Najdi forum

40 dcb

Pozdravljeni.

Moji deklici so že ob rojstvu ugotovili, da slabo sliši. Na rutinskem pregledu v porodnišnici se ni odzivala, pri treh tednih tudi ne. nato so nas napotili na pediatrično kliniko, kjer so jo uspavali in ugotovili da sliši od 60dcb naprej. napoteni smo bili na polikliniko kjer so ji pri treh mesecih ugotovili da sliši od 40dcb (avdiogram je bil na levo 40, 50, 40 in 40 dcb na desno pa 40, 35, 40 in 40 dcb – te podatke so potrebovali pri izdelavi slušnih aparatkov).
Povedati moram, da je deklica pri porodu dobila vnetje. imela je vnete oči, nos in grlo. levo oko ima še sedaj pri 5ih mesecih vneto. ob vpraanju ali se bo stvar popravila ali ne mi zdravnica ni znala povedati ali je vnetje ali je okvara sluha. ali je res mogoče da ne vejo?
zanima pa me, ali bo moj otrok imel zaradi tega kakšne težave pri govoru in pravzaprav kaj sliši. kakšen zvok je 40dcb?

hvala za odgovor.

Zanima me tudi, ali otrok pri 5ih mesecih res potrebuje slušni aparat pri takšnih dcb, saj ji aparatki kar naprej padajo iza ušeska. ostane sicer v ušesu, ampak iza ušeska kar naprej padajo. otrok tudi večino časa leži in ima zato zatiščano za ušesci. ni to nevarno za njegovo lobanjsko kost (deformacije)?

upam v vaš odgovor.

Spoštovani!

Ker je za vaše vprašanje potreben natančen odgovor, sem zanj prosil ORL specialistko, ki dela v avdiološi ambulanti ORL klinike.
Odgovor mi je poslala mag. sc. Branka Geczy – Alčin, dr. med. spec. ORL

Za natančnejšo oceno sluha in mnenje bi potrebovali rezultate vseh opravljenih testov na vpogled. Predvsem bi bilo potrebno preveriti delovanje srednjega ušesa (timpanogram?), ker imajo lahko motnje v delovanju srednjega ušesa za posledico poslabšanje sluha tudi do 20 dB, te motje se lahko pozdravijo z zdravili ali operacijo.
Manjkajo tudi podatki o rezultatih meritve zvočnega sevanja ušesa (OAE).
Avdiometrija v prostem polju je pri dojenčku zelo subjektivna merilna metoda, APMD avdiometrija (preiskava na PEK v spanju) je objektivnejša in nam pokaže prag sluha (slušno mejnico), v kolikor ne gre za dodatno centralno (nevrološko) simptomatiko.
Kadar nam APMD preiskava pokaže 60 dB prag sluha obojestransko in je izključeno moteno delovanje srednjega ušesa, menimo da gre za srednjestopenjsko zaznavno izgubo. V tem primeru je potrebna čimprejšnja rehabilitacija s slušnim aparatom, ki bo otroku omogočila nemoten razvoj govora.
Otrok pri omenjeni okvari sluha sliši šepet približno iz razdalje do pol metra od ušesa, glasen govor pa iz razdalje 5 do 6 metrov. Ob ustrezni ojačitvi govora in zvokov s pomočjo slušnih pripomočkov, se otroku omogoča nemoteno poslušanje in s tem nemoten razvoj govora.

Sicer pa svetujemo ponovni posvet z avdiologinjo ter kontrole v avdiološki ambulanti kot je otrok naročen.

Lep pozdrav
mag. sc. Branka Geczy – Alčin dr. med., spec ORL

New Report

Close