Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Osebe s senzornimi ovirami Rabim nekaj informacij

Rabim nekaj informacij

Koliko je pravzaprav gluhih in naglušnih v Slvoeniji?

verjetno je kakšen podatek o registriranih.

Potem pa me zanima še to, koliko je različnih organizacij, ki se ukvarjajo z vašo problematiko.
Se opravičujem, ampak mislim,d a bom takole najbolj enostavno in iz prve roke izvedel informacije, da ne bom ponepotrebnem izgubljal časa.

hvala za vaš trud.

primož

************************************************************************************* www.mgc-bistrica.si Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben. [url]https://www.facebook.com/med.over.net[/url]

Okoli 3000 gluhih in naglušnih s tem, da je krepka večina naglušnih.

Naj te dopolnim, gluhih je okoli 2500 do 3000, več pa je naglušnih, teh je morda 5000 ali še več. Vedno več pa bo naglušnih zaradi daljše življenjske dobe.

Lp!

PA so vsi člani teh društev, ali je to samo številka iz zdravstvenih kartonov?

Primož

************************************************************************************* www.mgc-bistrica.si Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben. [url]https://www.facebook.com/med.over.net[/url]

Nikjer ni nobene popolne evidence. To je neuradno, uradno je 5000 članov društev, mešano gluhi in naglušni. To so približni podatki in seznam ima zveza.

Številke so realno višje, zdravstvo pa – tam bi morali res napraviti seznam vseh starosti. So pa v zadnjih letih uvedli novost, da vse novorojence testirajo s slušnimi testi – t.i. presejalni testi. V večini porodnišnic že obvezno opravljajo teste in tako hitro napotijo otroke k specialistom ORL. Ti pa ali v zavode ali ne. Nekaterim vsadijo polžkov vsadek, nekateri pa so samo naglušni in hodijo na terapevtske vaje s slušnim aparatom. Zdravstvo nima kontakta z društvi ali zvezo, kvečjemu le z zavodi za usposabljanje gluhih in naglušnih otrok, kamor tudi napotijo otroke. V ljubljanski porodnišnici te teste opravljajo pri tistih, katerih starši sodijo v rizično skupino (dednost, bolezni). Večina porodnišnic že ima ta aparat, mislim pa, da v Sloveniji kaki dve porodnišnici nimata tega aparata (Brežice in še kje?). Mogoče so že zdaj kaj nabavili.

LP.

Kar verjamem tem številkam.
En otrok na tisoč se rodi gluh, torej naj bi blo 2000 iz tega naslova. Nadalje vsi tisti ki ogluše zaradi bolezni ali tumorjev Nedvomno je 3000 gluhih minimum.
Naglušnih je pa nedvomno bistveno več. Pa tudi ti verjetnop niso homogena skupina, namreč eni še reltivno dobr slišijo drugi pa so na drugem ekstremu.

Zakaj se sploh oglašam pod tem, KER PROSIM, DA SE NE TLAČI GLUHE IN NAGLUŠNE SKUPAJ.

NE SODIMO SKUPAJ.

Naglušni gluhega, njegovih težav in potreb ne more in noče razumeti!
Prvi životarijo še na meji civilizacije, drugi pa životarijo na dnu. Za družbo jih ni.
Ne komuniciraš, torej te ni.

Težko je ugotoviti, koliko je res gluhih in naglušnih, ker ni enotne opredelitve gluhote in naglušnosti. Za svoje društvo sem težko naglušen, za zdravnike pa skoraj gluh, pa še to ne za vse.

New Report

Close