Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Slabši sluh

Slabši sluh

Spoštovani!

Naša zdaj 9-letna hči je imela v starosti od 3.- 5.leta ponavljajoča vnetja ušes. Zato sva obiskali ORL ambulanto, kjer so ugotovili, da se ji je poslabšal sluh in da ima zožena sluhovoda. Dobili sva navodila spiranje noska s fiziološko, parafinsko olje enkrat tedensko in vsak večer ogrevanje ušes (zaradi sušenja tekočine, ki je zastajala v ušesu).
Po enoletni “terapiji” se je stanje popravilo (niso se več pojavljala vnetja in tudi sluh se je izboljšal).
Pri sistematskem pregledu, ko je bila stara 7 let, pa se je na testu sluha spet pokazalo poslabšanje sluha na desnem ušesu. Ker pa je malo pred tem prebolela vnetje ušes, je zdravnica dejala, da je slabši sluh lahko posledica vnetja. Ponovnega testa nismo opravili, sluh pa se mi je zdel v redu oziroma nisem opazila, da bi imela hči težave. Zdaj pa se je začelo dogajat, da slabo sliši – to je dejala hči, ko sem jo vprašala, zakaj me sprašuje stvari, ki sem jih pravkar povedala (nekaj se pogovarjamo, pa mi o zadevi postavi vprašanje, čeprav sem isto pravkar povedala).
V šoli pri pouku baje še nima težav. Trenutno je sicer malo nahodna (v grlu ji zastaja sluz in jo moram neprestano opozarjat, da se odkašlja).
Ali je slabši sluh lahko zaradi neprehodnih dihalnih poti (sluzi v grlu)?
Ali je smiselno ponoviti terapijo ogrevanja ušes? Ali se tako občasno poslabšanje sluha lahko razvije v trajno slabši sluh oziroma naglušnost in kaj lahko storimo doma, preden bi se obrnili na ORL ambulanto?

Opravičujem se za kup vprašanj, vendar bi rada še doma rešila zadevo (če se da) preden se obrnem na specialista.

Spoštovana ga. Taja!

Glede na to, da je vaša hčerka imela že večkrat težave s sluhom in ušesi, bi vam svetoval kontrolni pregled v ORL ambulanti. Več odgovorov bi vam lahko podal glede na klinični pregled.

Lepo pozdravljeni, B.O.

Pediatrinja je mnenja, naj najprej pozdravimo nahod in nato nekaj časa opravljamo “prepihavanje”.
Kaj menite Vi?

Lep pozdrav!

Spoštovana ga. Taja!

Preiskave sluha v času prehlada in kmalu po njem niso pravilne (sluh je slabši). Strinjam se s pediatrinjo, da morate najprej pozdraviti nahod in nato nekaj časa opravljati “prepihavanje” ušes.

Lepo pozdravljeni, B.O.

New Report

Close