Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk Upravičenost do natančnega pregleda

Upravičenost do natančnega pregleda

Lep pozdrav!

Stara sem 21 let. Pri 19-ih sem v dojki odkrila bolečo zatrdlino. Moja splošna zdravnica me je napotila na Onkološki inštitut, kjer me je pregledala kar sestra in rekla, da gre za mlečno žlezo, vendar pa me je naročila na pregled pri zdravnici specialistki zaradi zelo očitne asimetrije dojk. Zdravnica mi je na pregledu rekla, da asimetrija ni nič neobičajnega (četudi tako opazna), glede boleče bulice pa tudi ni rekla nič bolj podrobnega. Kasneje sem potem nehala jemati kontracepcijske tabletke, ker sem mislila, da bi bile lahko vzrok za bolečine. Nekoliko je bilo bolje, vendar imam še vedno občasne precej močne bolečine in razmeroma stalne bolj blage bolečine. Tudi zatrdlina je ostala.

Zanima me, v kakšnem primeru bi bila torej upravičena do bolj natančnega zdravniškega pregleda oz. kaj bi na Inštitutu sploh lahko naredili?

Nekoliko sem pomirjena, ker rakave zadeve baje ne bolijo, vendar pa me je strah, da se bo zadeva vseeno prelevila v rakavo. Predvsem pa si rada znebila bolečin. Že nekaj časa razmišljam tudi o obisku Mogy centra, vendar ne zberem poguma.

Spoštovana gospa Betka !

Tudi pri mlajših ženskah se pojavljajo bolezni v dojkah, vendar so praviloma benignega (nerakavega) izvora.
O dodatnih preiskavah, ki se opravljajo v posameznih primerih, odloča zdravnik specialist onkolog, na samem kliničnem pregledu, tako da je na vaše vprašanje težko odgovoriti. Iz vašega pisma nisem uspela razbrati ali so vas ob takratnem pregledu naročili na sprotne sistematične kontrole ali pa so vam svetovali samopregledovanje doma.

Glede asimetrije dojk drži, da je kar pogost pojav. Več o tem bi vam lahko svetovala samo ob samem pregledu.
Vsekakor vam priporočam, da poskrbite zase. Le na tak način, boste odpravila dvome in strah, ki ga občutite.

Vsaka ženska, ne glede na leta, tudi če nima težav, bi morala sama opraviti enkrat mesečno samopregledovanje dojk in sicer po menstruaciji. Seveda pa bi morala občasno tudi na dodatni klinični pregled k zdravniku specialistu onkologu. Pogostost in določitev katere dodatne preiskave bi bile smotrne, je odvisna glede na starost in naravo težav ženske.

Več o samih preiskavah, si lahko ogledate na:

Na teh straneh boste dobila tudi informacije, kako in kdaj se naročiti na pregled v Mo-gy center.

Pregled s sistemom BreastScan vam toplo priporočam, saj je njegova zaneljivost zelo visoka tudi pri mlajših ženskah.

Vljudno vabljeni in lep pozdrav!

New Report

Close