Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje visok pritisk-hormosnki vzrok?

visok pritisk-hormosnki vzrok?

Spoštovani!

Stara sem 27 let, 164 cm, 53 kg. Že od pubertete imam težave z aknami. Jemala sem diane 35 eno leto, koža se je ščistila, imela pa sem previsok pritisk,in sem prekinila terapijo. Izmerila sem ščitnične hormone in vse b.p.
Pritisk pa še zmeraj previsok.
Menstruacije so dokaj redne od 26 do 35 dni, ne vem če je to v redu sedaj pol leta na 27 dni. Poraščena nisem, lasje mi ne izpadajo več, so pa mi zelo po prenehanju jemanja tabletk. Mozolji so še vedno tu še posebej pred menstruacijo. Imam tudi mastni kožo, še posebej pred menstruacijo. PMS imam zelo močan, boleče prsi-zadnje čase zelo boleče, glavoboli, bolečine spodnjem delu trebuha. Imam pogosto mehko blato, skoraj driska.
Ali je to dovolj znakov da prosim za endorkinološki pregled? Zanima me če je lahko še kak drug hormonski vzrok visokemu pritisku kot ščitnični hormoni?

Lp

ena

Spoštovani!

Pri več kot 90% bolnikov ne odkrijemo vzroka za povečan krvni tlak. Govorimo o “esencialni arterijski hipertenziji”. Hormonski vzroki za povečan krvni tlak so zelo redki, še posebno moteno delovanje ščitnice. Najpogostejši vzrok “hormonski hipertenziji” je tumor, ki izloča biogene amine ( feokromocitom), lahko pa tudi tumorji ali hiperplazija skorje nadledvičnice, ki izločajo aldosteron. Tudi jemanje oralnih kontraceptivov lahko zveča krvni tlak. Pri vas ni jasno ali ste imeli povišan krvni tlak že pred jemanjem oralnih kontraceptivov, ali se je ta pojavil ob samem jemanju? Najverjetneje gre za esencialno arterijsko hipertenzijo, tako, da priporočam obisk pri izbranem zdravniku in zdravljenje z zdravili, ki znižujejo krvni tlak.

Pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close