Najdi forum

V spanju me je klofnil

Moj sin je star 5 let in še vsako noč pride k nama z možem v veliko posteljo. Pride zelo potiho, tako, da ga sploh ne slišiva.
Ponoči med spanjem se je pa že trikrat zgodilo, da me je sin z veliko močjo udaril po glavi, danes po obrazu. Dobesedno zamahne z roko, potem pa je v trenutku popolnoma miren in spi, skratka kot, da ni bilo nič. Tudi, če mu omenim, da me je udaril, o tem ne ve nič. Spi obrnjen proti meni, morda bi v drugi smeri nastradal očka. Nekako razumljivo bi mi bilo, če bi se pred tem premetaval, kaj hudega sanjal, ampak se ne. Popolnoma mirno spi. Potem pa bumf in mami nasrka. To se ne dogaja zadnje dni, ampak je med temi tremi primeri vmes preteklo kar nekaj časa.
Zdaj se obračam na vas, ker tako ne ,morem več spati in ker si tega ne znam razložiti.

Najlepša hvala za kakršnokoli pomoč,
Barč

Brač,

bojim se, da nisem čisto razumela vašega problema. 5-letni sin prihaja k vama z možem v posteljo vsako noč in od tega vas je v treh nočeh “mahnil z roko”. Pravite tudi, da ni neke povezave med temi dogodki.

Rekla bi, se je pač zgodilo. Po nesreči je vedno zadel vas in ne moža.
Iz lastnih izkušenj veste, da med spanjem zlezemo sem in tja po postelji in da pri tem “zadenemo” na drugega, ki spi z nami, lahko se ga le dotaknemo in se ustavimo, lahko ga pa močneje zadenemo. Pa sploh ni nujno, da zjutraj to vemo.
Res je, da je spanje pravzaprav “razgibana” dejavnost. Najprej se praviloma pojavi globok spanec, ki mu sledi več spalnih obdobij, zgrajenih iz 4 spalnih faz. Ta obdobja so bolj plitva in v njih se pojavljajo faze REM (Rapid Eye Movement). Glede na globino spanja se seveda spreminja intenzivnost telesnih funkcij (globji kot je spanec, šibkejše so): srčni utrip, dihanje, krvni pritisk, intenzivnost gibov…

Pravite, da vaš fant zelo mirno spi, lahko bi rekli, da ima globok, sproščujoč spanec. V tem času se seveda polnijo zaloge energije v telesu, ko pa postane spanje plitvejše (med fazami globokega spanca) se verjetno obrne ali “zamahne” z roko, ki je do tedaj umirjeno počivala. Pri tem zadene vas (večinokrat tako ali tako nikogar). Logično, da se otrok tega ne spomni, razen, če bi ga prebudila bolečina. Pa še takrat ne bi vedel, kaj se je zgodilo.

Skratka, tudi jaz sem jih od mojih dveh sinov kdaj pa kdaj “dobila” ponoči.

Vedno sem se zjutraj na ta račun kaj pošalila in nikoli nisem pomislila da bi lahko bila zadaj kakršnakoli težava.

Dokler smo spali skupaj je bil to pač riziko. Tudi pri vas se bo s tem nehalo, ko bo spal fant v svoji postelji.

Lahko pa vam zagotovim, da “udarec” nikakor ni namenjen vam, niti vašemu možu, niti igrački, ki je mogoče ob otroku v postelji, gre enostavno za gibanje v spanju nad katerim pač nimamo zavestnega nadzora, saj vendar spimo.

Brez skrbi in nikar o tem preveč ne razpravljajte z otrokom. S tem mu lahko povsem po nepotrebnem vzbudite slab občutek.

Lep pozdrav,
Francka

Gospa Francka, najlepša hvala.

V bistvu se mi je zdelo čudno to, da po tem, ko udari, spi zelo mirno naprej, nič se ne premetava, kot da bi kaj takega sanjal. In pa to, da udarec ni posledica premetavanja in obračanja v postelji, kar je normalno, ampak sin prav dvigne roko in iz višine udari.

Hvala za predzadnji stavek, ker sem se potiho že vprašala, če je res tudi namenjeno meni.
Dejansko mi to nekako ni dalo miru, ker mi sin zadnje leto omenja, da ga vrstniki v vrtcu tepejo, odrivajo.. Po pogovoru z vzgojiteljicami sem njegovo pripovedovanje vzela bolj na pol zares, ker so mi zatrdile, da niso opazile, da bi se kaj takega dogajalo. Po teh dogodkih v spanju pa sem začela razmišljati: kaj pa, če je res in, ga to še v spanju preganja!? In to me je zaskrbelo.
Se vam zdi, da je to možno? Da v spanju sanja ali podoživlja in se tudi brani?

Še enkrat najlepša hvala,
Barč

Barč,

skoraj prepričana sem, da imajo dogodki, ki jih naštevate povezavo.
Predlagam vam, da se z otrokom pogovarjate o prijateljih in dogajanju v vrtcu. Naj vam kaj nariše, potem pa o tem pripoveduje. Ko (če ) bo pripovedoval o grobostih se pogovarjajte o strahu, bolečini (To pa boli, ko te nekdo grdo gleda, ti nekaj izpuli iz rok, namerno vzame, kar si ti želel, te v vrsti sune – pa še vzgojiteljici ne moreš povedati, ker sama tega ni opazila)
V domačem, varnem, sprejemajočem okolju mu naročite, da naj vam vse te stvari zaupa, da mu boste vedno verjeli in tudi odreagirali: če bo potrebno se bosta vidva dogovorila, kako naj se brani, če ne bo učinkovito pa se bosta pogovorila z vzgojiteljico še enkrat.
V bistvu lahko gre za dvoje: vzgojiteljica res ne opazi (dogaja se prikrito, kar je sicer pri petletnikih bolj neobičajno, ker navadno teh dejanj ne znajo bog ve kako dobro prikrivati)
ali pa je vaš fant bolj senzibilne narave in se hitreje prestraši (rečemo je bolj občutljiv). Zaskrbi ga že, ko drugi samo nakaže neko grobo dejanje. V tem primeru bi šlo bolj za vprašanje, kako si vaš fant razlaga in razume vedenja drugih otrok. Lahko doživi, da je napaden, ogrožen že samo, če opazuje grobosti med drugimi otroci. To bi sicer osebno rekla da je manj verjetno.

Otrok (tudi odrasli) v sanjah “predelujemo” mnoge vsebine, ki smo jih doživljali tekom dneva, še posebej, če gre za frustracije, konflikte in zadeve, ki nas skrbijo in nekako ne najdemo rešitve. In to je to, kar predvidevate za vašega fanta. Najbrž se hitro umiri in mirno spi po udarcu, ker vas v snu tisti hip začuti ob sebi in se takoj tudi pomiri, počuti se varno.

Pogovarjajte se in opazujte njegov spanec (več grobosti v vrtcu – reagira v spanju; pomirjeno vzdušje v vrtcu – miren spanec).
Na vašem mestu bi se ponovno pogovorila z vzgojiteljico: naj bo vendar pozorna za določen čas na vašega fanta (in tiste druge otroke, ki jih vaš omenja). To da ni ničesar opazila še ne pomeni, da se nič ne dogaja.
Vašemu fantu pa resno in trdno zagotovite, da ga boste vedno varovali, mu pomagali in naredili vse, da se mu take stvari ne bodo dogajale.

Lepo pozdravljeni in oglasite se še kaj
Francka

New Report

Close