrav

Spoštovani,

pregledala sem izvid vašega sluha. Izgubo sluha v visokofrekvenčnem območju, takoimenovani klin, imate na 6000 Hz – to je značilno za starostno izgubo sluha. Točno na mestu okvare sluha ste zaznali tudi zvok, enak vašemu šumenju.

Okvare sluha ob udarcih ali ob eksplozijah, akustničnih poškodbah so drugačne.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni.
Sin, 7 let star, je bil v mesecu januarju na orl, zaradi hripavosti. Zrdavnica je omenila, da ima močan refluks. Po mesecu in pol jemanja zdravila Nexium in samokontroli, da ne kriči, se je stanje normaliziralo.
Danes sva bila na kontroli, kjer je rekla, da je glas super, da sluzi na zadnji strani glasilk ni, ni ji pa uspelo pogledati sprednje strani, ogledalce v grlu ga je preveč dražilo.
Predlagala je, da je naj do meseca junija brez zdravila, upošteva pa naj dieto glede refluksa.
Na koncu je omenila, da lahko pri otrocih hripavost povzročijo tudi virusi… V tisti naglici sem pozabila vprašati za kakšno vrsto virosov bi naj šlo. Je to kakšna posebna vrsta ali pa so to navadni virusi, ki jih vsakodnevno pobiramo v okolici.
Za odgovor se vam v naprej zahvaljujem.
Lp

Pozdravljeni.
Sin, star 7 let, je bil pred časom precej hripav. Šli smo na pregled, kjer je zdravnica ugotovila, da ima močan refluks…
Po mesecu in pol samokontrole, da ni glasno govoril, in jemanju zdravila Nexium, je stanje veliko boljše. Glasilke z zadnje strani so čiste, ker pa je sina ves čas mučil refleks, pa ni mogla podrobno pogledati sprednje strani glasilk.
Predlagala je, da je do junija brez zdravil potem ponovna kontrola.
Na koncu je omenila, da lahko hripavost povzroči tudi virus…
V naglici, da si vse zapomnim nisem vprašala za kakšne viruse bi naj šlo.
Je to kakšna posebna vrsta virusov ali gre za viruse, ki nas obdajajo vsakodnevno. So lahko nevarni?
Za odgovor se vam v naprej zahvaljujem.
Lp
Fuler

Spoštovani,

tako hripavost povzročajo navadni virusi – prehladi s kašljanjem. Posledica je oteklina, rdečina glasilk in sluz.
Virusi HPV pa povzročajo papilome v grlu, ki se jih ob pregledu vidi.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close