Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje TSH in z njim povezana dejavnost scitnice

TSH in z njim povezana dejavnost scitnice

Pozdravljeni!

Prvic sem tukaj. Imam nekaj vprasanj povezanih z mojo prirojeno boleznijo-sekundarno hipotirozo (nezadostno delovanje scitnice, kriva za to je pa hipofiza).

Ze od rojstva dobivam hormonske tablete, za scitnico (Novotiral, Vobenol, Eltroxin in nazadnje Euthirox). Ker so mi bolezen odkrili ze pet dni po rojstvu, nisem ne prizadeta in nimam posebnih tezav z drugimi zivljenjskimi funkcijami (menstruacija normalna, sem sicer bolj utrujena in zaspana in imam nekaj prevec kilogramov, ki grejo zelo tezko proc 🙂 pa tudi voda se mi zadrzuje v telesu). Bila sem dvakrat ze na preiskavah, na zadnjih so ugotovili sekundarno hipotirozo. Torej…pomanjkanja hormona TSH, glavnega transferja za hormone scitnice. Vrednost je pod mejo normale (pri zadnjem pregledu 0.005). Hormoni scitnice so v mejah normale, saj jemljem tablete. Hipofiza je tudi normalno velika (MR glave) in z drugimi zlezami ni “skregana”.

Torej zanima me sledece:
– ce bi bila vrednost TSHja normalna, bi mogla ravno tako jemati tablete?
– A obstajajo tablete ki dozirajo TSH?
– k kateremu zdravniku bi mogla it na posvet (do zdje sem bila v LJ na tiroloskem oddelku), k endokrinologu nasplosno?
– kaj bo z mojo nosecnostjo ko bo cas za to? Bom sploh lahko normalno zanosila in donosila zdravega otroka?
Resno me skrbi, saj je TSH, kot ste ze sami rekli…zelo pomemben tudi v nosecnosti (vrednost med 1 in 2, jst pa niti 1 nimam :(( )

LP, Zaskrbljena Natasa

...an velik strup se stavi v mejhne flase...

Uh tole je sicer moje laicno mnenje, ampak na kratko vseeno:
TSH je hormon, ki ga proizvaja hipofiza in z njim uravnava delovanje scitnice, ce je stimulacija premajhna, potem tudi scitnica ne proizvaja scitnicnega hormona, ki pa ga ti pac jemljes v tabletah. Ker gre pri tebi za motnjo v stimulaciji scitnice (torej prenizek TSH), je pomemben podatek bolj vrednost fT4 in fT3, torej koliko imas dejansko scitnicnega hormona v krvi. Zate torej tisto merilo, da mora biti TSH med 1 in 2 najbrz ne velja, ker hipofiza pomanjkljivo deluje. Za kaj vec pa pocakaj, da se nam oglasi tirolog na tem forumu.
lp Pika

Spoštovani!
Pri vas je osnovna motnja očitno neustrezno izločanje TSH, zato je razpravljanje o morebitnih normalnih vrednostih TSH nepotrebno.
Prirojena oblika hipotireoze zaradi premajhnega delovanja hipofize (in s tem neustreznega izločanja TSH) je IZJEMNO redka. V vsakem primeru je potrebno trajno nadomeščanje ščitničnih hormonov, saj zdravila, ki bi pospešilo izločanje TSH, ni. Pri zdravem človeku izločanje TSH sicer spodbuja nevrohormon TRH, ki ga izloča hipotalamus, vendar TRH-ja za zdravljenje ne uporabljamo. Poleg tega tudi ne poznamo vaše osnovne motnje hipofize, ki morda TSH sploh ni sposobna izdelati.
Predvidevam, da so vam na Pediatrični kliniki že testirali vpliv hipofize na ostale žleze z notranjim izločanjem: nadledvične žleze, jajčniki, izločanje rastnega hormona. Če to še ni bilo opravljeno, je vsekakor potreben pregled pri endokrinologu.
Glede na to, da imate normalno menstruacijo, je vpliv hipofize na jajčnike (hormona FSH, LH) najverjetneje normalen, dokončen odgovor pa je možen po presojanju spolnih hormonov, pregledu ginekologa, morda pa tudi endokrinologa.
V primeru nosečnosti se je potrebno glede delovanja ščitnice ravnati po ravni prostega tiroksina (pT4) v serumu, saj je le-ta pomemben za normalno rast in razvoj ploda. V nosečnosti vas bo potrebno natančno spremljati pri tirologu in ginekologu.
Pozdrav!
Edvard Pirnat, dr.med., spec. za bolezni ščitnice

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Zaskrbljena Natasa!
Glede znizane vrednosti TSH med nosecnosjo se skrbet prevec. Sem mati petmesecne deklice. Celo nosecnost sem imela TSH 0.001, pa sem brez tablet donosila 4,250 g tezko puncko, zdravo.
LP

New Report

Close