Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Ščitnica in srce

Ščitnica in srce

Spoštovani, imam eno obsežno vprašanje ( ga bom skrajšala) o ščitnici in bi lepo prosila za odgovor. Bila sem že dvakrat na urgenci, dvakrat pri svojemu zdravniku pa enostavno vem toliko kot prej. Problem je povečan pulz (od 140-150). Stara sem 29 let, nisem imela težav s ščitnico, čeprav mi je moja ginekologinja predlaga pregled krvi in je bilo menda vse v redu (1.6 ne vem česa). Vsi ostali pregledi so bili v redu (ekg, ultrazvok srca, kri). Problem je moje dojenje, ker so mi zdaj dali ene tablete, mislim, da blotex ali nekaj takšnega. Jemljem samo četrtinko na dan, vendar se bojim, ker mi je zdravnica najprej rekla ali dojenje ali tablete. Upam, da bom danes zdržala brez. Nisem pod stresom, nisem preobremenjena, veliko počivam (sedaj) pa vseeno – srce mi nori. Počutim se slabo, vrti se mi, slabo mi je…

Sedaj čakam na izvide krvi od ščitnice in borelije, če tukaj ne bo nič pa k kardiologu.

Hvala za odgovor.

Lara 3

Spoštovani!

Glede na vaš opis predvidevam, da imate pospešen srčni utrip, do 15o utripov na minuto, le občasno in ne stalno, kajti EKG, UZ srca in krvne preiskave so bile v redu. Verjetno so vam izmerili tudi TSH (1,6), kar je v mejah normale. V tem primeru ne gre za preveliko delovanje ščitnice (hipertirozo), ki je lahko vzrok za pospešen srčni utrip. Najverjetneje gre za PSVT (paroksizmalno supraventrikularno tahikardijo), ki se kaže kot napad hitrega bitja srca in ni nevarna oblika motnje srčnega ritma. Za potrditev diagnoze je potrebno posneti EKG med napadom pospešenega bitja srca. Vsekakor priporočam pregled pri kardiologu.

Pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Najprej lepa hvala za odgovor!

Spet se oglašam, ker sem dobila izvide ščitničnih hormonov.

TSH 0,067
prosti T4 – 101,99
prosti T3 – več od 30,8

Kaj to pomeni?

Osebna zdravnica me je poslala takoj najprej k tirologu, jaz sem pa čisto zmešana. Ko sem gledala, koliko je normalno, me je kar postalo strah.

Lepo prosim za odgovor, ker sem čisto preplašena.

Lep pozdrav

Spoštovani!

Glede na izvide, ki ste jih prejeli gre za preveliko delovanje ščitnice (hipertirozo). Verjetno bo potrebno zdravljenje z zdravili, ki zmanjšajo sintezo šlitničnih hormonov (tirostatiki). Vsekakor je potreben nujen pregled pri tirologu.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Sedaj bom počasi zaključila z dopisovanjem, ker sem kar malo utrujena od vseh novih informacij o tej ščitnici – samo nekaj me še zanima – ali bo treba jesti tablete celo življenje oz. ali bom ves čas imela probleme zaradi ščitnice ???

Lep pozdrav!

Laicno mnenje sicer, ampak kolokor vem, se taksne motnje relativno pogosto pojavijo po porodu. Ce gre za hipertirozo, potem ponavad ni treba celo zivljenje jemat, lahko pa se ti problemi se kdaj ponovijo (odvisno pac, kaj je vzrok pretiranemu delovanju).
lp Pika

Hvala Pika, saj sem že čisto zmešana od te ščitnice.

Lep pozdrav!

Spoštovani!

Vsekakor gre pri vas za preveliko delovanje ščitnice ( hipertirozo). Kakšno zdravljenje bo potrebno, bo možno odgovoriti šele po pregledu pri tirologu.

Pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close