Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje prepovedana hrana te dni za nas nosecke?

prepovedana hrana te dni za nas nosecke?

Zdravo!
ravno sem od kosila in sem se najedla pršuta. sedaj pa razmišljam o tem, ali je sploh “dovoljen”…vem, da tatarski letos odpade. kaj pa dimljen losos?

hvala!

mojca 6t

Zdravo!
Pršut,pa te suhe salame niso glih priporočljive,tatarski sploh ne…Ampak js se pršutu ne morm upret:)
za lososa pa ne vem… mislm pa da, pri ribah ni tok nevarnosti,nism pa zihr no.

aja od morskih jedi,niso priporočljive školjke! js sm jih jedla(nism vedla da niso dobre med nosečnostjo) in mi je blo pol ful slabo,tko da nam tut otročk “zna pokazat” kaj mu ne paše:)

Uživej!cau
nina

Tatarc res ni za nosečnice, ampak nekaj rezinc pršuta ti verjetno ne bo škodovalo.

tatarcu se tut jest spretno izmikam, ampak pršutu se pa ne morem. že tri dni zapored ga pojem nekaj rezinic, ker se mu res ne morem izognt.

<http://sandrcap.moj-album.com/>

Vse, kar ni dobro prekuhano ali pečeno, ni priporočljivo, če ni OK meso. Zato ti priporočam (ja, vem, kako je to, da bi se uprl pršutu), da ješ pršut od MIP ali Krasa, ne pa kakšnega italjanskega, ki je pol cenejši. Pri moji G so se pred dvemi leti, ko sem bila sama noseča 5 nosečk okužilo s tistim pršutom…

Jaz sem se prvič odrekla marsičemu (suhim salamam, tatarcu, pršutu, gaziranim pijačam, kofeinu, teinu in alkoholu seveda …), zdaj drugič pa jem vse, razen plesnivih sirov, ne pijem kave in alkohola. Tudi tatrca sem zadnjič jedla, ko smo ga imeli v službi za malco.
Pršut pa v teh dneh itak skoraj vsak dan :-))))
Komaj čakam, da bo konec veselega decembra, potem bo lažje malo bolj zdravo živeti.

Uživajte, Ajs

Isti šmorn, biftek ali pršut. Oboje je surovo meso in potencialno nevarno. Za okužbo s tokso je nevarno predvsem svinjsko, ovčje, kozje in zajčje meso. Biftek je itak iz najboljšega govejega mesa in je po mojem precej manj nevaren kot pa pršut. Tako, da kar navali. Pa seveda pazi, da je meso slovenskega porekla in kupljeno v trgovini.

Jaz se prsutu izogibam, ceprav tezko. Tudi tatarcu, ki ga imam sicer zelo rada in si ga ebelo namazen na popecen kruhek.

Izogibam se vsem suhim in prekajenim salamam na splosno.

Slisala sem, da tudi mozzarela ni OK in topljeni sircki. Samo zal sem to izvedela prepozno in sem do danes pojedal ze kar nekaj topljenih sirckov, ker sicer sploh ne vem kaj naj jem !?

Tako, da se naceloma ne obremenjujem prevec, ker pa suhih salam ze prej nisem jedla, mi ni panike. Edino prsutek in tatarc… mmmmm…

Itak moram pa mal pazit na tezo, pa je bolje, ce jem sadje in zelenjavo (dobro oprano in kuhano).

Gostja,

topljeni sirčki ti bojo sigurno manj škodili kot pa pršut in biftek, ker so ti vsaj toplotno in industrijsko predelani, okužba s pršutom in biftkom je pa veliko bolj možna.

tiste, ki ste prebolele tokso ste lahko brez skrbi za vaše otročičke, za tiste, ki je pa nismo, je pa to bolj tvegano in ne razumem kako so ene lahko tako neodgovorne in se ne morejo za 9 mesecev odreči tem prepovedanim stvarem.

občudujem jih, da lahko po tistem, ko zaužijejo prepovedana dobrote, sploh še lahko mirno spijo in brez skrbi čakajo naslednji izvid tokse!

Pa srečno 2006 in naj se rodi čim več malih pobalinčkov!

Jaz sem se prve tri mesece res držala nazaj, da ja ne bi bilo kaj narobe. Sedaj pa se mi zdi to brezveze, pa še Pušenjak pravi da lahko ješ vse v normalnih količinah. Tako da jaz jem vse, od pršuta, do domačih salam, majoneze… Edino bifteka ne jem in plesnivih sirov, ker tega že prej nisem jedla. Celo na začetku nosečnosti – ko še nisem vedela da sem, sem na planšariji na Veliki planini jedla kislo mleko pa mi nič ni bilo.

Ne razumem zakaj naj bi imela zaradi tega slabo vest? Verjetno se ti sploh ne sanja kaj vse poješ in popiješ pa tega sploh ne veš.

no, sam upam, da čez par mesecev ne boš na Pušenjakovem forumu jokala in ga spraševala kakšne možnosti so, da je s tvojim otročkom kej narobe, zarad tega ker je tebi pač pasal pršut in vse ostalo.

za primer pa tole…

http://med.over.net/phorum/read.php?f=19&i=74759&t=74693#reply_74759

če je v trgovini kupljeno je dovoljeno, kar je domače pa je riziko ane. pomojem je tako, če je organizem podvržen temu lahko dobiš parazita, lahko pa tudi ne pa ob tem poješ veliko domačih pridelkov. Itak bi se mogle trudit čim bolj zdravo jesti, pršut je pregreha, ki se ji je težko upreti :-)))

……Statistično pa je možnost izjemno majhna, skoraj nična…..

V tem primeru sploh ne ve če se je okužila in kar nekaj paničari.

To je isto kot da bi Pušenjaka vprašala kakšna je verjetnost da grem po stopnicah in si zlomim nogo? In še v tem primeru ne moreš primerjati, ker če si zlomiš nogo potem ne smeš iti niti na rentgen, če pa se okužiš pa lahko pozdraviš.

Zdi se mi da vse kar nekaj paničarimo, namesto da bi se ravnale po svojih občutkih. Zdi se mi, da paničarjenje povzroča več škode za otročka kot pa kos pršuta. Če ti kaj zapaše ne vem zakaj bi se temu moral odpovedati. Drugače je seveda pri tistih, ki so že pred nosečnostjo imele občutljive želodce in so se mimogrede okužile.

Pa še to bi te vprašala: glede na to da ne ješ vsake hrane ki se ti zapaše oz. ne ješ zaradi tega ker bi se lahko okužila, kaj potem ne delaš tudi drugih stvari ki si jih pred nosečnostjo normalno? (npr. ne voziš avta, ker bi se lahko kdo zaletel v tebe, ne hodiš po zasneženih poteh, ker lahko padeš in si kaj zlomiš…). Ne hecam se ampak te resno sprašujem.

Na tako neumna vprašanja je nesmiselno odgovarjat, mi je pa žal, da imajo taki neodgovorni osebki otroke!

Neodgovorni?????

Ne bi rekla da smo tričetrt foruma tukaj neodgovorni, ker pojemo košček pršuta.
Meni se smili tvoj otrok , ker si tak zakompleksana.

He, he, kaj ko bi šla malo po svetu? Tukaj pri nas prepovedujejo veliko stvari (npr. školjke), v azijskih deželah pa praktično živijo od morske hrane. Pa imajo zelo veliko zdravih otrok. Popolnost prej škodi kot koristi.

Prejšnji teden sem mojo ginekologinjo izrecno vprašala, kako in kaj je s temi surovimi stvarmi. Rekla mi je, naj ne uživam surovih jajc, majoneze, tatarske, suhih salam in tiramisuja, lahko pa si privoščim dimljenega lososa in pršut. Sicer pa moram zelenjavo zelo dobro oprati. Jaz bom kar njej zaupala glede na to da je zelo dobra in priznana ginekologinja. Konec koncev pa naše babice niso komplicirale, jedle so domačo (kmečko) hrano in so rodile tudi po deset otrok!
Naj bo nosečnost čas veselega pričakovanja ne pa zgrenjenosti! Srečno!

Jaz pa sploh ne vem vec kaj lahko in kaj ne in jem tisto, kar mi pase, izogibam pa se salamam, ker sem se jim ze prej.

Prsut OK, sem slisala da ga ne smes, samo ce tega ne bi slisala, bi ga jedla. No, zdaj sem slisala od vas, da majoneze ne bi smela jesti, pa sem jo.

Tako da…. obremenjevanje s tem kaj lahko in kaj ne, je po mojem mnenju nesmiselno. Pac pazis, kolikor lahko, ne pa da temu podredis 9 mesecev. In sploh zato, ker sem ze v nekaj knjigah zasledila nasprotujoce si sezname dovoljenih zivil.

Lepe praznike. Jaz bom poskusila jesti cimmanj, ker ni nobene potrebe; imam dovolj zaloge, tako da se lahko malo nazaj drzim :))

Se strinjam s tabo gostja. Glede majoneze pa ne skrbi, sporna je samo tista ki jo narediš doma zaradi surovih jajc, kupljena pa je preverjena in je čisto ok. (v normalnih količinah seveda)

V razmislek vam podajam tudi tole informacijo, da ne boste mislile, da lahko s tem, ko se odpovedujete razni hrani, 100% vplivate na to, da se izognete toksi med nosečnostjo. Poznam primer, ko se je neka znanka okužila z njo med nosečnostjo, jedla pa je solato s svojega vrta (naše ljube mačke pač opravijo potrebo tam, kjer je najbolj pripravno, na kakšnem zrahljanem vrtu…). Tako da vse tudi ni samo v mesu…

New Report

Close