Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija glas in kislina

glas in kislina

Lep pozdrav,

pred dvma letoma so mi odkrili refluks. En mesec sem jemala nexium 40mg, dva meseca pa 20 mg. Potem kako naj bi stvar normalizirala. Meni se ni. Sedaj mi je zopet predpisala nexium eno škatlico. Ne želim bit na tabletah cel čas…pazim na prehrano, vzglavje dvignjeno, 3 ure pred spanjem ne jem…zjutraj pa sem pogosto hripava. Štiri ure potrebujem, da se mi glas normalizira. Ker pa pojem, me to zelo ovira. Kaj mi lahko svetujete?

Pred dvema mesecema mi je zdravnica predpisala antibiotik, ker imam vnetje grla. Potem pa sem šla na pregled in je bila moja zdravnica bolna. Rekel mi je na sem po nepotrebnem jemala antibiotik, ker imam kronično vnetje grla zaradi kisline. Predpisal mi je ultop. Sedaj pa sem zmedena kaj naj naredim. Grlo me pogosto peče.

Glas mi je vir preživljanja in moram za to najti rešitev,

hvala,

Dita

Spoštovani!

Zaradi težav z refluksom kisline boste morali biti ves čas na strožji dieti.
Ker trajajo težave že dalj časa, bi bilo smiselno opraviti pregled pri gastroenterologu, zaradi petja in težav z glasilkami pa v foniatrični ambulanti. To je specializirana ORL ambulanta predvsem za težave z glasom in grlom. Ambulanta deluje v SB Maribor in KC Ljubljana.

Lepo pozdravljeni, B.O.

hvala za odgovor, imam pa še kup vprašanj, če boste le imeli čas odgovorit nanje. Že vnaprej se Vam zahvaljujem.

Vi mi priporočate še eno gastroskopijo…tega si res ne želim ponovno.

1.) A je lahko kislina vzrok mojemu slabemu glasu, predvsem zjutraj (pa ne mislim na vsako jutro, pogosto se pa zgodi)?

2.) Po jeziku imam takšne bele lise, ob straneh pa razjede. A je to tudi kislina?

3.) Prebrala sem Vaš članek o refluksu. O spremembi načina življenja in prehrane. Glede prehrane se resnično pazim, na mojem jedilniku je veliko zelenjave. Edino ena kavica na dan, to je moj prekršek. Ko vzamem nexium se počutim kot nov človek, nič me v prsih ne peče in tišči. Drugače imam vedno oz. pogosto cmok v grlu, tako da s težavo požiram slino.

A se sploh lahko še kdaj rešim tega kroničnega vnetja grla?

Hvala še enkrat.

Dita

Spoštovani!

Vsem vašim naštetim težavam je najverjetneje vzrok refluks želodčne kisline. Strinjam se z vami, da ves čas ne moremo biti z zdravili za nižanje kisline. Omenili ste, da dieto še kar upoštevate, težave pa še vedno ostajajo. Ne pozabite pa, da stres in hiter način življenja prav tako zvišujejo kislino.

Še vedno sem mnenja, da bi bilo v redu opraviti pregled v foniatrični in gastroenterološki ambulanti.

Lepo pozdravljeni, B.O.

New Report

Close