Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Glasilke

Glasilke

Pred 10 leti sem imel operacijo anevrizme aorte.Pri operaciji so mi poškodovali levi živec za levo stran glasilk.Od takrat je leva stran glasilk “mrtva”Deluje samo desna stran.Zakaj se je to zgodilo še danes ne vem.Zdravnik mi je dejal,da bo z leti desna stran glasilk sprejela nalogo leve strani in se bo moč glasu povečala.Od operacije in poškodbe glasilke je že 10 let,stanje pa nespremenjeno.Glas imam šibek,ne morem peti ali vriskati,ali glasno govoriti.Je možno,da se mi glas kdaj na kak način povrne,če se mrtvi poškodovani živec ne da oživiti.Hvala lepa za odgovor.

Na žalost vam ne morem sporočiti kaj spodbudnega. Levi živec za
glasilko (rekurens) poteka prav preko mesta kjer je bila na aorti
anevrizma in ob posegu je bil poškodovan. Poškodbi živca se je v teh
primerih praktično nemogoče izogniti. No, življenje s okvarjenim
živcem je pač tako, kot ga opisujete..Kot zanimivost in malo v
tolažbo naj vam povem, da je imel tako poškodbo tudi Luis Amrstrong
in vsi so občudovali njegov glas..

LP,IF

Pozdravljeni,
tudi moj oče je bil operiran zaradi aortne anevrizme. Prešiti so morali žilo, ki gre v levo roko in drugo, ki gre v glavo…hkrati je bil očitno preščipnjen tudi živec, morda oba. Oče lahko danes, skoraj 1 teden po operaciji, samo šepeta. Lahko po tem sklepamo, da sta bila poškodovana oba živca? Lahko naredimo karkoli, da se stanje popravi? Je možna kirurški poseg na živcu? Kakšne govorne vaje, karkoli?
Vesela sem, da je oče živ, vseeno je pa izguba glasu velik šok za vse nas.
Hvala vnaprej za komentar in lep pozdrav!

Stanje 1 teden po operaciji še ni dokončno. Počakajte vsaj še mesec dni: Če ne bo izboljšanja bo potreben pregled pri ORL specialistu. Po pregledu bo šele mogoče reči kaj se da narediti, vsekakor glas še ni izgubljen!
Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Pozdravljeni,

En mesec imam že težave z glasom oz glasilkam. Danes grem k zdravniku in nevem kaj naj pričakujem?

V enem mesecu sem bila 2x po 4 dni čisto brez glasu sedaj pa ko govorim kar malo “trokeram” slišati je podobno kot da nekomu, ki vas kliče zmankuje signala in ga zastopiš samo vsako drugo besedo. No tako zgleda pri meni.

Prosim za pomoč in kakšen nasvet.

Hvala in lep pozdrav

Spoštovani,

če po prehladu hripavost ne mine oz. se ne izboljša v 2 tednih, je potreben pregled glasilk pri ORL specialistu.

Glas je lahko hripav zaradi sluzničnih sprememb (vnetje, oteklina, polip, tumor itd), slabše gibljivosti ali ohromitve glasilk ali zaradi napačne tehnike govorjenja, kamor spada tudi prekomerna raba glasu. Vnetje nastane zaradi infekcije, kajenja, alergije, zatekanja želodčne kisline.

Varčujte z glasom, ne prepevajte, ne vpijte, ne šepetajte. Govorite sproščeno. Skrbite za vlažen zrak, pijte tekočino po požirkih.

Lep pozdrav,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close