Najdi forum

Zanima me ali je celebralna paraliza, ki sem jo prebolel v otroštvu dedna in kolikšna verjetnost obstaja, da bi zanjo zbolel tudi moj otrok?

Najlepša hvala za odgovor!

Spoštovani,

naj Vas ne skrbi preveč, kajti ni dokazov, da bi bila cerebralna paraliza (CP)dedna, torej prenosljiva s staršev na otroke. So pa primeri. kjer se v družini pojavi večkrat in vzroki za to so lahko različni. Vendar velja, da noben pojav CP ni enak drugemu. Posledice so tako različne kot so otroci sami.

Pa še malo več o CP: to ni bolezen, je stanje ovirane gibljivosti, od komaj opaznih do izredno težkih oblik. Zato dvomim, da ste jo “preboleli”. Ali jo imate in s tem tudi določene posledice ali pa so Vam v otroštvu prehitro postavili diagnozo.
Zdravniki težko napovejo, kako bo CP prizadela otroka, sploh pri zelo majhnem otroku.
Otrok ima CP, kadar del njegovih možganov ne deluje pravilno ali se niso pravilno razvili. Prizadet je navadno del, ki nadzoruje mišice in določene gibe – CP torej moti prenos sporočil med možgani in mišicami. Noben primer ni enak drugemu. nakateri so rahlo prizadeti, drugi težko govorijo, nekateri ne morejo sedeti brez opore, nekateri imajo zmanjšane inteligenčne zmožnosti.
Do poškodbe možganov, ki ima za posledico CP, pride navadno pred, med ali kmalu po porodu, največ do starosti treh let. Poškodbe po tej starosti uvrščamo med nezgodne poškodbe glave.
Glede na motenost ločimo tri vrste CP: spastično, athetoidno in ataksično.
Za otroke, ki težko govorijo ali ne morejo govoriti ter kontrolirati svojih gibov, se navadno domneva, da se niso sposobni učiti. vendar mnogo otrok s CP je povprečno inteligentnih, pa tudi bolj ali manj. Njihova težava je, da se učijo počasneje, saj jim zaradi okvare določenega dela možganov lahko dela težave neka aktivnost (npr. branje, matematika, risanje,…). Tu odigra svoje dejstvo, da težje ocenijo razdaljo in hitrost, da slabo razlikujejo in primerjajo oblike, da se ne zavedajo gibov in položaja telesa ali delov telesa, da močno odreagirajo na zvoke, besede, čustva itd).

Za CP ni zdravila, otrok ne moremo “popraviti”, obstajajo pa tazlične obravnave, ki težave zmanjšajo in pomagajo obvladovati prizadetost.
V osnovi CP ni progresivna, stanje se z leti ne poslabšuje, lahko pa nekatere težave postanejo bolj očitne. Pogosteje se pojavijo druge zdravstvene težave (slabo spanje, zaprtje, težave pri zvečenju, požiranju, epilepsija, težave s sluhom, vidom), vendar ne vse pri vseh.

Več o vrstah, posledicah, značilnostih izveste v zloženkah in priročnikih Zveze Sonček.

Marija Božič

New Report

Close