Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje hipertiroza

hipertiroza

Pred leti sem se se že zdravila zaradi hipertiroze in moram priznati, da do takrat nisem niti dobro vedela, da obstaja v telesu takšen organ, ki mi je povzročil toliko težav. Po zaključenem zdravljenju sem imela 4 leta mir, zdaj pa se mi je ponovilo in sicer še slabše kot prej: THS 0,00 THS3 36,00 THS4
43,4. Pa me zanima ali lahko nezdravljenje te bolezni pripelje do resnih obolenj oziroma do odmiranja življenskih funkcij in na koncu do smrti. Jaz se zdaj že počutim bolje, srce se mi je umirilo, tresem se ne, nisem več tako nervozna in podobno, samo kilogrami pa ne gredo gor, čeprav dosti jem. Zanima me zakaj naj bi tak bolnik počival, in zakaj so nekateri dolgo časa v bolniškem staležu, če te nič ne boli, potem pa mislijo vsi da blefiraš, oz. da ti nič ni.

Spoštovani!

Hipertiroza pomeni preveliko delovanje žleze ščitnice. Posledica je preveč ščitničnih hormonov v krvi in simptomi in znaki, ki nastanejo zaradi izpostavljenosti tkiv prekomerni količini ščitničnih hormonov. Pri popolnoma izraženi hipertirozi so prizadeti vsi organi oziroma organski sistemi. Bolniki hujšajo ob normalnem ali celo povečanem apetitu, močno se potijo, vroče jim je, so napeti, razdražljivi, nemirni, pojavijo se motnje spanja. Imajo pospešen srčni utrip, lahko se pojavijo motnje srčnega ritma, srčno popuščanje. Pojavi se utrujenost, mišična nemoč, zmanjša se kostna gostota. Življenjsko nevarne so lahko motnje srčnega ritma, oziroma pešanje srca, tako, da je hipertirozo potrebno zdraviti. V vašem primeru gre najverjetneje za avtoimunsko hipertirozo (bazedovko). V tem primeru bi priporočal zdravljenje z radioaktivnim jodom.

Pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close