Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje OBUPANA

OBUPANA

Pozdravljeni!

Imam problem, ki se v bistvu vleče že dve leti. V tem času sem imela menstruacijo le 3 x,pa še to s pomočjo hormonskih tablet. Jemljem antidepresive (5 let: 4 leta Zoloft, sedaj Cipramil). Ali je mogoče, da imajo antidepresivi takšen močan učinek na menstruacijski ciklus? Kaj lahko sploh še naredim? Ali je takšna situacija zelo nevarna?

Hvala za kakršnokoli informacijo.

Spoštovani!

Glede na podatke iz literature lahko Zoloft v zelo redkih primerih povzroči motnje v menstrualnem ciklusu, Cipramil pa tega učinka nima. Izguba menstruacije ni nevarna za organizem, je pa plodnost seveda zmanjšana . Glede vašega menstrualnega ciklusa se posvetujte z vašim ginekologom.

Pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Draga Pina!

Najprej moras pomisliti na svojo telesno težo, ali je prenizka. Prenizka telesna teža je zagotovo eden od vzrokov izgube menstruacije, za normalen menstruacijski ciklus je potrebno cca. 22% telesne maščobe izguba telesne teže za 10 do 15 % ze lahko pomeni izgubo menstruacije. So pa vzroki izgube menstruacije tudi zaradi hormonskih motenj ki nastanejo kot posledica motenega delovanja možganov, hipofize in jajčnikov (npr policistični jajčniki), pa tudi pri prizadetosti maternice, pri sladkorni bolezni, bolezni ščitnice. Vzrokov je veliko, Cipramil pa ne povzroča izgubo menstruacije. Zato je najboljše, da greš k svoji zdravnici ali pa k ginekologinji, da se pravi vzrok odkrije.
Brez zveze, da skrbis vnaprej, tudi meni se je zgodilo, da sem izgubila menstruacijo za dalj casa in sicer zaradi prenizke teže, pa tudi cipramil sem jemala. Cim prej obisci ginekologinjo, da se pogovorita. in ne skrbet. vse bo v redu.

New Report

Close