Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Cevka v bobniču – plavalni tečaj

Cevka v bobniču – plavalni tečaj

Pozdravljeni!
Sin ima v desni bobnič vstavljeno cevko, v šoli pa bodo imeli enotedenski plavalni tečaj.
Kaj naj naredim? Naj sina odjavim ali kaj?

Hvala za pomoč.

Mojca

Spoštovani!

Dokler vam na ORL pregledu ne bodo povedali, da so cevke izpadle in da so bobniči zaceljeni, se vaš sin ne sme kopati zaradi velike možnosti vnetja. Priporočam, da sina odjavite od plavalnega tečaja.

Lepo pozdravljni, B.O.

Najlepša hvala za vaš nasvet.

Mojca

Pozdravljeni,

Na forumu smo večkrat zasledili vprašanja glede problematike v zvezi z vstavljenimi cevkami v ušesih. Mi smo z našo 7 let staro hčerko še pred omenjenih problemom. Po dveh ambulantnih pregledih pri ORL so nas napotili na kliniko, kjer naj hčerko naročimo na operacijo za vstavitev cevk. Ima namreč po diagnozi zamaše kanale kjer se jih nabira sluz ter grobo granulirano žrelo (podrobne diganoze nimam pri sebi, lahko pa jo sporočim kasneje). Ker omenjena operacije oz vstavljene cevke predstavljajo veliko omejitev v njenem načinu življenja, se z vsemi močmi trudimo, da bi ji izboljšali stanje ter s tem odpravili vzroke za vstavitev cevk. Ušesa ji redno najmanj 2x dnevno spiramo po navodilih specialista ORL z veliko količino (1 dcl.) fiziološke raztopino, jemlje Zyrtec ter uporablja razpršilo Nasonex, povečala je konzumacijo tekočin, tudi v času, ki ga prebije v šoli, omejili smo ji uživanje mleka ter mlečnih izdelkov, pred spanjem ji glavo ovijemo z vročo brisačo, ki jo obdrži na glavi večji del noči…
Naročena je tudi na pregled pri alergologu. Ne glede na vstavitev cevk želimo odstraniti razlog zaradi česar sploh prihaja do izločanja takšne količine sluzi, da se ne more dovolj dobro in hitro izločiti.
– Zanima nas kako na tovrstne težave vpliva kopanje v morju. Deklica preživi praktično dva meseca na morju, kjer izredno rada skače, se potapja ali se kako drugače igra v vodi.
– Prav tako nas zanima ali se da izboljšati stanje s kakšnimi primernimi inhalacijami, savno (morda infra rdečo).
– Kako je s plavanjem v bazenu. V preteklih letih, ko je obiskovala treninge plavanja ni imela nikakršnih težav z ušesi.
– Ali moramo biti pozorni na način in vrsto prehrane (trenutno uživa hrano vsaj 5x dnevno)
– Kakšni so lahko pričakovani učinki homeopatskega zdravljenja?
– Ali bi bilo smotrno operirati žrelnico?
– Ker bi vsakem primeru operacijo radi prestavili v upanju da bomo vzroke zanje nekako odpravili nas tudi zanima, kakšne posledice ima lahko odlašanje z operacijo, v nobenem primeru namreč ne želimo povečati možnosti za trajno poslabšanje njenega sluha.

Podobna vprašanja smo zastavili tudi zdravniku v ORL ambulanti vendar smo dobili dokaj izmikajoče ter pavšalne odgovore. V želji po odpravi omenjenih težav se obračamo na vas, saj lahko samo na podlagi celovitih informacij pomagamo naši deklici do zdravja.

Hvala
Andrej

Spoštovani!

Vaša deklica ima po vašem opisu ugotovljeno tekočino v srednjem ušesu. Tekočina se v srednjem ušesu nabere v primeru nepravilnega delovanja ušesne troblje (tube auditive). Največkrat je vzrok povečana žrelnica (alergično, vnetno, kompenzatorno,…). V vašem primeru ste se potrudili tudi z dieto in previlno prehrano, ampak težav na žalost niste dovolj zmanjšali.
Terapija je najprej s fiziološko raztopino in zdravili, kot v vašem primeru. V kolikor to ni dovolj za izboljšanje stanja, je potrebna operacija. Vedno se odstrani povečana žrelnica ter se posesa takočina iz srednjega ušesa skozi majhno luknjico v bobniču. Operater se glede na konsistenco sekreta odloči za morebitno vstavitev ventilacijske cevke v bobnič.
V obeh primerih je potrebna pooperativna kontrola v ORL ambulanti. Ko vam zdravnik pove, da so bobniči zaceljeni in ni več luknjice, se lahko deklica normalno kopa in potaplja.
Dokler pa bobniča nista zaceljena, pa je prepovedano kopanje in potaplanje! To je kar huda prepoved za otroke, še posebno poleti.
V primeru, da se ne odločite za operacijo, tvegate za možnostjo trajnega poslabšanja sluha, predvsem zaradi možnosti nastanka brazgotin.
O homeopatskem zdravljenju vam ne bi vedel svetovati.

Lepo pozdravljeni, B.O.

New Report

Close