Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija Porodniška

Porodniška

Sem mamica pet mesečne hčerkice, ki ima atopični dermatitis praktično od rojstva. Mažemo jo z Elocomom, 3x na dan dobiva Fenistil kapljice. Z BICOM metodo smo ugotovili, da je alergična na jajca, mleko, ribe, kakav, pšenico ter Di-Te-Per cepivo. Zaenkrat samo dojim, zato se strogo držim diete, kljub temu pa se še vedno pojavljajo novi izpuščaji a veliko manj kot pred dieto. Se pa ponoči ne praska več in prespimo večino noči. Verjetno traja nekaj časa, da se telo teh snovi prečisti in da moje mleko ne bo več sprožalo ter alergijskih reakcij.
Zanima me ali imate kakšne izkušnje s porodniško? So kateri podaljšali porodniško zaradi alergije otroka?

Lep pozdrav vsem, Irena.

Prosim, če mi lahko napišete kako zgleda oziroma kateri so znaki atopičnega dermatitisa.
Moja je imela neke izpuščajčke na nogicah in me je skrbelo, da jo srbi, nisem pa vedela, ali se pri 8 mesecih otročki že znajo popraskati. Očitno se znajo, saj ste napisali, da se hčerkica ponoči ne praska več.
Hvala, ter lepo pozdravljeni!

Torej, moja hči je imela izpuščaje najprej na ličkih. To so bili neke vrste luskice, ki so se mezile (iz njih je celo nekaj teklo), potem so se sušile in luščile do žive kože (krvi). Nato so se začele pojavljati pikice okoli kolen, konolcev, na lopaticah, okoli gležnjev. Bila je to izredno suka in trda koža, drugačna kot na ličkih. Ko so se lička vmes malo popravila, je bila koža kot brusni papir. Popravila pa se je po mazanju z Aflodermom (kortikosteroid).
Danes nastajajo pa spet drugačne, tipično alergijske pikice, ki so rdeče in trde kot kakšni zelo suhi mozoljčki. Ko je bilo najhuje, se je ponoči praskala, seveda samo po licih in so iz teh lusk nastale krvave ali pa celo gnojne hraste. Stanje se je boljšalo le po močnejši kremi-Elocomu, veliko bolje pa je sedaj, ko se držim diete. Praskanja ni več.

Irena

Lepo da se je stanje tako izboljšalo.
Meni so zaradi Nadjine alergije podaljšali porodniško do otrokovega 15. meseca (torej za ca. 4 mesece). Imeli smo seveda vse izvide od alergologov. Takrat je imela potrjeno alergijo na jajca, mleko, pršico in mačjo dlako. Kljub strogi dieti je imela hude izpuščaje po vsem telesu in je potrebovala veliko animacije, da se ni ves čas praskala. Za podaljšanje porodniške le zaprosi in v prošnjo vsekakor napiši zakaj te otrok potrebuje ob sebi (kopanje, nega, animacija, uvajanje novih vrst hrane …. ).

LP, Maja

Zaradi številnih alergij moje hčerke sem dobila podaljšano porodniško. Vendar sem dobila na začetku prošnjo dvakrat zavrnjeno, dokler o podaljšanju ni presojal Strokovni kolegij na Pediatrični kliniki, ki pa je prošnjo odobril.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Pa še to: ali ste že zaprosili za dodatek za nego? Če je otrok alergičen na številne alergene, vam namreč pripada.

Več informacij:

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Moram povedati, da sem ravno danes dobila zavrnjeno podaljšanje porodniške. To me je zelo razburilo. Res je, da nimam nobenega izvida od otroka, ki bi potrjeval njegovo alergijo, na kaj točno je alergičen, ker zdravniki tega še niso dognali. Je pa razvidno iz vse priložene dokumentacije, da nekaj je. Saj je bil že pri njegovem enem mesecu starosti hospitaliziran na gastroenterološki kliniki in pregledan na tisoč in en način, ker se mu je pojavila kri na blatu, kasneje pa tudi rdeče pikice, ki so se razvile v suhe flekce, ki smo jih mazali z Elocomom. Diagnoze pa ni in ni ta prave. Vsi izvidi so negativni, on pa ima znake alergije (vsaj taka je razlaga zdravnikov). Tudi mlečnih izdelkov naj ne bi užival (zdaj je star 8 mesecev), pa čeprav je bil test negativen.
Torej; na kaj naj se sklicujem. Znaki za alergijo so, izvidi pa so negativni.

Zanima me kdaj ste prosili za podaljšanje porodniške, kakšne izvide ste imeli in predvsem, zakaj so vam prošnjo sploh zavrnili?

Naša dojenčica ima danes spet polno novih izpuščajev, mene pa ob tej dieti ubija lakota. Ne vem ali sem pojedla kaj narobe, ali so to “ostanki” hrane izpred 5 dni. Po ličkih in ušesu se je spet spraskala do krvi.
Spet sem jo namazala z Elocomom. Kaj pa hočem.

Mirno noč vse, Irena.

Naša punčka ima menda tipični atopični dermatiti. Najprej nastanejo rdeči flekci, ki se čez nekaj dni spremenijo v rumeno rdeče izpuščajčke, ki so sestavljeni iz malih pikic. Teh Izpuščajčkov je lahko zelo malo ali več. Je pa nikoli ne srbi (praskati se že zna), tako da srbenje ni nujno prisotno pri atop. derm.

Helena

Helena

Tukaj se popravljam. Zadnjič sem napisala, da atopični dermatitis ni nujno, da srbi, ker nam je pediatrinja pač tako rekla. Vendar smo včeraj bili pri alergologinji, ki je opravila teste na jajce, mleko, mačka, pršice… in ugotovila, da hčerka ni alergčna na nič od tega. Potem je še rekla, da je že na pogled videla, da spuščaj ni alergija (s testi se je želela le prepričati), saj bi morali le ti srbeti, če bi bili alergijskega izvora.

Helena

Helena

Samo opozorilo: mojemu možu, hudemu alergiku z ekcemi so na Golniku v alergološkem oddelku rekli, naj Elocom čim manj uporablja, ker tanjša kožo. Previdno.
Mislim, da če podaljšajo porodniško za celiakijo, jo tudi za druge alergije, samo papirje je pa treba imeti.

Meni so porodniško podaljšali za 3 mesece, testi pri alergologu so do takrat, ko sem vlogo oddala, pokazali alergijo na mleko in pšenico. Vlogo sem ziheraško oddala že 3 mesece pred iztekom porodniške, čeprav se je potem izkazalo, da je bilo podaljšanje odobreno že po 1 mescu. LP!

New Report

Close