Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Vobenol

Vobenol

Pozdravljeni!

Zanima me ali lahko Vobenol vpliva na učinek Hematopana, ki ga bom pričela jemati, zaradi pomanjkanja železa.

Hvala za odgovor

Spoštovani!

Vobenol je zdravilo, ki vsebuje hormon ščitnice L-tiroksin. V eni tableti je 100 ug zdravila. Na delovanje preparatov, ki vsebujejo železo – Hematopan ne vpliva.

Pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani g. dr. Pirnat!

27.3.1996 sem prejela 1o enot radioaktivnega joda in 25.10.1996 še 10 enot. Od takrat dalje sem jemala 1 tableto vobenola na dan in dvakrat tedensko (sreda in nedelja) 1 in 1/2 na dan. Od lanskega novembra (nova zakonodaja v zvezi z izdajo zdravil) jemljem novo zdravilo Euthyrokx, tudi 1 na dan in 1 in 1/2 dvakrat tedensko.
Težava je v tem, da sem se zredila cca 5 kg odkar jemljem nova zdravila kljub temu, da sem jedla manj in v zadnjem času načrtno skoraj nič ne jem, teža pa se ne zmanjša. Ali so lahko vzrok za počasnejšo presnovo spremenjena zdravila?

Lep dan želim L.

Spoštovani!

Zdravili Vobenol in Euthyrox 100 imata enako aktivno substanco L-tiroksin in njune lastnosti v organizmu naj bi bile enake (enaka bioekvivalenca). Kljub temu priporočam, da vam določijo TSH in glede na izvid morda prilagodijo odmerek zdravila.

Pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Odsvetujejo jemanje preparatov z minerali ISTOČASNO s ščitničnimi hormoni zaradi ovirane absorpcije. Pri železovih je večinoma priporočen 4-urni razmik, pri ostalih pa vsaj 2-urni. Zdi se mi, da nekaj takega piše tudi v navodilih za Eltroxin, za Euthyrox sem preverila: 2 uri razmaka za železo. Jaz se zaradi gotovosti pri dodatkih držim kar daljše variante.
Lep pozdrav,

Alenka

Spoštovani g.dr. Pirnat!

Danes sem prejela krvni izvid:

Imunološke preiskave

Preiskava Ret. vr. in enote Rezultat
S-TSH 0.27 – 4.2 mlU/L 0.513
Hipofunkcija š.:7.21 – 256.6
Hiperfunkcija: 0.0 – 0.019

Glede na rezultat ,lepo prosim ali je moja doza jemanja Euthyroxa ustrezna
(vsak dan 1oo enot in 2x na teden 150 enot), na forumu sem namreč zasledila, da lahko koncentracija varira (Prej enaka doza Vobenola, sedaj enaka doza Euthyroxa). Mogoče je problem v tem, da se ne morem znebiti odvečnih kilogramov , odkar jemljem Euthyrox, čeprav se trudim. Stradati pa tudi ne smem, ker si bom nakopala druge težave.
Hvala za odgovor in lep dan želim. Lucija

Spoštovani!

Glede na izvid TSH 0,27 mlU/l je odmerek Euthyroxa celo malenkost prevelik. Zadostovalo bi, če vzamete 150 ug enkrat tedensko ostale dni pa 100 ug.

Pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close