Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Osebe s senzornimi ovirami Gluhi in dohodnina

Gluhi in dohodnina

Ali morda kdo ve, kakšne so dohodninske olajšave za gluhe? Ali lahko gluhi uveljavljajo tisto olajšavo za 100 % invalide (predpostavljajmo, da je gluhota njihova edina invalidnost)?
Ali lahko starši gluhega otroka uveljavljajo kakšno posebno dohodninsko olajšavo za gluhega otroka? Vem, da obstaja olajšava za motenega otroka, vendar pa se mi ta definicija tukaj zdi prehuda – gluhi nismo moteni, smo samo ljudje s posebnimi potrebami!
Ali lahko naglušni in osebe s polževim vsadkom dobijo kakšne subvencije za nakup baterij za slušni aparat oz. polžev vsadek? Baterije so zlasti za osebe s polževim vsadkom kar velik strošek za posameznika, saj znašajo le-ti, če mora tri baterije zamenjati vsake tri dni, 73200 SIT na letni ravni. To je za marsikoga tudi več kot tistih 3 % davčne osnove, za kolikor lahko zmanjša svojo dohodninsko obveznost v danem letu. Nadalje, olajšave ni mogoče koristiti, če imajo starši gluhega otroka, ki še nima svojih lastnih dohodkov (in ki torej ne plačuje dohodnine sam). Ali se morda motim?

Lp

Alex

Odrasle gluhe osebe imajo olajšave kot vsi drugi.
Starši prizadetih otrok imajo pravico do olajšav – navodila so pa napisana v dohodnini.
Glede baterij pa svetujem, da dobro prebereš navodila, in mogoče vprašaj na zdravstvenem zavarovanju, če se to lahko šteje pod nakup medicinskih pripomočkov oz. zdravil. Torej, kot dodatna olajšava.
Olajšava velja samo za tiste, ki imajo dohodke – glede tistega zadnjega vprašanja pa svetujem, da prebereš navodila in če ne bo kaj jasno, se pozanimaj na zdr. zav. preko el. pošte. Mislim, da bo to vprašanje zanimalo tudi mnoge starše.

Lp!

New Report

Close