Najdi forum

Zdravo!

Imam sina, ki je star pet let in pri sistematskem pregledu pri petih letih so ugotovili, da z njegovim razvojem ni vse v redu. Mi se s sinom zelo veliko ukvarjamo, vendar ne opažamo, da bi bil kaj drugačen od svojih sovrstnikov. Sin zna šteti do deset, pozna barve, pozna že nekatere črke, zna veliko pesmic, se normalno vključi v igro z ostalimi otroci in podobno.
Edino kar opažamo je to, da nekoliko “slabše” riše od sovrstnikov.(mamo ne nariše tako oblikovno lepo in podobno. Pri sistematskem pregledu smo bili napoteni k specialni pedagoginji.

Lepo prosim za Vaš nasvet in mnenje glede tega.

Lep pozdrav!

Marjetka,

škoda, da niste na sistematskem pregledu bolj vztrajali, da vam povedo, “kaj z njegovih razvojem ni v redu”, kje vidijo težave ali zaostanek: je to zaostanek na splošno (zaostanek v razvoju) ali le na določenem področju.

Glede na vaš opis bi lahko šlo tudi za zaostanek na področju fine motorike in grafomotorike.

Specialno pedagoginjo, k kateri ste naročeni, vprašajte:
– kje ima vaš otrok težave (zaostanek),
– kako se bodo težave odražale naprej (npr. v šoli),
– se bodo z njeno pomočjo (nasveti, vajami, obravnavo …) težave zmanjšale,
– kaj vam svetuje.

Če imate še kakšno vprašanje, se oglasite. Vesela bi bila tudi, če sporočite, kako je bilo na pregledu pri specialni pedagoginji.

Lep pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Pozdravljeni:)

Se opravičujem, ker se takole pridruzujem tej temi vendar imam tudi sama pet letnika, ki sicer pozna ze vse crke, se tudi podpise, racuna + in – do 20…..ampak rise pa precej slabo za svojo starost….sploh ker imamo doma tudi njegovega brata dvojcka, ki ima zelo dobro razvito fino motoriko.
Ali je treba takega otroka peljati na kasen pregled in ali se mu da kako pomagati pri tej grafomotoriki.
Jaz poskusam da bi vec risal, ampak noce, ker se primerja s svojim bratcem in vidi, da ga ne dosega…potem pa raje neha. Sicer zelo rad igra racunalniske igrice in ima izvrsten spomin. Torej a bi bilo smiselno ga peljati na kaksen pregled oz se o tem pogovoriti s strokovnjakom.
Poleg vsega pa je se levicar.
Se vam ze vnaprej zahvaljujem za vas odgovor:)
Nataša

"Remember that not getting what you want is sometimes a wonderful stroke of luck" (The Dalai Lama)

Nataša,

Da otrok ne želi risati, je lahko znak, da ima pri tem težave, ni pa nujno. Res je, da smo ljudje »narejeni« tako, da se stvari, ki nam ne gredo najboljše in smo, za nameček, pri tem neuspešni, ne lotevamo radi. Pri tem ni niti pomembno ali sami ocenimo svojo aktivnost za neuspešno ali smo dejansko neuspešni. Prav zato za naloge, ki nam ne gredo ali ne dišijo preveč, potrebujemo dodatno »notranjo« ali »zunanjo« motivacijo.

Je tudi vaš sinko takšen? Hitro odneha, ker pohvatite bratov izdelek, njegovega pa ne (vsaj za svojega ušesa ne dovolj)? Starši dvojčkov morajo pri raznih pohvalah biti še posebej previdni, prav tako pa (mislim, da to sami dobro veste) dvojčka tretirati (ne glede na to, kako sta si fizično podobna) kot dve osebnosti z drugačnimi interesi, sposobnosti in karakterjem.
Na otrokova pričakovanja o lastnih dosežkih in sposobnostih (uspešnosti) poleg njegovega značaja vpliva vzgoja in vzgledi staršev.

Da vam bo lažje znala svetovati, me zanima:
Je njegov izdelek (ne glejte samo risbe, temveč tudi risanje oblik npr. krog, kvadrat, vijug, »polžkove hišice«, risanje vodoravnih črt) slabši od izdelka njegovega brata in sovrstnikov? Npr. njegov krog ni sklenjen, črte niso ravne, »polžkova hišica« pa je neprepoznavna? Veliko levičarjev ima težave pri orientaciji – jo ima tudi vaš? Ne ve ali se pogosto zmoti, katera je njegova npr. desna noga, pogosto zamenja pojma »levo«, »desno«, risati začne iz desne strani lista proti levi (npr. črte ali črke vleče iz desne proti levi; lik, ki bi moral gledati na levo, preriše tako, da je obrjen na desno, preriše »polžjo hišico« v drugo smer, kot je narisana)?

Se njegov risarski izdelek izboljša, če mu nagnete list (Nekateri levičarji namreč potrebujejo nagib lista. Nagib lista v desno je individualno pogojen, nekateri levičarji si list nagnejo do 90 stopinj)?
Je nespreten pri prijemanju drobnih predmetov, pri rezanju s škarjami?

Lep pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Pozdravljeni:)

Najprej najlepsa hvala za odgovor.
Res, je da do pred kratkim sploh ni hotel risati, ker se je vedno primerjal s svojim bratom dvojckom. Raje pocne stvari v katerih je boljsi kot njegov brat….igra racunalniske igrice, igra spomin in clovek ne jezi se.
Zadnje case pa je pridobil na smaozavesti, kar se risanja tice in se veckrat tega tudi loti. Crte so ravne….tudi krogi so sklenjeni. Najraje rise fantke , rozice in hise…ampak ce primerjam z bratovimi nima tako jasno podanih detajlov. Tudi rise bolj zaletavo…hitri gibi….kot bi hotel ceckati. Ko barva…barva lepo do crte….tudi crke se kar spretno pise. Podpise svoje ime…crke ne obraca ali ne zrcali…..polzka nismo se nikoli risali:)

Izogibamo se primerjav med njima in poskusamo oba isto pohvaliti…je pa to zelo tezko, ker otrok pri petih letih ze sam vidi, da mu gre stvar tezje od rok. Mogoce ima smolo v tem, da je drugi dvojcek nadpovprecno motoricno sposoben.
Strize kar v redu….tako, da se mi zdi, da pri tem nima tezav.
List nagne, ko kaj barva….

Nataša

"Remember that not getting what you want is sometimes a wonderful stroke of luck" (The Dalai Lama)

Nataša,

če je tako kot ste opisali, ne vidim težav.

Glede na to, da pri risanju nagiba list, je to znak, da je sam »našel« ustrezen položaj risalne površine.
Glede na to, da težav pri orientaciji niste omenili, predvidevam ,da teh težav nima.

Spodbujajte ga, da čim več riše in ga primerno pohvalite.

Lep pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

New Report

Close