Najdi forum

Lahko napišete malo bolj podrobno, kaj je cerebralna paraliza. Saj veste, vsi smo že slišali za to, kaj dosti več pa ne vemo.

hvala
Jolanda

Cerebralna paraliza je trajna, nenapredujoča, vendar ne nespreminjajoča se motnja gibanja in drže, ki je posledica okvare nezrelih možganov.
Cerebralna paraliza ni bolezen, ampak je posledica različnih obolenj, poškodb in stanj, ki okvarijo možgane v času nosečnosti, ob porodu ter v prvih dneh, mesecih in letih življenja.
Pri cerebralni paralizi je vedno v določeni meri prizadeta motorika, pogosteje kot v ostali populaciji pa se pojavljajo epileptični napadi, motnje vida, sluha, govora, učne in vedenjske težave ter duševna manjvrednost.
Pogostnost pojavljanja cerebralne paralize v Sloveniji je 2 na 1000 živorojenih otrok.

Marija Božič www.soncek.org

Moj otrok je star 5 let in ima zaenkrat diagnozo še iz Pediatrične klinike (0-2 let) Rizična nevrološka simptomatika. Shodil pri 20 mesecih, prva beseda pri 3 letih. Takrat so ga na komisiji razvrstili zaradi vpisa v vrtec (razvojni), da ima zmerno duševno prizadetost. Nazadnje so ga razvrščali lani v zmerno duševno prizadetost in prehod v redni vrtec z dodatno strokovno pomočjo.

Ker je letos že predšolski, bo komisija zopet razvrščala, po predlogu vem, da ga bo verjetno uvrstila v lažjo duševno prizadetost. Predlagali so tudi kasnejše všolanje, torej naslednje leto in sicer v šolo s prilagojenim programom. Odločbe komisije še nimamo. Do sedaj ni nikjer diagnoze CP , čeprav ima poleg duševne manjvrednosti tudi probleme z govorom, ter je precej neroden v gibanju.

Pa še to: ali je res, da z uvrstitvijo v lažjo duševno prizadetost izgubimo tudi dodatek za nego in možnost uveljavljanja dodatnih davčnih oljašav?

Hvala za odgovor,

Jous

Zanima me kaj dejansko povzroči cerebralno paralizo?
V različnih revijah sem zasledil, da cerebralno paralizo povzročijo tako virusne infekcije kot bakterijske. Poleg tega sem zasledil, da cerebralno paralizo povzroči tudi krvavitev možganov in zlatenica po rojstvo.

Mi lahko podrobneje razložite škodljivih vplivov vsega zgoraj omenjenega na odmrtje možganov

Mene zanima, če so otroci s cerebralno paralizo tudi duševno prizadeti ali samo fizično?

Spoštovani,

tudi na teh straneh so pod različnimi vprašanji podrobni opisi vzrokov, vrst in posledic cerebralne paralize in Vas s tem ne bi ponovno obremenjevala. Dodatne informacije lahko dobite tudi na predstavitveni strani Zveze Sonček ali pa vam lahko pošljemo zloženke z različnimi vsebinami.

Odgovor na Vaše vprašanje je 2 x DA. Otroci s CP imaj lahko samo motorične težave in intelekt kot bi ga imeli brez te diagnoze. Seveda pa gibalna oviranost in težave v zaznavanju posledično pomeni tudi manj izkušenj, manj socialnih kontaktov in mogoče zato na prvi pogled težave v duševnem razvoju.

Seveda pa je pri številnih otrocih s cerebralno paralizo prisotna tudi intelektualna oviranost, kot so lahko prisotne tudi druge težave (škiljenje, epilepsija, naglušnost,….).

Marija

Marija Božič www.soncek.org

Hvala za odgovor.

Sam imam lažjo obliko ceberalne paralize in sem se rodil z 7 mesci. Danes se mi med hojo malce vidi kadar se nadziram oz ne premišljujem o njej o hoji seveda. Kadar pa se kontroliram pa grem tudi tako da nihšče ne opazi nič ker sem res da le lažje gibalno oviran, predvsem grem lepo v diskoteki ali pa kje, ne morem pa tega prekrivat seveda, nenehno. Ja učil sem se res da malce težje, vendar tukaj pomebno vlogo odigrajo predvsem starši. Moja mama je z mano sedela me učila in spodbuajal hodil sem v normalno osnovno šolo in bil pravdober. Danes imam za sabo končano srednjo računalniško šolo in študiram v mb in sem zadnji letnik študija. Kot vidite z opisa sem povsem umsko normalen.S ceberalno paraliza lažje oblike ali oblike z lažjo gibalno ali srednjo oviranostjo in umsko normalnemu človeku, lahko s tem živi povsem normalno, ne more bit človek kakšen vrhunski športnik ali pa kaj, lahko pa dela praktično vse, le med hojo se mu vidi. Niti en človek ali niti en otrok pa se ne rodi z enako poškodbo ceberalne paralize, takoda nekateri ne bodo umsko normalni, neketeri sploh ne bodo vedli sami zase, in nekateri ne bodo nikoli hodli. Jaz sem mel srečo in mam zelo majhen spazem, pravzaprav mi zdravniki rečejo da sem čudež kar se tiče glede CP kajti imam praktično minimalen spazem. Vam povem sem srečen v življenju, delam lahko vse, pač redno izvajam doma fizijoterapijo kjer si sproščam mišice in nategujem ahilova tetiva, in vsakih 14 dni imam terapijo, ker se bolje počutim, tudi punc mi v leifu ne primankuje. Takoda vsi starši ki imate zgloj neko majhno obliko, se trudite in predvsem ukvarjate z otrkom, vse kar pa so težje oblike, bo napredek le da bo majhen, v očeh staršah bo majhen napredek naprimer za nekoga ki prej ni moral narediti počepa, čez čas z vajami pa ga lahko, vendar za njega bo to gromozanski napredek naprimer. Vsi se ne rodijo zdravi in popolni žal tako je ta krut svet narejen, vendar sam sem imel res srečo da sem se rodil z res blago vrsto ceberalne paralize. In če bi se ponovno rodil bi še enkrat se rodil takšen kot sem se, saj sem ponosen da lahko svetu pokažem, da mi z cp tudi znamo, in če ne morem uspet na športnem področju lahko vsaj na poslovnem in na tem delam zelo močno. Nič papa fajn bodite.

New Report

Close