Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje MENA-HORMONI

MENA-HORMONI

Spoštovani,
prosim, če napišete kakšpno je vaše mnenje v zvezi z jemanjem hormonske terapije v meni.
Hvala. Lep dan Vam želim. MAJA

Spoštovani!

Hormonska nadomestna terapija v meni izboljšuje počutje, preprečuje razvoj srčnožilnih bolezni in osteoporoze. Absoluten zadržek seveda predstavljaja sum ali dokazan karcinom rodil in dojk, relativnega pa arterijska hipertenzija in jetrne bolezni.

Pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

kaj bi se zgodilo recimo,če nebi jemala hormonske terapije?ali si nakoplješ večje težave?koliko let je jih je potrebno jemati?hvala lepa.

Hormonsko terapijo jemljem sedaj dobrih 5 let (v zadnjem casu Activelle, prej Kliogest in Trisekvens). Pri mamografiji so mi ugotovili benigne spremembe (kontrola cez dve leti) in mi predlagali, da za nekaj casa prekinim jemanje estrogenov. Prosim za vase mnenje o prednostih in stranskih ucinkih vecletnega jemanja hormonske terapije. Imela sem tumor hipofize in jemljem poleg estrogenov se hormone za scitnico, nadledvicno zlezo in rastni hormon. Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Pri vas gre za nadomestno zdravljenje s hormoni po operaciji hipofize. Vsekakor je potrebno, da nadaljujete z jemanjem ščitničnih hormonov, hormonov nadledvične žleze in rastnega hormona. Glede estrogenov ob benignih spremembah na mamografiji pa priporočam posvet pri endokrinologu, ki vas sicer zdravi. Važna je tudi vaša starost in velikost sprememb, ki so vam jih ugotovili na mamografiji.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Jena, šele danes sem videla tvoje vprašanje v zvezi s hormoni in meno. Tudi sama sem imela tumor hipofize in imam podobne težave kot ti, zato bi rada tvoj naslov, da si malo izmenjava izkušnjeJena napisal:

> Hormonsko terapijo jemljem sedaj dobrih 5 let (v zadnjem casu
> Activelle, prej Kliogest in Trisekvens). Pri mamografiji so mi
> ugotovili benigne spremembe (kontrola cez dve leti) in mi
> predlagali, da za nekaj casa prekinim jemanje estrogenov.
> Prosim za vase mnenje o prednostih in stranskih ucinkih
> vecletnega jemanja hormonske terapije. Imela sem tumor hipofize
> in jemljem poleg estrogenov se hormone za scitnico, nadledvicno
> zlezo in rastni hormon. Hvala za odgovor.

Ali je možno, da imam nekako od poletja nenavadno razbijanje srca zaradi mene ? Ne bi se rada hormonsko zdravila. Zdaj si lepim obliže FITOPATH, pa me zanima ali si jih moram lepiti točno na 8 ur, da mi bodo olajšali to mučno razbijanje srca.

g. Pirnat ali ste morda videli moje vprašanje ?

Jaz sem tudi v začetku mene imela razbijanja srca. Sedaj ko jemljem hormone je to skoraj povsem izginilo. Lp

Marija, ali lahko napišete kaj več ? Npr. koliko ste stara, za kakšne hormone gre, koliko časa že itd.

Spoštovani!
Preparata Fitopatha ne najdem med registriranimi zdravili, zato ne morem soditi o njegovem učinkom.
Navali vročine, oblivanja, rdečice, pospešene srčne akcije, …., se lahko pojavljajo tudi v zvezi s hormonskimi spremembami – v premenopavzalnem in menopavzalnem obdobju.
Nič niste napisali o sebi, koliko ste stari, kakšni so vaši menstrualni ciklusi, ali imate ob navedenih napadih pospešene srčne akcije tudi druge težave, ipd.
Na osnovi podattka zgolj o “pospešeni srčni akciji” ne moremo soditi o povezavi s hormonskimi spremembami, saj se pospešena srčna akcija pojavlja tudi ob mnogih drugih stanjih.
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala vam Nina P !
Obliži FITOPATCH so na osnovi rastlinskih izvlečkov – sojini izoflavoni. Dobijo se brez recepta v lekarnah. Cena je kar visoka, vsakih 8 ur obliž in v mesecu to znese cca 30.000,00 SIT.
Stara sem 51 let, nimam več menstruacije ( 1 leto ). Od začetka septembra pa mi srce nenormalno razbija in preskakuje tako, da imam nelagoden občutek, strah … Naročena sem na ultrazvok srca, čeprav mi je moja zdravnica rekla, da so verjetno moje težave hormonske.

Stara sem 45 let in težave vezane za menopavzo so se začele že lani samo nisem tega povezovala. Imela sem dokaj redne vendar že spremenjene menstruacije. Predvsem enkrat bolj močne drugič zelo švoh. Začelo se je oblivanje, razbijanje in preskakovanje srca in nespečnost in razdražljivost, depresija. Šla sem k splošni zdarvnici naredila sem test za ščitnico, kri voda… vse je bilo O.K.Slučajno sem v tem času imela letni pregled pri ginekologu in ko sem mu omenila težave je povedal, da gre za prednmenopavzo mi prepisal hormone z najnižjo dozo za začetek in sicer CIKLO MENORETTE . Počutim se odlično kot prerojena. Spim odlično srce mi ne nagaja, ne boli me več glava. Priporočam seveda če so vaše težave vezane za meno. Lep dan, Marija

Spoštovana Manica!
Glede na vašo starost in podatek, da že leto dni nimate menstruacije, so občutki razbijanja srca, tesnobe in strahu, seveda lahko povezani z menopavzalnimi hormonskimi spremembami.
Kljub temu pa je potrebno opraviti nekaj preiskav:
-EKG srca, če se le da – ob napadu;
– smiselno bi bilo tudi 24-urno spremljanje srčne akcije in pritiska;
– UZ srca (kar ste se že domenili)
-smiselna je kontrola ščitnićnih horomonov (TSH).
Izoflavoni, vitamin E in koencim Q10 so predvsem močni antioksidanti, ki delujejo v obrambi pred stresom, staranjem, ščitijo kožo in sluznice, “pobirajo” škodljive proste radikale, ipd. Na stanje, ki ga povzročajo “valovi FSH” , ob hkratnem pomanjkanju naravnih estrogenov, pa, kolikor mi je znano, ne vplivajo. Tovrstna stanja obvladujemo z nadomeščanjem ženskih spolnih hormonov.
Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni Nina P !
Tudi na EKG sem že bila – bp, kakor zanalašč takrat srce bije normalno, zdravnica pa je med poslušanjem zaznala aritmijo. Jutri imam ultrazvok srca in bom šele na podlagi tega ukrepala naprej. Hvala in lep pozdrav !

Pozdravljeni!
Vse moje težave bodo slej ko prej odšle, namreč ginekologinja mi je predpisala Activelle tabletke in moj srček spet dela kot urca.
Imejte lep vikend, čeprav dežuje!

Super, da ste to uredila. Meni so hormoni vrnili dobro počutje in vse ostalo.

New Report

Close