Najdi forum

govorna napaka črka R?

Ne vem če je to vprašanje za na ta forum, ampak nikjer drugje nisem zasledila logopeda.

Imam prijatelja, ki ne more izgovoriti črke R (izgovarja kot L) in me zanima, če je to mogoče, na kakšen način spremeniti (star je 20 let) in če kakšne vaje so priporočljive oziroma ali obstaja kaka literatura.

LP

Nina,

za logopeda ni nikoli prepozno.Običajno je terapija pri odraslih z artikulacijskimi motnjami (npr. napačna izreka določenih glasov) zelo uspešna. Tehnike za pridobivanje glasov oz. primerno literaturo bi vam težko napisala iz več razlogov:
– ker je takšne literature v slovenskem jeziku malo;
– glasove se da pridobiti po različnih poteh, ki jih logoped večinoma individualno prilagaja posamezniku;
– tehnike pridobivanja glasu R bi vam težko opisala, saj bi pri izvajanju vaje potrebovali povratno informacijo /feedback/, če vajo pravilno izvajate.

Za R so priporočljive vaje za razgibavanje jezične konice, npr. oblizovanje zg. zob ali ustnic, tleskanje z jezikom, oblizovanje trdega nega itd. Samo tehniko pridobivanja glasu R pa naj vam pokaže logoped.

Lep pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

čimprej k logopedu..
sama sem stara 26 let in sem imela to govorno napako od rojstva – pri 23ih sem se odločila da to odpravim in po enoletnih rednih vajah in obiskih pri logopedu je moj R tak kot pri vseh ljudeh – s tem da imam prednost in ga lahko izgovarjam tudi tako kot francozi :)))
srečno!!

Kdo poznaš kšne vaje za pravilno izgovorjavo č-ja in s-ja? Najlepša hvala. =)

Žan Ž,

najbolje bo, da se obnete na logopeda. Vaje so namreč odvisne tudi od same vrste motnje.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Živjo,
bi lahko prosim sporočila kontakt svojega logopeda?

LP
Mato

New Report

Close