Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija Gluten

Gluten

Zaradi izpuščajev in suma na alergijo (podrobneje sem opisala težave pod prejšnjim postom in sicer pod nickom Porsy) sem se odličila, da bom začela dajati hčerki žitarice z glutenom. Sicer so priporočila LLLI, da jih ne dajemo pred enim letom, ampak sploh ne vem več kaj naj dajem hčeri za jest. S tem se bo njen jedilnik vsaj malo razširil.

Pa me zanima, kako splo veš, če ima otrok celiakijo (za vsak slučaj). Kateri znaki so opozorilni?

Najlepša hvala

[url=http://lilypie.com][img]http://bd.lilypie.com/ZdRyp2/.png[/img][/url]

Običajno kot driska , hujšanje, bledost … bolniki morajo biti na doživljenski dieti. Sicer pa ni nujno da se pokaže tako, pri meni je bilo ugotovljeno na “stara” leta , imela pa sem fleke okoli ust , in če nimaš encima za prebavo glutena pa tega ne veš , se lahko pojavijo tudi kake hujše bolezni Tudi pri meni predvidevam da je bil intoleranca na gluten bistven vzrok za limfom.

sicer pa si veliko o tem lahko prebereš na strani
http://www.drustvo-celiakija.si/

Pozdravljena!

Moji hčeri “so” celiakijo odkrili pri 5,5 letih, ko bi bilo že skoraj prepozno, ker je izgubila vso mišično maso, shirala in imela čisto porušen imunski sistem, tako da res ni rečeno, da se to pokaže takoj. Naš pediater (družinski prijatelj) me namreč sploh ni jemal resno, ko sem z njo pol leta hodila, da je nekaj hudo narobe (driske, napihnjen trebušček, hiranje, izguba mišic…). Sedaj smo pol leta na dieti (bili sva na Vrazovem trgu) in stanje je veliko boljše, samo EMA imamo še pozitivno, drugi Ig pokazatelji pa so v mejah normale.

Pišem pa zato, da si mogoče izmenjamo kakšna mnenja ali izkušnje. Lep pozdrav,
Maja

Res je elergija na gluten se ne pokaže vedno.Tudi pri naši je bilo ugotovljeno prepozno pri 7 letih so jo šele odkrili.Bila pa je suha in krepko premalo vagala.Ko je imela 7 let je vagala samo 16 kg.Takrat jo je zdravnica poslala v Ljubljano na pregled in tam so ugotovili elergijo na gluten.Me je pa zdravnik vprašal kaj je hči jedla ,ker je bila že tako shirana da bi lahko umrla.Ko sem mu povedala da je pojedla ogromno sladkarij je rekel gospa zapomnite se vaši hčerki so sladkarije rešile življenje.Vam povem da sem bila šokirana.Pa tudi jedla je zelo slabo.Sedaj ko smo že od 7 leta na strogi dieti pa je dobila tak apetit da je kaj.Stara je 12 let in vaga 32 kg še vedno premalo ampak bolje kot prej.Pa tudi bolj zdrava je kot prej.Prej je bila po 2 meseca v bolnici in prebolela od pljučnice,gripe angine,bronhiti zapora pljuč(da ne mora dihati.kisikova maska)Včasih se pojavi še sedaj,astma,itd.Tako da sem sedaj kar zadovoljna z njenim zdravjem.

Pozdravljena!

Prav dobro poznam tvoje občutke. Naša hči je padala iz angine v angino, pri tem pa ji je bil predpisan Ospen, ki je vso stvar še poslabšal. Ospen je namreč prepovedan za celiakaše (takrat še nisem vedela za diagnozo). Pri 116 cm je tehtala 18 kg in še hirala. Pri tem je imela tudi krče v trebuhu, blato obilno, smrdeče in svetle barve. Mišice so počasi izginjale in vsa sreča, da je ljubitelj sadja in zelenjave, da ne mara kruha in raznih čokolinov…..

Včasih se moramo res zahvaliti angelu varuhu, da nam kljub vsem hudem ohrani naše najdražje….

Hči ima sedaj dijeto od oktobra, takrat sem kontaktirala po forumu s Karmen M in mi je dala dosti uporabnih napotkov, ker nisem vedela popolnoma nič o sami bolezni in dijeti. V treh mesecih (ob 1. kontroli) je pridobila 2 kg in zrasla 4,5 cm. Občasno ima še težave, ampak jih rešujemo bolj samozavestno, kot na začetku in z veliko optimizma …

Pa lep dan, Maja

New Report

Close