Najdi forum

napetost..

Pozdravljeni!
Imam težavo, ki postaja vse bolj resna.. Namreč, počutim se napeto, oči imam meglene, v glavi me tišči ravno toliko, da čutim, da nekaj ni v redu (če se mi kaj na hitro zgodi, me začne res boleti), kdaj pa kdaj imam bolečine v mišicah, čutim tudi povišano temperaturo (nikoli je ne merim, vedno pa točno vem), srce mi utripa hitreje..
Skratka, vsaka stvar me spravi s tira in to se pozna na zdravju..
To je stres, vem. In poskušala sem ga reševati z mnogimi načini- od joge, športa, sprehodov, pogovorov..
Joga mi sicer zelo odgovarja, žal pa sem iz kraja, kjer se moram veliko prevozit, da pridem na uro joge (hodim 1x tedensko), sama pa še nisem dovolj usposobljena za vadbo doma (sem poskusila, pa ni bilo istega učinka kot pri vodeni)
Saj, kak dan je bolje, pa spet drugi, ko se počutim “bolno”, brez volje, moči in energije.. Kaj naj še naredim? Psihično sem zelo na meji, pred leti sem bila z vročino kake pol leta (seveda raziskave niso pokazale nič)
Imate kako idejo?
Hvala!

Draga Mia!

Obremenilni dejavniki, ki nas “stresajo”, so lahko občasne (ali enkratne) hude obremenitve, ki porušijo naše psihofizično ravnovesje, lahko pa nas kronično obremenjuje tudi kopičenje (seštevanje) t.i. “ministresov”, ki se jih človek pogosto sploh ne zaveda, vendar vsakodnevno zelo obremenjujejo njegovo duševno in telesno integriteto.

Najprej se lahko preizkusite na vprašalniku, koliko “stresa” ste doživeli v zadnjem obdobju (tukaj: … ; potem pa še tukaj: … )

Temeljito pretehtajte, katerim stresnim (situacijskim) dejavnikom se morda lahko izognete ali zmanjšate njihov vpliv pri samem izvoru. Izločite jih, če niso za vaše življenje neobhodno nujni. Napovejte boj tistim, ki so neizogibni, neodložljivi in se morate z njimi soočiti (spopasti). Pametna selekcija in poseg v situacijo naj bo prvi korak, ki ga lahko naredite na poti k razbremenitvi.
Za obvladovanje občasnih/začasnih povečanih obremenitev nas je narava opremila s telesnimi in duševnimi obrambnimi mehanizmi, ki nas ščitijo pred prehudo izčrpanostjo ali zbolenjem. Če stresorji le niso premočni in jih v danem času ni preveč, tako da jih oseba uspešno obvladuje, človeka krepijo in mu celo dvigujejo življenjsko motivacijo. (…”Kar me ne ubije, me okrepi!”… )
Kadar pa je stresorjev v danem času preveč, ali so premočni, in se kopičijo nepredelani, oseba prej ali slej občuti posledice v telesnem in psihičnem funkcioniranju (t.i. psihosomatski simptomi: trajajoča napetost, utrujenost, glavoboli, razne druge bolečine, … brezvoljnost, depresivnost, povečana konfliktnost, … v končni fazi lahko celo zbolimo: znižana imunska odpornost, povišana temperatura, ponavljajoče se okužbe, alergije, motnje v srčnem ritmu, krvnem pritisku … ipd.).

Okrepiti morate svojo stresno o d p o r n o s t. Vztrajajte pri telesni aktivnosti in je nikakor ne opuščajte. To velja tudi za sprostitvene tehnike, ki vam “ležijo”.
Čim bolj izražajte (ventilirajte) svoja čustva. Če trenutno ne najdete vzroka, da bi jih izrazili s smehom, jih lahko izrazite z odrešilnim jokom – brez zadržkov se izjokajte. Vso pravico imate, da se tudi razjezite, iztulite, zagrmite …, (seveda ne na račun drugih; prizanesite svojim bližnjim). Če ste v zadnjem času preživeli kakšen hujši dogodek, si dovolite izžalovati bolečino (vsaka žalost potrebuje čas za prebolevanje … )
Zaupajte težave najbližji osebi (partner, prijateljica …) in dopustite, da vam pomaga nositi del bremen.
Lahko se izrazite tudi v pisni obliki in se izpoveste v pisanju dnevnika, avtoanalitičnih sestavkov ipd.
Načrtno si vzemite čas za kakšen hobi in se posvetite stvarem, ki jih radi počnete.
Skušajte iskati vrednost v življenju samem in tudi v preizkušnjah videti izziv za osebnostno rast in zorenje.

Če pa sami situaciji ne boste kos, lahko poiščete tudi strokovno pomoč. Če so vaše težave povezane z depresivnim razpoloženjem, ki kar traja, ali se celo poglablja, bo morda smiselno tudi začasno zdravljenje depresije z medikamenti. Obiščite osebnega zdravnika.

Ne pozabite, da človek ni poražen, ko je premagan, pač pa takrat, ko se vda.

Prisrčno vas pozdravljam!
Veronika

Hvala Vam, Veronika!
Zelo ste mi polepšali dan!

Nasmeh za Vas 🙂

Mia

Tudi vi meni enako! Res lepa hvala, držite se!

Veronika

New Report

Close