Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija sprememba glasu po operaciji žrelnice

sprememba glasu po operaciji žrelnice

Naročeni smo na operacjo žrelnice zaradi ponavljajočih vnetij ušes, smrčanja, nekoliko slabši sluh in dihanja skozi usta – povečana žrelnica. Otrok je star 3,5 let in ima izredno močan in lep glas (mnenje glasbenikov). Bilo bi mi zelo žal, če se bi se mu glas po operaciji spremenil.
Seveda se zavedam, da je zdravje prvo, pa vseeno me zanima, ali se po operaciji glas spremeni.
Hvala za odgovor!

Spoštovani!

Žrelnica je tkivo v zgornjem delu žrela, ob prehodu nosu v žrelo. Glasilki pa se nahajata v grlu. Sama operacija ne more vplivati na spremembo glasu, opisane pa so spremembe na glasilkah zaradi intubacije in tubusa (cevke za dihanje) med operacijo.

Lepo pozdravljeni, B.O.

Vprašala bi še, ali se te spremembe na glasilkah pojavijo vedno po operaciji in ali so trajne.
Za odgovor se zahvaljujem.

Spoštovani!

Te spremembe na glasilkah nastanejo izredno redko, včasih izginejo same.

Lepšo pozdravljeni B.O.

Spoštovani,
hčerka, stara 4leta, je bila pred kratkim operirana. Odstranili so žrelnico in zmanjšali mandlje. Po operaciji se ji je glas zelo spremenil. Nekoliko je bolj visok, deluje bolj dojenčkast. Zanima me, če bi o tem moral obvestiti zdravnika in ali se ji bo glas povrnil.
Hvala lepa za odgovor.

Spoštovani,

Sprememba glasu po operaciji v žrelu je normalna. Razlogov je več:
– spremenjen resonančni prostor v žrelu (več prostora)
– bolečine v mehkem nebu vsaj 10-14 dni po operaciji, zaradi tega se nebo manj premika in je glas nosljajoč; lahko tudi pride tekočina skozi nos ob pitju
– bolečine v vratnih mišicah zaradi položaja glave med operacijo, posledična njihova napetost in stisnjenost grla – višji glas.

Otrok naj dobiva redno zdravila proti bolečinam. Glas se bo sčasoma normaliziral. Le redko je potrebna logopedska terapija (govorne vaje), če po 2 mesecih glas še ni normalen ali uhaja tekočina skozi nos.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close