Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija Alergija in nosečnost

Alergija in nosečnost

Spoštovani,

V mesecu aprilu sem bila zaradi ponavljajočih se težav z očimi napotena na alergijsko testiranje. Testi so pokazali, da sem alergična na brezo, zgodnja ter srednja drevesa, na pršico, na zelišča in na trave. Zdravnik mi je predpisal protialergijske tablete (1 tableto dnevno, do jeseni), nosni sprej Tafen (2×2 vpiha v vsako nosnico) in kapljice za oči Livostin (4×1 kapljico v obe očesi). Nosni sprej in kapljice naj bi jemala, dokler trajajo težave.

Ker načrtujem nosečnost, sem z jemanjem tablet po štirinajstih dneh prenehala. Tudi nosnega spreja ne jemljem več redno, ampak le, ko se pojavi draženje v nosni votlini (zadnja dva dni sem zaradi vetrovnega vremena opravila 1x po 2 vpiha v obe nosnici, prej pa spreja nekaj dni nisem uporabljala), očesne kapljice pa še jemljem, in sicer 2-3 kapljici dnevno, ker se sicer pojavijo težave.

Kmalu bom dopolnila 29 let in bi rada v kratkem zanosila. Zanima me, ali lahko v času, ko se pripravljam na nosečnost jemljem zgoraj navedeni sprej in kapljice. Če ne, koliko časa naj mine med zadnjo uporabo zdravila in zanositvijo? Ali je jemanje zdravil dovoljeno v nosečnosti (prvi trije meseci, kasnejše obdobje)?

V primeru, da mi boste jemanje zdravil odsvetovali, Vas prosim, da mi poveste, ali z nejemanjem zdravil ogrožam svoje zdravje? Prosim, da mi svetujete, kako naj ravnam, da se bo rodil zdrav otrok in da bo tudi moje zdravstveno stanje ostalo vsaj na sedanjem nivoju?

Vnaprej hvala za Vaš odgovor in lep pozdrav,

Nika

Pozdravljena,
tudi sam sem alergična na cvetni prah, pršice in živalsko dlako. Med nosečnostjo sem bila pod stalnim nadzorom pulmologa (imam astmo) in na terapiji: 2 x dan Tafen nasal, 2 x dan Tafen aerosol; Claritin tbl mi je odsvetoval. Med samo nosečnostjo nisem imela nikakršnih težav, sem pa rodila hčerko z močno alergijo…

Takrat še nisem poznala BICOM terapije in njenih “čudežev”… svetujem ti, da se pred načrtovano nosečnostjo posvetuješ s katerim od BICOM terapevtov, saj je alergija ozdravljiva (vidim na moji hčerki) in tako tudi zavaruješ otročka;

lp, TT

Živjo. Sama imam alergijo na cvetni prah dreves in trav ter dlako mačke in psa in tudi alergično astmo. Meni je alergologinja pred nameravano nosečnostjo (in med njo, če bi zanosila) prav tako odsvetovala kakršnekoli tablete za alergijo, lahko pa bi uporabljala spray (tako Becloforte kot Ventolin) oz. drugo inhalacijsko zdravilo, ki naj ne bi imelo sistemskih učinkov. Tablete pridejo v poštev le, če bi bila za zdravje matere in otroka to večja korist kot škoda, sicer pa ne.
Inhalacijsko zdravilo (npr. v mojem primeru preprečevalec Becloforte in olajševalec Ventolin) deluje direktno tam, kjer naj bi – torej v pljučih – in nima sistemskega učinka , tako da je jemanje zdravila še vedno bolje kot pa imeti npr. astmatični napad ali druge težave v nosečnosti.
Po mojem mnenju je prav, da se odpoveš tabletam (le če brez njih res ne moreš živeti, jih jemlji), Tafen nasal pa lahko uporabljaš.
Pozdrav in čimmanj težav.
Lp, Junona

New Report

Close