Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Alprazolam in stimulanti CŽS

Alprazolam in stimulanti CŽS

Nikjer nisem zasledil vplivov oz. pomena interakcije ob hkratni uporabi benzodiazepinov (alprazolama v tem primeru) in stimulantov centralo živčnega sistema, npr. generiki za povečanje izločanja noradrenalina?

Kakšna je ta interakcija, kaj prevladuje v takem razmerju in kako je to nevarno če sploh?

Hvala!

Alprazolam je indiciran za simptomatsko zdravljenje patološke anksioznosti in stresa, pa tudi paničnih motenj, ne glede na to, ali so povezane s fobičnim izogibanjem ali ne. Indiciran tudi za preprečevanje ali obvladovanje paničnih napadov in fobij pri bolnikih z agorafobijo, povezano s paničnimi napadi.
Simpatomimetiki stimulirajo alfa oziroma beta adrenergične receptorje direktno kot agonisti ali pa indirektno s stimulacijo sproščanja dopamina in noradrenalina iz presinaptičnih nevronov. Leta1935 je bil sintetiziran amfetamin, prvi simpatomimetik, ki je bil indiciran za zdravljenje narkolepsije, depresije in hiperaktivnosti pri otrocih. Kasneje so ga zamenjali dekstroamfetamin, metilfenidat in pemolin. Pri nas uporabljamo metilfenidat – Ritalin, ki je namenjen zdravljenju hiperkinetične motnje pri otrocih in narkolepsije. Registriran je tudi piracetam – Kalikor, ki sicer ni simpatikomimetik, domnevno pa ima pozitivni učinek na metabolizem nevronov.

Znano je, da imajo benzodiazepini, vključno z alprazolanom, med sočasno uporabo z drugimi psihotropnimi zdravili, antiepileptiki, antihistaminiki, alkoholom ali drugimi zdravili, ki delujejo na osrednje živčevje kumulativen izaviralni učinek na osrednje živčevje.
Posebne interakcije s psihostimulansi mi niso znane. Vsekakor pa se je potrebno o tem natančno posvetovati s subspecialistom, ki vam je predpisal tovrstno kombinacijo in tudi spremlja najnovejša dognanja na tem področju.
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor. Bolj natančno gre za kombinacijo simpatomimetika beta-2 andrenergičnih receptorjev in alprazolama.

Mimo grede bi vprašal, ker v bazi podatkov o zdravilih nisem zasledil, je v SLO registrirano kakšen selektivni antagonist alfa receptorjev v peroralni obliki ali transdermalni?

Lp

New Report

Close