Najdi forum

Naš fantek je star 2,5 let in govori večinoma samo v zlogih. Cele besede, ki jih izgovori, so le mama, dedi, baba, ja in ne. Nekaj jih izgovarja po svoje (avto=autn, jajce=dajc, mleko=ne ipd.), pri ostalih pa izgovori le 1. ali 2. zlog (tudi ati=a). Drugače razume vse. Pozna že vse črke (imamo magnetne črke, ki jih polaga na sličice). Izredno lepo riše.
Njegova pediatrinja pravi, da ni razloga za skrb do cca. 3 let; da je fant zelo bister.
Ogromno beremo pravljice, vzpodbujamo govor (npr. kaj je delal čez dan, kaj je jedel ipd.). Zdi se mi, kot da mu je nerodno. Če kakšno besedo lepše izgovori in ga pohvalimo, je noče več ponoviti.
Kaj storiti oz. ali lahko še sami kako drugače pomagamo?

Koki,

Govor med otroka 2. in 3. leti postaja bolj tekoč, čeprav še vseh besed ne izgovarja pravilno in kakšne tudi oblikuje po svoje. Tako, vse otrokove besede niso enake odraslim, temveč lahko otrok pove samo zadnji ali prvi zlog, izpusti ali zamenja kakšen soglasnik.

Govorna motorika v tem obdobju še ni tako razvita, da bi omogočala izgovorjavo težji besed, težkih soglasniških sklopov. Treba pa je poudariti, da je razvoj govora in jezika individualen in med otroki obstajajo razlike.

Če bodo omenjene težave pri vašem sinku, takšne da boste potrebovali pomoč logopeda, je težko oceniti (ker otroka nimam pred seboj) in bi potrebovala več informacij. Razvoj govora in jezika je odvisen od mnogih dejavnikov: težav v nosečnosti ali porodu, dosedanjem motoričnem in govorno-jezikovnem razvoju, slušnih sposobnosti, od otrokovega karakterja in načina, kako komuniciramo z njim.

Vsekakor pa spremljajte otrokov govor – ne samo kakovostno, temveč tudi količinsko. Torej ne štejte samo besed, ki jih izgovarja pravilno, ampak tudi spremljajte njegov besednjak (pa če besedo narobe izgovori). Kako vaš sin izraža svoje potrebe, želje? Verbalno? Uporablja geste? Kombinira geste in besedo? Že (če tudi po svoje) kombinira 2 ali več besed hkrati? Se ob igri oglaša in »komentira« svoje igranje?

Spremljajte njegov govor nekaj časa – npr. 3 mesece – če v tem času ne bo sprememb, obisk pri logopedu ne bo odveč.

Poleg branja, mu nudite tudi primeren govorni vzorec. Pripovedujete mu, kaj delate (ko vas opazuje), skupaj pojte pesmice (plešite). V svojem govoru se izogibajte pomanjševalnic. Otroku nudite čim več možnosti (priložnosti) da se verbalno oglaša. Spodbujajte njegovo govorno izražanje – da se bo naučil, da sta komunikacija in govor naravna stvar, s katerima ljudje izražamo mnenja, želje in zadovoljujemo svoje potrebe. Ne hvalite besed, ki jih pravilno izgovori – temveč hvalite njegovo govorno izražanje na splošno. Otrok mora imeti občutek, da ga razumete tudi, če njegove besede niso pravilne. S tem otrok razvija občutek, da z govorom lahko vpliva na vas (in okolico), izraža svoje želje in mnenja.
Ne popravljajte njegovih besed na način, da mu rečete: »Ne, ne reče se »lada«, reče se »čokolada«. Ponovi.« Če otrok reče »lado«, pravilno besedo ponovite: » Čokolada« ali » Čokolado bi rad?« brez komentarja.

Lep pozdrav, Petra

Če imate še kakšno vprašanje, se oglasite.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

New Report

Close