Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija Celiakija

Celiakija

Pozdravljeni!
Imam 3,5 letnega sina, ki ima celiakijo, čeprav genske rezultate še čakamo (že skoraj pol leta!!), pred mesecem pa sem rodila še punčko. Ker je možno, da bo celiakijo imela tudi ona, me zanima, kako naj pričnem z gosto hrano – kakor da je ne bi imela, ali naj bolj pazim za gluten… Kaj mi svetujete?
Hvala in lep pozdrav,
Mojca

Vsekakor pazi na gluten! Vsaj do njenega osmega meseca!
Srečno!
Barbara

Kako pa si opazila pri svojem sinu ? Kakšne znake ima ? Ali je bil testiran ?
Hvala za odgovore in lp

Ok, nimam še otrok, tako da se ne spoznam kar se tiče dojenčkov. A kolikor vem, da je dobro, če paziš oz. ji ne daješ glutena ali ga pa zelo omejiš, če je potencialni kandidat, da to dobi.

Težave so se začele po 1.letu – neješčost, slabokrvnost – naenkrat ni jedel skoraj nič več – samo kruh in testenine (kar najbolj ne bi smel); pri 2,5 letih je imel drisko in bolel ga je trebuh pa smo dali vse sorte preiskave skorzi…

Glutena ne smeš dajati otročku do 9. meseca, še bolje do 1. leta. Ta priporočila so za vse otroke, ne samo za tiste, za katere se že ve, da so potencialno ogroženi.

Helena

Helena

Jaz sem mojemu 9m pred kakšnim tednom prvič ponudila živila z glutenom (baby piškoti, kašica) in se mi zdi, da od takrat bolj pogosto (povprečno 2X do 4X na dan) izloča blato v katerem je tudi nekaj sluzi in ima bolj napihnjen trebušček. Zanima me če se preobčutljivost na gluten pojavi kmalu po zaužitju in kakšni so znaki?

V knjigi Dojenček piše takole: “Na bolezen posumite, če opazite pri otroku drisko, pri čemer je blato mastno svetleče, obilno, penasto in zelo smrdeče. Otrok je brez teka in podhranjen, saj njegova sluznica ni sposobna vsrkati vseh hranljivih snovi.”

Jaz hčerki še nisem poskušala dajati hrane z glutenom (stara je 10 mesecev), s tem bom počakala do enega leta (priporočila svetovalke LLLKarmen, ki so na teh straneh) oz. do vstopa v vrtec, saj bo verjetno tam dobivala tudi glutensko hrano.

Helena

Helena

Lahko, prosim, napišeš še kakšen znak celiakije. Moj otrok pri 5 letih je tudi samo še kruh in testenine. Je suh in majhne rasti, kljub temu da sva midva kar visoka. Drugih znakov, kot je npr. driska, nima. Glutena mu do 9. meseca nisem dala niti poskusiti.

Hvala za odgovore,
vida

Celiakija je dedna bolezen, pri bratih in sestrah je cca. 10 % možnosti, da jo imata oba. Torej ne glede na to, če se izogibaš do 9 meseca (ni dobro. če prej otrok uživa glutensko hrano, nekaterim pa kljub temu ni nič, če jedo kaj takega prej) je otrok lahko podvržen celiakiji. Jaz sem hčero polno dojila do 8 meseca, kasneje je jedla skoraj samo zelenjavo in sadje, ker je to jedla najraje, znaki celiakije pa so se pokazali šele pri malo manj kot 5 letih. Čez pol leta, ko bi bilo že skoraj prepozno, je imela gastroskopijo v Ljubljani in potrjeno diagnozo (prej nas na žalost pediater ni jemal resno, dokler ni bila že brez mišic na rokah, shujšana in izčrpana). Znaki so pa različni – ni nujno, da je driska (pri nas je bilo blato sivo, obilno in smrdeče), lahko je tudi zaprtost in debelost ali obratno.
V Sloveniji se vse več celiakije odkrije kasneje, ko drugi znaki oz. drugo pomanjkanje privede do odkritja t.i. prikrite celiakije. Je pa to resna bolezen, ki ob neupoštevanju diete privede do kakšnih hujših zapletov. Ob dieti se smatra, da je človek zdrav in lahko npr. ženska normalo rodi…

Naša punčka je v pol leta diete zrasla 6 cm, zredila se je 5,5 kg , prej pa eno leto ni nič rasla, kilogrami so šli pa samo dol.

Z veliko optimizma in veliko dobre volje je vsaka stvar premostljiva. Pač tako je in skušamo živeti čisto normalno. Tudi na pizzo gremo ven s tem, da za njo testo nesemo s seboj in eno podlogo, da se ne meša z normalno moko, pa je.

Upam, da bo s tvojim drugim sončkom vse O.K., tudi sama s strahom čakam kako bo pri drugi 22 mesečni hčeri, ko bo testirana.

Lep dan ti želim. Maja

maja*,

ali ima pri vas kdo izmed staršev oz. drugih v družini tudi celiakijo? Prosim, če mi lahko napišeš, kakšni so ti drugi znaki, poleg neješčnosti, suhosti, majhne rasti in težav s prebavo? Ali se kažejo tudi v vedenju?
hvala za dogovor že v naprej,

vida

Pozdravljena!

Pri nas kolikor nam je znano nihče od odraslih nima celiakije. To je sicer dedna zadeva samo nima vzorca dedovanja, tako, da je bilo to lahko prisotno 10 generacij nazaj, ampak takrat je nekdo pač umrl, ker niso vedeli da je to to. Midva z možem in tašča smo se testirali in je bilo negativno.
Pri hčeri se je pa začelo tako, da je imela blato sivo do rumene barve, nekonsistentno (rahlo mehko), obilno, z delčki hrane. Potem je postajala vse bolj utrujena, rast je prenehala, teža je šla dol. Bila je bolj kot ne nezainteresirana za določene stvari (ker pač ni imela več take moči zaradi propadanja mišic), trebušček napet, večkrat trebušne krče.
Niso pa to edini znaki, ki so značilni za celiakijo. Lahko se kažejo tudi kot zaprtost, ali pomanjkanje kakšne snovi, npr. kalcija… ki je črevo zaradi celiakije ne more absorbirati iz črevesja. Tudi celiakije je več vrst, kar je za nekatere šok, ko jim odkrijejo celiakijo v odrasli dobi. Obrni se na društvo za celiakijo, imajo pa tudi internetno stran, kjer dobiš kakšne koristne informacije.
Drugače pa, kolikor misliš, da se ti podira svet, ko prideš do spoznanja, da ima tvoj otrok celiakijo, toliko bolj znaš potem življenje vzeti kakršno je in se sprijazniš, da so še hujše stvari na svetu. Z veliko dobre volje in ljubezni živimo kot normalna družina in se prilagodimo tako doma kot tudi v družbi, z nastalo situacijo. Na morju sem npr. naredila brezglutensko torto za vse iz moke Schar in nihče ni imel pripomb, da je kaj drugačna, samo navaditi se je treba.
Upam, da sem ti vsaj malo pomagala, na žalost včeraj nisem bila dosegljiva pa ti odgovarjam danes. Pa lep dan ti želim, Maja

Maja*, hvala za odgovor.
Zadnji teden kar srfam za informacijami. Po opisih je prisotnost celiakije pri mojem otroku kar možna. Sicer pa moram počakati, smo ga dali testirati.
Lep pozdrav, javim kako bo.

Dobro opravite! Če bo test krvi pozitiven oz. če bo kazal na znake za celiakijo bo moral še na gastroskopijo, če boš potrebovala informacije kako je tam, ti bom z veseljem odgovorila, ker vem kako je bilo hudo pri meni še do nedavnega. Držim pesti, pa lep pozdrav in veliko optimizma!

Maja

Hvala ti zaenkrat,
lep dan

Lep pozdrav,
moji 3-letni Ani je skrining testov pokazal sum na celiakijo. Naslednji teden ji bodo delali gastroskopijo. Zelo se bojim, saj gre za zelo neprijeten poseg. Ali mi lahko pojasnite kaj podrobnosti? V bolnici so mi rekli, da bo omamljena. Ali jo bo bilelo med posegom, jo bo bolelo kasneje? Ali bom lahko jaz pristotna?
Lep pozdrav in hvala!

Mi nismo smeli poleg, so ga omamili, bilo pa je takoj gotovo, potem je bil še par ur malo čuden, sicer pa je to baje neboleče. Brez srkrbi – čimprej tem boljše!

Pa srečno,
LP, Mojca

Meni bi dovolili biti zraven pri gastroskopiji, samo nisem želela biti, ker sem rekla, da moram biti močna za potem…. Bila sem le dokler so ji dajali pomirjevalo. V žilo dobijo neko snov, da jim omrtviči žrelo /tudi pri odraslih je nekaj podobnega/ potem dobi pa še neko zadevo, da se otrok gastroskopije ne spomni oz. nima traum zaradi tega. Po gastroskopiji je pa odvisno, eni so omotični in se samo smejijo, eni jokajo, eni lovijo sence,….
Vsekakor bodo močna zanjo in dobro opravita. Tudi, če bo biopsija pokazala na celiakijo še ni konec sveta, samo drugačen način prehrane.
Veliko optimizma in vse dobro, Maja

Hvala za odgovor, sem bolj pomirjena. Kdaj pa so znani rezultati?

Moja hči je imela biopsijo lanski oktober. Rezultati so znani po cca. 10 dneh. Ker je bilo pri nas že zaradi nje same zelo hudo (z dijeto preden nimaš potrjeno ne smeš začeti!) in ker je opešala do maksimuma, smo se domenili, da je mož šel iskati izvid k vratarju na Vrazov trg v Ljubljani in spisek prepovedanih in dovoljenih živil. Drugače še nekaj časa pošta potuje do tebe /3 dni.
Čisto te razumem, ker sem bila lansko leto v podobni situaciji, samo potem, ko se navadiš in to sprejmeš je veliko lažje. Že prvi mesec po dijeti se je bolje počutila. V enem letu je zrasla 10 cm in pridobila skoraj 8 kilogramov. Sedaj je pri 6 letih in pol velika cca 125 cm in težka 25 kilogramov. Razvija se normalno, ješča je normalno, živahna včasih še preveč. Pravo nasprotje lanskega oktobra. Če gre zgolj za celiakijo, potem s prehrano ni toliko težav, v veliko pomoč pa je tudi društvo, kjer pridobiš ogromno informacij. Maja

New Report

Close