Najdi forum

Grožnje in nasilje po ločitvi

Zanimajo me možnosti v naslednjem primeru, ki se dogaja znanki. S partnerjem sta živela dlje časa v zunajzakonski zvezi in v njej spočela otroka, ki je sedaj star 4 leta. Skrbništvo je napisano na mati v celoti, oče ima po odločbi pravico do stikov večkrat na teden, kar mu je omogočeno. Mati tudi vztraja pri tem, da otroku omogoči stik z očetom in tega ne namerava prekiniti. Problem je v očetu-bivšemu partnerju. Nad materjo zganja psihično nasilje. Ta ženska ima sedaj novega partnerja in to mu gre v nos. Pravi, da če se bo preselila k njemu, da bo naredil vse, da ji vzame otroka, da bo njemu požgal hišo in druge grožnje. Stalno ji grozi, jo ustrahuje in ona ne ve kaj naj. Preseliti k novemu partnerju ali celo iti z otrokom k njemu na obisk si ne upa zaradi groženj bivšega. Kljub temu pa želi in omogoče stike otroka z očetom.

Zanima me kakšne so njene možnosti? Kaj lahko naredi? Boji si, da bo partner res šel na sodišče, zahteval skrbništvo, češ da je mati neprimerna, da je novi partner neprimeren, da je otrok z njima ogrožen in tako dalje.

Hvala lepa

bla, bla….naj ga prijavi. In naj ne čaka. Če stresa take pred otrokom in ona pokliče policijo je “štraf” še večji. Tudi na CSD naj javi kaj se dogaja, da ne bi on prišel tja s kako čudno zgodbico. Pomembno je da jasno pokaže kje so meje. Potem se bo umiril. Upajmo.

Grožnje z fizičnim nasiljem so najbolj ponižujoča dejanja, ki zaznamujejo ozračje v družini ker je to prepogosto način kako se razrešuje posamezne spore. Grožnje bivšega partnerja, ki jih opisujete so izraz nekontroliranega besa, jeze, vznemirjenosti in strahu. Za to nesprejemljivo vedenje je on v ponosti odgovoren in ga ne opravičuje pa vendar govori o njegovem doživljanju samega sebe, kot zelo šibkega, manjvrednega in nemočnega obvladovati samega sebe. Ta začarani krog se lahko nadaljuje vse dokler ga nekdo ne bi ustavil in vse dokler bivši partner ne bo sprejel odgovornosti za svoja dejanja in se spremenil. Največjo grozo pa ob tem doživlja otrok saj se bo ob takšnem vedenju tudi sam učil, da je to način kako se izražajo čustva jeze in napetosti. Položaj ki je nastal je potrebno sprejeti resno. Vaša znanka bo morala v prvi vrsti zaščititi otroka in sebe in prvi korak v tej smeri bo naredila če bo grožnje prijavila na policijo, ki bo izvršila določene ukrepe ter na Center za socialno delo. Vse dogajanje pa bo pospremila obilica strahu, nemira in nemoči. Vendar je to način da se stori nekaj oprijemljivega. Lep pozdrav.

Romana Žitko spec. ZDT

Zakonski in družinski Inštitiut Novo mesto
Kapiteljska ulica 2
8000 Novo mesto

New Report

Close