Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Ponovno ščitnica – evtireoza

Ponovno ščitnica – evtireoza

Spoštovani,

po več kot enoletnih težavah (nenehna utrujenost, zaspanost, stalen mraz, nekoncentriranost, večanje teže ob isti prehrani – pridobitev 5-6 kg ter vidna golša) me je osebni zdravnik napotil na prvi obisk specialista za ščitnico.

Izvidi so sledeči:
TSH: 1,89 mE/l (0,46-4,68) FT3: 4,56 pmol/l (4,26-8,10)
FT4:10,3 pmol/l (10-28,2) anti TPO: 13,8 U/ml (do 35)
antiTG: pod 20 U/ml (do 40) TSI: E/l (do 14)
Tg: ug/l (do 1,7-56) rec. % (70-130)

stanje: palpatorno žleza normalno velika, čvrsta, vratne bezgavke niso povečane, ni znakov za EO. UZ je videti drobno, močno hipoehogeno lisasto žlezo s hiperehogenimi vezivnimi trakci. Bazalna vrednost TSH in ščit. hormoni primerni.
Mnenje: žleze normalne velikosti. strukturne spremembe značilne za kronično avotimunsko vnetje ščitnice. trenutno evtireotična, zaradi možnega pojava hipotiroze kontrola hormonskega stanja 1x letno.
Diagnoza: kronično avtoimunsko vnetje ščitnice – evtireoza.

Vse predhodne poste na to temo sem si prebrala, pa tudi nekaj zdravstvenih priročnikov. Kot razumem, se hipotiroizem pojavlja v fazah in se pri meni še ni razvil ter je zato potrebno hormone redno kontrolirati.
Kako pa je možno, da se tako slabo počutim kljub normalni ravni hormonov? Je smiselno jemanje hormonov za izboljšanje stanja – počutja?

Na vratu je vidna golša že dlje časa (pojavljati se je začela že pred leti, vendar temu nisem pripisovala pomena, vendar se mi osebno zdi večja. Zdaj, ko vem, kaj dejansko to pomeni, vas prosim za nasvet: kako naj se tega neprijetnega videza znebim?? Prihaja poletje in s puliji kmalu ne bo več mogoče prikriti “odebeljenega” vratu.

Pa še to. Brala sem, da pri povečanju ščitničnega delovanja pogosto bolniki hujšajo, nazaj pa pridobijo svoje kilograme z jemanjem hormonov za zmanjševanje delovanja. Glede na to, da se pri zmanjšanem delovanju običajno redi, ali je z jemanjem hormonov za povečevanje delovanja ščitnice možno pospešiti tudi presnovo in s tem izgubiti kak kg? Nekje sem celo zasledila, da so nekateri zdravniki ščitnične hormone predpisovali za hujšanje, vendar naj bi bil tak postopek sporen za normalno delujoč organizem (ščitnico)?

Vem, da je vprašanje obširno. Upam pa, da boste vseeno odgovorili.

Vnaprej hvala in čestitke za vaš dosedanji trud.

Spoštovani!

Pri vas gre za normalno delovanje ščitnice. Tudi ščitnična protitelesa niso povišana, le UZ bi lahko govoril za avtoimunsko bolezen žleze. Zdravlje s ščitničnimi hormoni v tem primeru ne priporočam. Tudi jemanje ščitničnih hormonov za zmanjševanje telesne teže ne pridejo v poštev, ker so učinki pogosto ravno nasprotni, poveča se apetit in lahko še pridobi na telesni teži.

Pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani!
Med nosečnostjo sem se začela zdraviti zaradi ščitnice.V 8 tednu nosečnosti sem začela jemati Euthyrox 25mg, nato počasi 50 mg in potem tudi 75 mg. Težav nisem imela nobenih, ne pred nosečnostjo, ne med in ne po porodu. Na prvem pregledu po porodu sem imela TSH 0,17 , zato mi je zdravnik dal ponovno Euthyrox 50 mg. Sedaj 3,5 mesece po porodu sem imela na ponovni kontroli TSH 0,22, vendar mi je vseeno pustil Euthyrox 50 mg, ponovnen pregled pa imam čez 6 mesecev. Zanima me, če mislite, da se je zdravnik prav odločil. Ne razumem zakaj ni poskusil ponovno z Euthyroxom 25 mg. Bila bi vam zelo hvaležna za vaš odgovor.

Spoštovani,

iz napisanega ni jasno, za kakšno ščitnično bolezen gre in kakšni so bili izvidi ob uvedbi Euthyroxa. Predvidevam, da imate avtoimunsko bolezen ščitnice in da ste pričeli zdraviti zaradi hipotiroze. Trenutno je ob Euthyroxu 50 mcg TSH le blago znižan, kar je praktično normalen izvid, zato prilagajanje odmerka ni nujno. Ker se delovanje ščitnice po porodu lahko v prvem letu še spreminja, bo dokončna odločitev glede odmerka najverjetneje šelo ob naslednji kontroli.

Lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

Spoštovani!
Že kako leto in pol mora sin hoditi na kotrolo, zaradi povišanih ščitničnih hormonov.Kontrole so na 4-6 mesecev, odvisno od stanja. Opažam, da je sin, ki je star 9let, zelo nervozen, pade mu koncentracija in pojavljajo se mu različni tiki(včasih mežika,nenavadni gibi z rameni, sukanje z očmi…)Zanima me, je lahko vsa ta nervoza povezana s ščitnico ali pa je preprosto preobremenjen. Moram povedati, da poleg šole nima kakšnih drugih obveznosti, ker mislim, da bi bile težave hujše.Kar se tiče učenja, doma ni težav in enostavno ne razumem, zakaj v šoli zablokira.Skrbi me zato, ker vem, da se šoli ogromno posvečamo in bi mu želela pomagati kolikor se le da.

Spoštovani,

iz napisanega ni jasno, za kakšno ščitnično bolezen gre pri vašem sinu. Neroza in motnje koncentracije so lahko povezane s prekomernim delovanjem ščitnice, ščitnična bolezen pa najverjetneje ni neposreden razlog za tike. Z ustreznim zdravljenjem lahko umirimo prekomerno delovanje ščitnice, s tem pa tudi simptome.

Lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

New Report

Close