Najdi forum

Dober dan, nekje sem zalsedila, da ste rekla, da otrok zacne govorit potem ko shodi. Oz., da dokler ne shodi, niti ne govori (ce sem prav razumela). Sedaj mene zanima sledece:
1) kdaj se pojmuje, da je otrok shodil: ko zacne delat prve korake s pomocjo starsev, ali ko dela korake samostojno? In kdaj pa se pojmuje, da otrok govori: ko spravi skupaj nekaj besed, ali ko rece “mama”.

2) moja puncka je stara 15,5 mesecev in se ne hodi samostojno. Zdi se mi pa, da ze precej stvari pove. Seveda marsikaj pove s svojem jeziku, ki ga mi starsi razumemo, ali lahko pojmujemo to kot govorjenje?

Hvala in pozdrav.

Varvi,

običajno rečemo, da otrok shodi, ko je sposoben narediti korake brez pomoči (brez držanja za roko ali stol), pa če tudi je to le nekaj korakov.

Prve besede so tiste, s katerimi otrok poimenuje določene predmete, osebe ali dejanja in jih vedno uporablja v enakem pomenu. Prve besede so lahko enake besedam odraslih (npr. mama), lahko so le podobne (otrok pove samo zlog, besede so nepopolne) ali pa otrok uporablja svojo skovanko. Prve besede imajo običajno tudi več pomenov, npr. »br« je lahko vse kar vozi, leti ali se pelje. Pri tem ni nujno, da so otrokove prve besede razumljive vsem, ki se z otrokom srečujejo. Prva beseda je lahko ena, lahko pa se vzporedno pojavi več »prvih« besed.
Prve besede so tiste, s katerimi otrok označuje enake oz. podobne predmete, osebe…in starši vemo, kaj bi nam otrok rad povedal.
Če razumete, kaj vam hčerka želi povedati (pa če tudi v svojem jeziku), to lahko pojmujemo kot prve besede, govor oz. govorjenje.

Ko se otrok uči samostojne hoje, v to vloži veliko energije, zato so ostala področja (tudi govor) potisnjena na stran. To pomeni -kar se govora tiče-: ko se otrok uči samostojne hoje (se »spusti«, naredi par korakov od enega do drugega stola do samostojnih korakov), zaradi njegove okupiranosti s hojo, ostala področja »stojijo«. To sicer ne pomeni, da govorni razvoj popolnoma miruje, saj otrok posluša, povezuje besede, si pridobiva izkušnje (povezuje besede s predmeti)…lahko tudi pove kakšno novo besedo ali besede. Vendar pa bo govorno – jezikovni razvoj bolj intenziven (torej bo povedal več besed), ko bo v hoji samostojnejši.
Potrebno je poudariti, da govorni razvoj »poteka« že pred prvimi besedami.

Torej na kratko – otrok lahko govori že pred, vzporedno ali po prvih korakih. Ne glede na to, kdaj začne govoriti prve besede, pa njegov govorno – jezikovni razvoj bolj intenzivno napreduje, ko samostojno hojo obvlada. To velja za večino otrok, izjema so le nekateri otroci s PP (npr. tisti ki, zaradi bolezni ali poškodbe samostojne hoje ne bodo zmogli), kjer so merila malce drugačna.

Upam, da sem bila dovolj jasna.

Lep pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Najlepsa vam hvala za odgovor. To se pravi, da ce me nekdo vprasa, kdaj je zacel otrok govort, moram rec orkog 9. meseca (ko je prvic spregovorila “mama”)? No, hvala res za pojasnilo, ker do sedaj, ce so me sprasevali za starejsega (3 leta), kdaj je spregovoril, sem rekla okrog 20. meseca (ko je res zacel govorit), v resnici pa je besede kot “mama” rekel ze pred 1. letom starosti in nato je nadaljeval govorni razvoj v svojem jeziku.

Lp

Varvi,
točno tako je, kot ste napisala. Pripomnila bi še, da o prvi besedi govorimo takrat, ko jo otrok uporabi za določen namen – npr. “mama”, ko od vas nekaj želi, ko vas vidi itd. Za prvo besedo se ne šteje otrokovo čebljanje, ko ponavlja zloge, npr. “amamam, mama, mam”in podobno.

Pa še to, če vas kdo vpraša, kdaj se je otrok začel oglašati, navedete starost, v kateri se poleg joka pojavijo različni glasovi.

Lep podzrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Spostovana Petra!

Moj otrok je star 14 mesecev in ima lazjo obliko CP (za diagnozo vemo komaj 2 meseca – ugotovili smo tako, da je zacel stati samo na prstih in ni nikoli stopil s celim stopalom). Govori vec kot 10 smiselnih besed (mama, ati, deda, oma, hvala -ala, papa, teta, ziga -iga..) in brbra svoje stavke. Hodi se ne, se postavlja na nogice ampak hoje se ni. Ravnokar sva bila pri psihologu, ki mi je v grobem oznacil stanje: razen hoje, ki bi se v tem casu pricakovala, je drugo vse normalno razvito.
Zanima me, ali mislite, da ima otrok res samo gibalno oviro, ali se lahko kje pricakujem kaksne tezave?

Nataša,

Začetek samostojne hoje se običajno razteza do 15. oz. 16. mesecev. V kolikor gre za razne oblike poškodovanosti možgan, ki vplivajo na razvoj motorike, je vsak odmik od »normalnega razvoja« pričakovan.
Po vašem opisu pa je zaenkrat motorični in govorni razvoj (vsaj izražanje) vašega otroka v mejah »normalnega razvoja«, seveda s pričakovanimi rahlimi kasnitvami (ki pa so še vedno v mejah »normalnega« razvoja).

Kakšne težave vas še čakajo – je težko reči. Vse je odvisno od razvoja (npr. kdaj bo samostojno shodil), terapij, ki jih sedaj obiskujeta in – seveda – od oblike CP.

Lep pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

New Report

Close