Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje lasje-diane35-aldactone

lasje-diane35-aldactone

Skoraj sem že samo dopisala pod prejšnjo temo, a sem se odločila odpreti novo. Vedno sem imela malo skodrane, kar goste, a vedno tanke lase. Ob nosečnosti so se mi malo poslabšale – zredčile in še stanjšale. In to se je nadaljevalo… vmes 2.nosečnost in naravni splav, pa čez leta 3.nosečnost. Lasje pa se slabšajo- redčijo. Nikoli nisem opazila kakšnega posebnega izpadanja. Pač, problematični lasje. Po slikah pa opazim, kako je res vsak rojstni dan slabše.
Šla sem do endokrinologa. Dobila sem Diane 35. Kako leto kasneje sem dobila (zaradi nekaj porasta teže) še Aldactone. Zdaj sem ene 5 let jemala oboje. A lasje se vseeno slabšajo, povrhu sem skoraj plešasta. Zelo mi je hudo zaradi tega, mislim, da bi bilo življenje čisto drugačno, če bi imela lase v redu. Nerodno mi je velikokrat, ko v trgovini nekaj pomerim novega, zablošči “pleša” z ogledala…
No, tudi malo bolj poraščena sem bila, zdaj se že dolgo depiliram in je bolje. Imam “bulo” kot jo imajo pri povečani ščitnici (pod vratom) a menda je ščitnica ok- tako je takrat rekel endokrinolog.
Zdaj sem prekinila terapijo. Nisem pristaš umetnih hormonov.
Rada bi zvedela, zakaj sem jemala oboje, kako vpliva Aldactone? Je zame še kakšna rešitev? Mi lahko karkoli svetujete? Ubadam se z jajčno masko, skutino…koprivami….
Verjamite, da je to težko življenje, lasje so vendarle tisto, kar najprej vidiš pri človeku.
Se zahvaljujem za odgovor!

Spoštovani!
Predvidevam, da je endorinolog že pred leti opravil preiskave in verjetno postavil diagnozo funkcionalna androgenizacija?
Funkcionalna androgenizacija (FA) je klinični sindrom pri predmenopavzni ženski, za katerega ga v prvi vrsti označujejo povišana koncentracija
serumskih androgenih hormonov (moški spolni hormoni), ki NISO posledica nekega avtonomnega izločanja androgenov (tumorja, ki izloča androgene), ali adrenogenitalnega sindroma ipd.. Poenostavljeno rečeno – nekega otipljivega (patološkega) vzroka za povišano koncentracijo androgenih hormonov ali pa za njihov povečan vpliv na receptorje pravzaprav ne najdemo.

Gre za t.i. funkcionalno motnjo tvorbe androgenov, ki jih pri ženskah izdelujeta skorja nadledvičnih žlez in in jajčnika (teka celice).
Klinična slika FA lahko obsega vse ali posamezne od naštetih simptomov in znakov:hirzutizem (prekomerna poraščenost), akne, androgena plešavost, motnje menstrualnega ciklusa v smislu oligo- in amenoreje, redkeje polimenoreje, policistični jajčniki (ugotovljeni z ultrazvokom ali laparoskopsko), zmanjšana plodnost.
Prav poimenovanje FA pa izpostavlja značilnost, ki je skupna tem bolnicam, ne glede na bogastvo izraženosti klinične slike: povišani so androgeni hormoni v serumi, ne da bi točno vedeli zakaj oz. (tudi ne vemo ali hormoni prekomerno nastajajo, ali se premalo razgrajujejo ali pa so receptorji v tkivih za hormone “spremenjeno” občutljivi).
Obstaja vrsta teorij, ki poskušajo razložiti povišan nivo androgenov:
– motnja v delovanju hipotalamusa? oziroma motnje regulacije, ki izhaja iz hipotalamusa,
– spremenjena občutljivost hipofize na nevrohormone hipotalamusa
– spremenjena občutljivost receptorjev za nekatere druge hormnone (insulin, rastni hormon)
– spremenjana občutljivost receptorjev v jajčnikih in nadledvičnici
– spremenjene aktivnosti nekaterih encimov v nadledvični žlezi in jajčnikov, udeleženih v sintezi spolnih hormonov

Zdravilo Diane-35 je namenjeno zdravljenju žensk pri bolezenskih stanjih, ki so odvisna od androgenih hormonov. Taka stanja so, na primer, hude akne in tiste, ki jih spremljajo seboreja ali celo vnetne spremembe
kože s papulami in pustulami (acne papulopustulosa, acne nodulocystica), nadalje androgena plešavost in blage oblike hirzutizma.
Ciproteronacetat v preparatu Diane-35 namreč zavira učinke androgenih hormonov, ki v majhnih količinah, kot rečeno, nastajajo tudi v ženskem telesu. Zdravilo Diane-35 je zato koristno pri boleznih, katerih vzrok je bodisi povečana tvorba androgenov bodisi večja občutljivost zanje (spremenjena občutljivost receptorjev za androgene hormone).

Kot vidite, gre za zelo kompleksen proces, pri katerem pa smo zaradi mnogih (še ne pojasnjenih) dejavnikov lahko z zdravljenjem tudi neučinkoviti. Na tkiva namreč delujejo številni hormoni, katerih delovanje pa se prepleta. Zaviranje enega spodbudi povečano tvorbo drugega, le to pa spet popolnoma drugače deluje na tretjega.

Svetujem vam, da se ponovno oglasite pri endokrinologu in ponovno preučita vaše stanje.

Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Kako deluje zdravilo aldactone? Ali je tudi to zdravilo kakor diane35 hkrati kontracepcija? Stranski učinki?
Kako priti samoplačniško do endokrinologa?

Za tako izčrpen odgovor sem pa tudi jaz zelo hvaležna.
Srečno,

Alenka

Je antagonist hormona aldosterona. Ima številne učinke, ki jih je v kratkem postu in ob nepoznavanju biokemijskih procesov v telesu nemogoče podrobneje razložiti.
Vpliva na:
– izločanje elektrolitov iz telesa (natrija, kalija)
– je diuretik, kar pomeni, da povečuje izločanje vode iz telesa
-verjetno zavira tvorbo nekaterih spolnih hormonov (zato ga tudi uporabljajo pri povečani poraščenosti, ipd.)
– uporabljamo ga pri zmanjšanem delovanju srčne mišice, ker pozitivno vpliva na srčno mišico

Aldactona NE uporabljamo kot kontraceptiv.

Ker se vpleta v sintezo hormonov in seveda vpliva na elektrolitsko ravnovesje v telesu, ima tudi številne stranke učinke.

Tudi pri uporabi v predpisanih odmerkih se lahko razvijejo motnje elektrolitskega ravnovesja v krvi (preveč kalija, premalo natrija in premalo klora, prenizek pH krvi). Posledično lahko pride do motenj ritma srca, mišične slabosti in krčev ter omotičnosti.
Pri ženskah se lahko pojavijo povečanje in zvečana občutljivost prsi, dlakavost, neredne menstruacije in spremembe glasu. Pri moških se lahko pojavita ginekomastija (nabrekanje prsnih žlez) in hripavost glasu, ki sta lahko trajna, redko pa motnje v erekciji.
Možni so kožni izpuščaji, rdečica, koprivnica, izpadanje las in prebavilne motnje (driske, bruhanje, krvavitve), bolečine v trebuhu in slabost ter gastritis.
Zelo redko se pojavijo motnje v delovanju jeter in motnje živčnega sistema (glavoboli, omotice, zaspanost, zmedenost in ataksija).
Pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

MI prosim lahko odgovorite še nekaj: jaz sem jemala oboje, pa sem začela šele nekaj mesecev po obisku endokrinologa in sem zdaj v dvomih: diane vmes za 1 teden prenehaš jemati. Ali tisti teden jemlješ aldactone, ali je treba tudi z njimi prenehati tisti teden????
hvala.

Aldactone je potrebno jemati nepretrgano. Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

uh, jaz sem jih pa vsak mesec prekinila- skupaj z diane. Je to zelo narobe???
hvala za odgovor, ga. Nina!

New Report

Close