Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Osebe s senzornimi ovirami …in vendar se giblje II. del

…in vendar se giblje II. del

Vaš link

za neprijavljene… da ne gre v pozabo, škoda bi bilo…

Intervju z Janezom Jugom, v. d. direktorja FIHO, o obtožbah na račun razporejanja sredstev in drugih očitkih
Brina Černetič
brina.cerneticafnafinance-on.net
Mladen Miković
mladen.mikovicafnafinance-on.net

objavljeno 10.10.05 22:30, št. 197/2005

V bitki za denar FIHO se uporabljajo vsa sredstva

Vršilec dolžnosti direktorja Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij Janez Jug meni, da je jedro sporov v fundaciji boj za denar. V fundaciji letos razpolagajo s prek 3, 5 milijarde tolarjev sredstev, pravijo pa, da bi jih potrebovali še enkrat toliko. Prihodnje leto bodo imeli na voljo prek 4,9 milijarde tolarjev.
Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) letos upravlja prek 3, 5 milijarde tolarjev letnih sredstev, prihodnje leto pa bo teh za 4,9 milijarde tolarjev. FIHO razporeja sredstva prek 60 invalidskim in dobrodelnim organizacijam, te pa naprej društvom, ki so člani teh organizacij. Nekateri med njimi menijo, da dobijo premalo, nekateri nič, drugi pa obtožujejo tretje, da dobijo preveč. Ne manjka tudi obtožb na račun posameznikov, da so se s sredstvi, s katerimi so se gradile tudi nepremičnine, okoriščali. S FIHO se ukvarja tudi protikorupcijska komisija in pooblaščenka za dostop do javnih informacij. Več kot dovolj razlogov za pogovor z vršilcem dolžnosti direktorja FIHO Janezom Jugom, ki je na tej funkciji nekaj mesecev.

Prejeli smo precej pritožb posameznih invalidov, pa tudi neinvalidov, da razporejanje sredstev FIHOni pravično.

Financiranje zveze je zakonsko urejeno. Zveza dobi denar, ki ga deli naprej. In ljudje se pritožujejo, ker majhna društva dobijo premalo, v nekaterih primerih pa celo sploh nič. Obstajajo tudi medregijski spori. Mi dajemo denar krovnim invalidskim zvezam za določen program, ki ga predložijo. Te porazdelijo denar po programih posameznim društvom, ki so člani te invalidske organizacije, kar pa FIHO več ne zadeva.

Se odzovete na njihove pritožbe, anonimke in podobno?

Odkar sem prevzel funkcijo, se 90 odstotkov časa ukvarjam s pritožbami, protikorupcijsko komisijo in podobno. To ne pomeni, da se ne bi rad s tem ukvarjal. Vendar rešujem njihove medsebojne spore. Sicer pa invalidi pri meni lahko dobijo vsak javni dokument, tudi denimo sklep notranjega nadzora. Vendar sem privrženec tega, da vsakdo pošlje pisno prošnjo oziroma se najavi in osebno zglasi pri nas na FIHO.

Največ pritožb smo slišali na račun Zveze gluhih in naglušnih. So bile v njej ali kateri drugi invalidski organizaciji ugotovljene kakšne nepravilnosti?

Pravzaprav ne. Gre za spor v zvezi gluhih in naglušnih, ki se je potem prenesel na FIHO, ki financira njihove programe. Vse to, kar se dogaja v FIHO, je samo zaradi denarja. Bitka za denar, v kateri se uporabljajo vsa možna sredstva. Rad bi poudaril, da je vse stvari potrdil svet FIHO.

Vendar mnogi opozarjajo na pogosto prepletanje funkcij – da si odobriš sredstva, ki jih potem porabiš. Mar ne kaže to na sistemsko korupcijo?

Meni se ne zdi sporno. Vesel sem, da se protikorupcijska komisija, ki se trenutno ukvarja z nekaterimi očitki, ne bo spuščala v podrobnosti, ampak bo preverila sum sistemske korupcije. Dejstvo je, da je sistem kot tak uzakonil državni zbor in ta deluje. S podatkov, s katerimi razpolagam, sum na korupcijo ni opazen. Čakam izsledke protikorupcijske komisije, zaupam pa tudi vsem nadzornim organom, saj nobeden od njih ni ugotovil kakšne nepravilnosti.

Kaj je ugotovilo računsko sodišče glede nezdružljivosti funkcij?

Računsko sodišče je ugotovilo, da gre za sistemsko napako in zahtevalo drugačno imenovanje nadzornega odbora FIHO, tako da člani, ki so v svetu FIHO, niso hkrati tudi člani nadzornega odbora FIHO. Računsko sodišče je zahtevalo tudi oblikovanje dodatnih meril za podelitev sredstev. To smo uresničili konec septembra.

So bile pri gradnjah počitniških domov v Pacugu in Kranjski Gori oziroma za nekatere preveč številčni odpravi na letošnjo olimpijado gluhih v Melbourne nepravilnosti?

Ne. Kategorično zavračam, da bi se kdo okoriščal in kradel. Vsaj sodeč po podatkih, s katerimi razpolagam, ne. Pričakujem pa mnenje protikorupcijske komisije, s čimer se bom rešil bremena pred javnostjo. Nepravilnosti niso bile odkrite in tudi računsko sodišče jih ni odkrilo.

Kaj pa je s pobudo o spremembi sistema?

Obstaja pobuda koalicijskih partnerjev v državnem zboru. Tako kot denimo sekretar zveze gluhih in naglušnih Aljoša Redžepovič ne bi mogel biti obenem tudi član sveta FIHO. Pobuda zajema še profesionalizacijo direktorjeve funkcije in najbolj boleči del – sprememba sestava sveta FIHO. Država bi namreč rada imenovala večje število članov sveta, kar pomeni, da bi se število predstavnikov invalidov zmanjšalo s 14 na osem. Zato so invalidi, če bo pobuda sprejeta, tudi zagrozili z referendumom.

Za konec, prosim, še povejte, kako vidite prihodnost FIHO?

Merila imamo izdelana, organizacija pa se še vedno oblikuje. Morali bomo najti še dodatne finančne vire za pokrivanje socialnih problemov. Glede na zahteve, ki jih prejmemo, bi namreč potrebovali še enkrat toliko sredstev. Če pa bi država opravila svoje delo in naredila evalvacijo državne skrbi za invalide, potem bi natančno vedeli, koliko ima kdo pravic. Obljubili so, da bodo začeli. Potem bi FIHO lažje opravljal svoje delo. Cilj fundacije ni samo dajanje denarja, ampak upravljanje portfeljev. Smo 40-odstotni lastniki Loterije Slovenije in če bo država res izstopila iz podjetij, ni boljšega upravljavca kot fundacija za šport in mi. Radi bi se zmenili, da bi njen okoli 30-odstotni delež Loterije pripadal nam.

New Report

Close