Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Sevanje

Sevanje

Spoštovani,
Sem v osemnajstem tednu nosečnosti in zaradi poprejšnjih težav s ščitnico hodim na redne kontrole. V nosečnosti sem bila že dvakrat in obakrat sem se zadrževala na nuklearni (UKC – klet) vsaj eno uro. Žal je tako, da na to nisem imela kaj dosti vpliva, razen morda, če bi izkoristila prednost nosečnic pri odvzemu krvi. Ker pa je bilo v tistem času kar nekaj nujnih primerov, sem pač počakala. Pri laborantki sem bila okarana in svetovala mi je, naj izginem čim hitreje se da. Zdaj sem zares vznemirjena, saj razmišljam kakšne količine sevanja sem – morda res popolnoma brez veze – pokasirala in se sprašujem, kaj mi je tega treba. Predvsem seveda zaradi dojenčka, ki ga nosim in mu želim čim manj škodovati.

Lepo prosim, če me lahko vsaj malo pomirite, ker mi je zelo žal, da se nisem obrnila kar takoj, ko sem videla kakšna gužva je. Ko še nisem bila noseča, sem, lahko rečem, prišla precej hitreje na vrsto. Ali imam samo tako smolo, ali kaj? Hvala lepa za odgovor in lep pozdrav.

Uh, jaz sem sicer delala nekaj casa na tem podrocju, ampak po moje v cakalnici doze niso prav visoke. Naceloma bi morali imeti kaksno jekleno zascito med prostorom za obsevanje in cakalnico, plus sevalna doza pada s kvadratom razdalje (pomeni da je nekaj metrov stran od izvora ze zelo majhna). Sevanju je clovek izpostavljen tudi na letalu in recimo v Postojnski jami, pa ga nekako “prenesemo”. Torej mislim, da obstajajo pravila, koliko sme biti sevanja v cakalnici, razen ce bi bile pri tem kaksne nepravilnosti (cesar pa ne vem), pa vseeno tudi ce si bila izpostavljena, je doza verjetno zelo majhna in otroku verjetno bolj skodi tvoj strah kot obisk pri zdravniku. Kakorkoli ze, panika je po moje odvec. Se vprasanje, imas morda Hashimota ali kaksne druge tezave? (zanima me zaradi nosecnosti, ker je menda tezko zanosit).
lp Pika

Ej, hvala ti, saj vem, da je panika odveč, ampak kar naprej je nekaj. Če pomislim kolikokrat sem se že slikala, pa katera zdravila vse sem jemala, pa še to in ono, … potem pa, sem tako občutljiva, da se zdaj takoj zjokam. Edina dobra stvar tega je, da hitro odleže :))

Ja, so mi postavili diagnozo Hashimota, pa mi ni preveč všeč. Ko mi je ščitnica najbolj divjala, sem imela spontan splav še pred menstruacijo in če bi pustila zadevo tako kot je, bi verjetno res ne zanosila., saj je vse v meni divjalo, od srca, do maternice. Potem sem se odločila za zdravila v optimističnem prepričanju, da mi moja klena narava sama še kaj pomaga brez da se grem ples z radioaktivnim jodom. Tako sem na začetku jemala ta huda zdravila, -athyrazol -potem pa smo šli na propiltiouracil, ker je bolj priporočljiv za dojenčke. Sicer pa …katera zdravila pa so priporočljiva … Potem pa, ko se mi je stvar po kakšnega pol leta umirila in smo se domnevno spucali od athyrazola, je pa kar takoj ratalo. Torej proti naravi nič ne moremo. Zdaj sem sploh v tako v redu situaciji, da sem kar brez zdravil. Lahko rečem, da se že eno leto nisem tako dobro počutila. Pa več energije za delat, pa vse. Ampak, ker je vedno kakšen ampak … Hashimoto naj bi domnevno po porodu zopet pokazal zobe, se reče stanje hitro poslabšalo. Jaz pa si mislim, da morda nisem iz knjig in če sem zdaj svoje življenje umirila, zakaj bi moralo vse hudo spet na plan. Kakorkoli, optimizem nikomur ne škoduje, nadzorovana sem, le ko bi mogla se izogniti tistemu kraju in dati kri kar po zraku…

Ma sem se razpisala, kdo bo tole bral, vsekakor hvala za vzpodbudo, mogoče sem jo pa še jaz tebi kaj dala. Le pogumno.

Spoštovani!

Sevanje , ki ste ga prejeli med čakanjem na odvzem krvi v Ambulanti za bolezni ščitnice KC gotovo ni škodljivo vplivalo na zdravje vašega nerojenega otroka. Za slikovne diagnostične preiskave ( scintigrafija) uporabljamo tehnecij, ki pri svojem razpadu oddaja gama žarke z nizko energijo. Prostor kjer opravljamo scintigrafije je zaščiten s svinčeno oblogo. Sevanje pada s kvadratom razdalje. Strah je pri vas popolnoma odveč.

Pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Ja, tudi tebi hvala za vzpodbudo. Meni so diagnozo postavili lani poleti, ko mi je scitnica zaradi prenapornega dela verjetno prvic podivjala, zdaj jemljem nadosmestne hormone in je bolj stabilna se mi zdi. Ja nosecnost menda ugodno vpliva na hormone, pa tudi ni nujno, da bi ti kasnej spet podivjala, je pa menda dobro, da se novorojencka tudi testira na protitelesa takoj po porodu, vsaj tako mi je rekla ginekologinja v Avstriji (pol mu dajejo neka zdravila kak teden se mi zdi, da se ne bi se njemu sprozilo vnetje, vsaj tako sem jo jaz razumela). A mogoce ves, kaksne imas zdaj vrednosti TSH, T3, T4 in protiteles? Drzi se, lp Pika

Živjo
jaz sem konec tretje nosečnosti. Po obeh porodih sem zbolela za Hashimoto. Baje bom tudi sedaj, vendar mi bodo delali kontrole takoj. Je pa ful smotana bolezen, kajti menili so, da imam poporodno depresijo, v resnici sem pa imela preveč ščitničnega hormona.
Ana

Zdaj vem samo vrednosti TSH (0,860 mE/l) in TSI 4 E/l. Drugega mi niti ne povejo, ker je to menda v redu.Ja, je že v redu, če pregledajo dojenčka, ampak bom zelo vesela, če mu ne bo treba življenja startari z zdravili. Pa dobro bodi! LP

Spoštovani, najlepša hvala za odgovor. So me že laiki tolažili, pa je le drugače, če ti tole pove bolj pristojna oseba. Vse dobro vam želim še naprej.

Ampak vidim, da te bolezen ni iztirila, saj so kar pridna z otročki. Človek bi imel po takih izkušnjah skušnjavo, da bi kar s prvim zaključil. Tvoj pogum daje upanje še komu drugemu. Želim ti zdrave otroke, LP.

To je pa res vzpodbudno, da pricakujes ze tretjega. Si zanosila brez problemov ali s pomocjo klomifena? Menda je tezko zanosit. Jemljes nadomestne hormone ali imas tezave le po porodu?
lp Pika

Pozdravljeni,
imam teoretično vprašanje povezano z sevanjem , ki ga oddaja oseba, ki je bila na scintološkem pregeldu ščitnice. Navodila so bila samo, da naj se dva dni izogiba otrokom in nosečnicam. Mene pa zanima, kako je s prenašanjem sevanja, ki ga taka oseba oddaja na druge ljudi v okolici in ali se lahko sevanje od te osebe preko druge osebe , ki je v stiku s tako osebo prenese na neko tretjo osebo, ki je v stiku s to drugo osebo.. Ali so kontaminirani tudi predmeti, ki jih ta oseba prejema.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani!

Sevalna obremenitev pri scintigrafiji ščitnice s tehnecijem je majhna in ne predstavlja nevarnosti za odrasle osebe v okolici bolnika. Tehnecij ima kratek razpolovni čas (6 ur), tako, da posebni ukrepi niso potrebni. Priporočamo, da se bolnik previ dan izogiba nepotrebnih stikov, oziroma ni v neposredni bližini majhnih otrok.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close