Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Osebe s senzornimi ovirami Aktivnost gluhih med slišečimi

Aktivnost gluhih med slišečimi

Ali je kdo od vas gluhih aktiven tudi med slišečimi? Kako? Kje? Kako rešujete komunikacijske “težave”, ki jih imate pri komunikaciji s slišečimi? Kako uspešni ste pri odgledovanju?

Jaz sem kar dosti aktiven med slišečimi, saj imam slišeče prijatelje v študentskem domu, na fakulteti in tudi doma. Z njimi se dobro razumem, lahko odgledujem, vendar pa se počutim odrinjenega, ko se več ljudi hkrati pogovarja, vendar se s tem ne obremenjujem.

ja, jaz sem aktivna…pogovarjamo se brez težav, z težavami ali z majhnimi težavami, vse se da rešit =) treba je imeti potrpljenje prijateljev…drugače pa je treba stalno odgledovat z ustnic, kar je zoprna reč…lahko samo rečem, vse se da rešit, če je sogovornik za to oz. sogovorniki…=)

lp, basketgirl

Alex in basketgirl!

Kaj pa po koncu študija oziroma šolanja???Kje bosta…še naprej med slišečimi ali pa bosta prestopila med gluhimi???Prosim vajin odgovor!!

Med gluhimi!!!!!!

Zato pravim, da se dobro počutimo med gluhimi, počutimo se domače in sproščeni, nobenih ovir pri sporazumevanju ni. Lepše je biti med gluhimi.

Tako je! ;))

Bravo, mladi!

Vaš svet je svet gluhih, svet, kjer ste edino lahko sproščeni in komunikativni v svojem jeziku. Negujte svojo kulturo in jezik!

Ne pozabite pa, da je vaše življenje in delo prepleteno s svetom zvoka, zato se potrudite, da ste tudi dosti v družbi slišečih. Med njimi ste prisiljeni govoriti na glas in s tem si krepite govorico in lepe odnose, širite most prijateljstva obeh svetov. Slišeči Vas bodo spoštovali toliko kolikor boste vi pokazali svojo odprtost in dostopnost.

Veliko pozitivnega vam želim na vaši poti življenja, ki je še pred vami.

abskolutno prav imaš Jojo =)

lp

Jaz bom po koncu študija tako med slišečimi kot med gluhimi, kajti svetu slišečih se v celoti ni mogoče izogniti, prav tako pa imam v tem svetu že prijatelje, ki jih ne mislim kar tako pustiti. Prav tako pa imam prijatelje tudi med gluhimi in prijateljstvo z njimi bom tudi vzdrževal.

Zame glasen govor ni prisila, ampak želja: Meni se nekako ne zdi ok govoriti samo v kretnji in čisto tiho, to pa zato, ker sem navajen na glasen govor in na komuniciranje s slišečimi. Nekako ne dosežem tiste notranje izpolnitve, če komuniciram samo v kretnji, ne pa z govorom. Vendar je to po vsej verjetnosti posledica navad iz preteklosti, ki bodo sčasoma povsem izginile.

Pa še pojasnilo, zakaj se svetu slišečih ne moremo izogniti:
– Hodil bom v “slišečo” službo, kar pomeni, da bom imel slišeče sodelavce. Ali pozna kdo podjetje (v katerem je več kot dvajset zaposlenih), v katerem delajo sami gluhi?
– Moji starši, stari starši in sorodniki so slišeči. Nikoli ne bom prekinil stika z njimi. To se bo zgodilo šele, ko bodo umrli (na njihov pogreb bom seveda šel). Nikoli pa ne bodo izumrli, saj imam tudi mlajše bratrance in sestrične…
– Imam slišeče prijatelje, s katerimi sem v zelo dobrih odnosih.
– Moji bivši sošolci so vsi slišeči. Vsake toliko časa se srečamo.
– Ko bom moral k zdravniku, bom šel k slišečemu zdravniku (ali kdo pozna gluhega zdravnika?). Prijaviti se bom seveda moral pri slišeči medicinski sestri.
– Ko bom šel v trgovino, bom imel opravka s slišečimi prodajalci oz. prodajalkami. Ali kdo pozna gluhega prodajalca?
– Ko bom šel na kakšen tečaj, bom tam imel stike s slišečimi. Tečajev za gluhe na žalost ni, ali pa so tipa “tečaj slovenščine kot tujega jezika”. Če kdo ve za kakšen nadaljevalni tečaj nemščine za gluhe, ki ga izvajajo v Ljubljani, se ga z veseljem udeležim.
– Ko bom moral po opravkih na občino, bom imel opravka s slišečimi ljudmi, zaposlenimi za “šaltrom”. Ali kdo ve za gluhe delavce za “šaltri” (ne samo na občini, ampak tudi na banki, pošti, ipd.)?
– …

Alex!

Drugi teden bom nekaj napisal…..je pa dolga zgodba in pa resnična!!Samo mi napiši koliko si star??

Star sem 25 let.

No, RobertH, kaj mi boš napisal? En teden je minil, tvojega dolgega članka pa od nikoder. Lahko mi pišeš tudi na moj email. Zakaj te je pa zanimalo, koliko sem star?

Alex!!

Ker sem malo utrujen od dela in nisem preveč razpoložen za pisanje se mi javi po emailu!!Pisal bom v nedeljo….ok?

New Report

Close