Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija kronično vnetje žrelne sluznice

kronično vnetje žrelne sluznice

Kot sem vam že pisala, kjer mi je otolog postavil diagnozo PHARINGITIS ATROPH. Ne morem se sprijazniti, da to v današnjem času ni ozdravljivo.
Skrbi me, ker poleg grla in požiralnika skoraj ves čas čutim tudi pritisk v ušesih in tudi v očeh. Je to normalno za mojo bolezen??? Ali se mi lahko zaradi tega poslabša sluh ali vid?
To me res moti, še ponoči težje spim na bokih, ker čutim neko bolečino na ušesih. Tudi hitreje sem utrujena, prej nikoli nisem hodila čez dan počivat, sedaj pa mi zelo ustreza. Pijem veliko tekočine (vodo, žajbelj čaj). Še nekatera vrsta hrana se mi zdi, da mi škoduje, takrat mi je še bolj neprijetno (čeprav ne uživam pikantnih jedi…). Sedaj mi je zdravnica dala napotnico še za gastro. Pravi, da bi lahko imela kakšno bakterijo ali želodčni refluks. Čeprav sem že vmes jedla tablete ortanol, vendar ni bilo nič bolje, še slabše, se mi zdi.
Mogoče je že malo psihično, ki slabo vpliva name. Ne vem. Tega pregleda (gastroskop.) se kar precej bojim, že pri otolgu sem ob pregledu zelo kašljala (suho grlo).
Drugače pa sem bila prej vedno zdrava, sedaj imam 40 let, to bolezen pa imam 4 mesece in nihče v družini nima tega. Prosim vas odgovrite na moja vprašanja in morebitne vzroke nastanka te bolezni.
Hvala za odgovore.

Spoštovani!

S spremembami v telesnem ravnovesju ženskih hormonov, ki sčasoma nastanejo, se spreminja tudi sluznica v zgornjih dihalih. Nekateri so za te spremembe bolj dovzetni kot drugi. Na suhost sluznice vplivajo poleg hrane tudi mikroklimatske razmere ter kajenje.
V sklop te bolezni težko združimo s pritiskom v ušesih in tudi v očeh, prav tako pa tudi utrujenost. Te težave bi lahko bole bolj psihične narave.
V kolikor imate tudi manj solz in sline, bi lahko šlo za Sjogrenov sindrom, ki prizadene drobne žleze slinavke. O tem se pogovorite z osebnim zdravnikom.

Lepo pozdravljeni, B.O.

Spoštovani!

Želel bi vam napisati še nekaj dejavnikov, ki lahko vplivajo na vašo bolezen:
težko dihanje skozi nos, alergije, refluks želodčne kisline, neugodne mikroklimatske razmere, sladkorna bolezen in revmatična oboljenja.

Ta naštete dejavnike lahko preverite s pomočjo osebnega zdravnika oz. vas pošlje na dodatne preiskave v specialistične ambulante.

Lepo pozdravljeni, B.O.

Hvala za vaše odgovore, vendar bi rada povedala kaj so ugotovili na gastroskopiji.
Imam bakterijo HELICOBACTER PYLORI ter vnetje želodčne sluznice, GASTRITIS ZMERNE STOPNJE. Dobila sem antibiotike fromilid in hiconcil ter ultop za en teden. Zdravnica je rekla, da bodo mogoče izginile te moje težave, čeprav nisem čutila bolečine v želodcu ali pekoči občutek. Čutila sem samo težave v grlu ali požiralniku, napetost, tiščanje.
Danes je zadnji dan, potem bom zaključila z zdravili.
Zanima me ali je možno, da bi zaradi bakterije imela kronično vnetje žrelne sluznice ali je to samo še dodatna nadloga. Kako bom vedela, da je bakterija zares odpravljena, če bodo ostale težave od prej? Teško verjamem, da sem si vnesla bakterijo z umazanimi rokami, za higieno zelo skrbim, mogoče celo pretirano, vsaj tako mi pravijo ostali, ki me poznajo. Če izgine bakterija, kaj pa želodčna sluznica, bo ostala vneta še naprej? Prosim vas, napišite mi kaj več o mojem konkretnem primeru.

Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Helikobakter pilori je bakterija, ki lokalno okvarja zaščitno plast želodčne sluznice. Ta plast skrbi za zaščito sluznice pred želodčno kislino. Ko je ta plast pretanka, nastane kronično vnetje žrelne sluznice.
Z odstranitvijo te bakterije se bo zaščitna plast ponovno zadebelila.
Če je bila odstranitev bakterije popolna lahko preverite pri gastroenterologu z enostavnim testom, ko samo pihnete v določeno napravo.

Lepo pozdravljeni, B.O.

Torej, če sem vas prav razumela, bodo verjetno pri meni težave (kronično vnetje žrelne sluznice) sčasoma izginile oz. bom ozdravljena, ko se bo sluznica zopet zadebelila.
Vse te težave je torej povzročila bakterija Helikobakter pilori. Če je to res oz. srčno upam, da bo res, me zanima zakaj mi je otolog (Marko Četina iz Celja) postavil to diagnozo in povedal, da je to neozdravljivo, ne da mi priporočal iskanje vzroka te bolezni in morebitno ozdravljenje.
Ne gre samo zame, ampak tudi za druge bolnike.

Še enkrat hvala za vaše odgovore.

Spoštovani!

V prejšnjih odgovorih sem vam omenil, da za atrofični faringitis ni vzrok samo refluksna bolezen in H. pilori.

Lepo pozdravljeni, B.O.

POZDRAVLJENI !

Obračam se na vas, ker mi je bila predpisana diagnoza: kronični atrofični faringitis.
Stara sem 27 let in imam probleme z žrelno sluznico že 5 mesecev in redno pijem ultop, ki se mi zdi da nima posebnega učinka.
Do sedaj nisem imela v življenju nikoli nobenih problemov, vedno sem bila zdrava in sedaj me je ta bolezen popolnoma presenetila.
Prosila Vas bi če mi lahko pomagate svetovati kako naj si ublažim pekoč občutek v žrelni sluznici, ki je neprestano prisoten.
Ali obstajajo kakšna zdravila in ali je to ozdravljivo?
Zanima me ali je to nevarna bolezen in kakšne posledice lahko pusti v primeru, da se sluznica ne zadebeli?
Prosim vas če mi lahko še svetujete ali naj opravim še kakšne preglede ker sem do sedaj obiskala le osebnega zdravnika in ORL, ki mi je pregledal le ustno votlino in po videzu žrelne sluznice postavil diagnozo.

Že v naprej se Vam lepo zahvaljujem.

spoštovani !

Obračam se na vas ker mi je bila predpisana diaognoza: kronični atrofični faringitis.
Stara sem 27 let in do sedaj nikoli nisem imela nobenih problemov, vedno sem bila popolnoma zdrava in sedaj me je ta bolezen popolnoma presenetila.
Atrofično sluznico imam že 5 mesecev in pijem ultop, ki pa nima posebnega učinka.
Prosila Vas bi će mi lahko svetujete kako naj si ublažim pekoč občutek žrelne sluznice, ki je neprestano prisoten.
Ali obstajajo kakšna zdravila in ali je ta bolezen ozdravljiva?
Zanima me tudi kakšne posledice lahko pusti ta bolezen v primeru da se žrelna sluznica ne zadebeli?
Ali mi lahko svetujete naj opravim še kakšne preglede, ker sem do sedaj obiskala le osebnega zdravnika in ORL, ki mi je po pregledu ustne votline postavil diagnozo.

Že v naprej se Vam zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam.

Spoštovana!

Najlažje boste “pozdravila” bolezen, če se izogibete vsemu, kar vam razdraži žrelo (tudi suh zrak, dihanje skozi usta, gazeirane pijače …). Seveda potrebna je tudi vitaminska zdrava prehrana. Glede na vaša leta, se stanje lahko normalizira – mislim pradvsem, da ste brez težav.

LP. drIB.

lp.

Še enkrat se obračam na vas in se vam zahvaljujem za odgovor, vendar vas bi prosila če mi lahko pojasnite morebitne vzroke za nastanek atrofične sluznice ali je mogoče da je kriv stres, ki je bil dalj časa prisoten?
Ali je smiselno ponovno obiskati ORL in ali je ta bolezen nevarna za raka?

spoštovana!

Težko rečem, da je stres kriv za atrofično sluznico, lahko pa je nekaj drugega, ki gre s stresom (kajenje …). Včasih pa enostavno ne vemo zakaj se sluznica spremenila v tej smeri. Vsaka kronočna sprememba je lahko prej ali slej tudi atrofična.

LP. drIB.

Spoštovani !

Obračam se na vas, ker že približno 4 mesece nekaj draži v žrelu in sem zelo zaskrbljena kaj bi to lahko bilo.
Stara sem 26 let in do sedaj nisem imela nobenih zdravstvenih težav.
Obiskala sem svojega osebnega zdravnika, prav tako ORL, kjer razen potanjšane žrelne sluznice ni bilo opaziti nikakršnih sprememb.
Najbolj me moti ker imam pekoč občutek na žrelni sluznici ter občutek kot da mi nekakšne vroč zrak prihaja v grlo in potem me začne peči v žrelu in še sili me na kašelj kot da me nekaj draži v pljučih.
To se mi ne dogaja vsak dan, kakšen dan je čisto normalno in potem se mi spet ponovi in traja ….
Prosila vas bi mi za morebitno opredelitev simptomov, ki se mi pojavljajo ter za morebitno bolezen ki za tem stoji in kakšni so vzroki za nastanek?
Ali je mogoče da gre za kakšno hujšo bolezen kot je rak, ker kot vsi se najbolj bojimo te besede?

Lep pozdrav !

Spoštovana Ava!

Če bi imela raka, težave ne bi bile vsak drug dan. Če bi iela raka, težko bi vam povedal prek pisma, če ne vidim, oziroma so vas že pogledali in niso videli nič. Najveretneje imate le nadraženo sluznico (ki se sprotno draži – mrzle ali ne vem kakšne pijače, jedi, stres-kislina …).

LP. drIB.

SPOŠTOVANI:

PROSILA VAS BI ZA POJASNITEV DIAGNOZE, KI MI JE BILA PREDPISANA:

PO ZADNJI ŽRELNI STENI POVSOD VIDNA ŽRELNA RISBA.
NEKAJ OTOČKOV HIPERPLASTIČNEGA LIMFNEGA TKIVA.
IZRAŽENI SO PRVI ZNAKI KRONIČNEGA VNETJA.

ZANIMA ALI JE TO KAJ NAROBE IN KAJ POMENI TISTO HIPERPLASTIČNO LIMFNO TKIVO IN ALI JE MORDA TO LAHKO KAJ POVEZANO Z POVEČANO BEZGAVKO V DIMLJAH, KI NI BOLEČA IN JE PRISOTNA KAKIK 6 DNI( JE PA ČISTO MALA), KER SEM NEKJE NEKAJ BRALA O LIMFOMIH.

LEP POZDRAV!

Spoštovana!

Po tem izvidu sodeč, ni nič posebnega narobe z vašim žrelom. Povsod po sluznici žrela obstajajo limfne strukture, ki če so razdražene, se bolj vidijo. To je normalna reakcija teh struktur in temu rečemo žrelna risba ter otočki limfnega tkiva. To lahko imamo vsi, ni povezano z limfomom in naj ne bi bilo povezano tudi z bezgavkami v dimljah, vsak ki pije mrzlo ali gazirano ali podobno, ima že lahko te spremembe.

LP. drIB.

Lepo pozdravljeni. Imam eno vprašanje, pa ne gre zame, temveč za moje dekle. Odkar se poznava, nekako pokašljuje. O tem sem z njo tudi že govoril, vendar pravi, da jo samo nekaj notri požgečka in jo prisili do izkašljevanja oziroma pokašljevanja. Kašelj ni suh, temveč se zasliši, da se ji nekaj nabere. Je zdrava, zdravnica ji je dejala, da ne ve, kaj bi bilo, tako da morda vprašam vas. Na kašelj se je nekako navadila, jaz pa še ne. 🙂 Je morda kako blažilno sredstvo, ali pa se da iti na kak pregled? Rad bi ji pomagal s kakšnim dobrim nasvetom. Prav tako sem določeno pokašljevanje slišal tudi že pri veliko ljudeh.
Lp

Spoštovani!

Najveretneje je pri gospodični nadražena sluznica žrela ali grla. Edina prava pomoč je, da se prvo najde kaj jo draži in nato se mora izogibati temu ( včasih je to čista banalna zadeva – suh zrak, dihanje skozi usta, preveč govorjenja, želodčna kislina, mrzle in gazirane pijače, kajenje, alergija…).

LP. drIB.

Pred 6 tedni sem imel boleče žrelo nato me je prenehalo boleti po 4 dneh, potem pa me je po 2 dneh ponovno začelo. To se še dvakrat je ponovilo. Zdravnica me je poslala na ORL, kjer je na hitro pogledala žrelo, saj moram na pravi pregled čakat 6 mesecev, da gre za kronično vnetje žrela. Zadnja 2 tedna me žrelo ne boli, a je še vedno vneto (lahko bi rekli, da je še bolj kot prej), počutim pa se izvrstno.
Ali je kronično vnetje žrela prava diagnoza?
Kakšne so lahko še ostale diagnoze?

New Report

Close