Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina EVSTAHIJEVA CEV

EVSTAHIJEVA CEV

Že nekaj časa imam težave z evstahijevo cevjo. Večkrat na dan sem tako odpre, da čutim kako gre zrak iz ušesa (levega) in v uho, ko diham skozi nos.
Kaj je to narobe in kaj se da narediti? Že v naprej hvala za odgovor!

Spoštovani!

Pri vas gre za zaprto evstahijevo cev. Razlog za to je lahko vnetje. Občasno se odpre in takrat imate te občutke. Problem naj bi se sam od sebe uredil v enem do dveh mesecih. V nasprotnem pojdite k zdravniku, ki bo videl, ali bo problem lahko rešil sam, ali pa vas bo napotil k otologu.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spostovani!

Ker nisem dobila odgovora v forumu ginekologija in porodnistvo, se obracam na vas.
Vprasanje pa je:
ob odscipu na maternicnem vratu mi je zdravnica povedala, da je vzrok za deformacijo celic spolno prenosljiv virus HPV (ne HIV).
Ker imam ze stiri leta le enega partnerja (on trdi isto), me zanima, ce virus lahko mutira toliko casa in se pojavi ob kaksnem vnetju ali kaj podobnega. Ko sem za pojasnilo vprasala svojega ginekologa, je odvrnil, da je to osebna stvar in naj se pogovorim s partnerjem, o virusu pa nic. Zaenkrat partnerju se zaupam, me pa razzira dvom.

Hvala za kakrsenkoli odgovor.

Spoštovani!

Če prav razumem zapisano, domnevam, da gre za herpes virus (genitalni herpes), ki je v strokovnih krogih obsojen kot povzročitelj sprememb na celicah sluznice materničnega vratu. Te spremembe pa lahko po nedoločenem času prerastejo v rakave celice (lahko, ni nujno in ne vedno). Ker pa se to vseeno lahko zgodi, ženski hodite na redne dveletne preglede, ko vam vzamejo bris celic. Če celice odstopajo od normale, naredijo še biopsijo (odščipnejo) tkiva in se na podlagi tako ugotovljenih sprememb odločijo za nadaljnje opazovanje ali izrezanje dela materničnega vratu – konizacijo.

Res se herpes prenaša s spolnimi odnosi, vendar je virus lahko »neaktiven« dlje časa, tako da ni nujno, da ste ga dobili od zadnjega partnerja, če sploh imate genitalni herpes. Zdravnica vam je lahko samo izrazila domnevo, na pa ugotovljenega dejstva. Kakor koli ti podatki ne morejo biti dokaz nezvestobe enega ali drugega. Za slednje pa je najboljši pogovor. Nima smisla gojiti nezaupanje in dvome, pri takih stvareh je potrebno imeti karte na mizi, če živite v takih odnosih. Nekaterim seveda ustreza drugačna igra.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close